avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire in privinta contractului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire in privinta contractului de vanzare-cumparare si a actului de donatie

Buna ziua,

X este vaduva si are 2 copii: o fata si un baiat. Baiatul este divortat, nu are copii si este cetatean al altei tari, renuntand la cetatenia romana, iar fata, are doi copii. Bunica X se decide sa dea o parte din pamant, nepotilor. Unul dintre nepoti este necasatorit, celalalt, este casatorit cu cineva care are un copil dintr-o alta casatorie. Actul de vanzare-cumparare include ca mostenitor si copilul din alta casatorie, dar nu stiu in ce masura, iar un act de donatie (am inteles c-ar fi de 2 feluri ceva legat de raport) este atacabil si de catre cine?
Care ar fi forma juridica de preferat in aceasta situatie, astfel incat numai nepotii sa beneficieze de acest pamant?
Cel mai recent răspuns: maria_miralena , utilizator 09:27, 27 Octombrie 2009
Pentru nepotul casatorit poate face act de donatie, de exemplu, iar pentru cel necasatorit, act de vanzare-cumparare :)
cermak gruianu a scris:

Pentru nepotul casatorit poate face act de donatie, de exemplu, iar pentru cel necasatorit, act de vanzare-cumparare :)

chiar daca e un singur lot pe care-l da nepotilor? asta ar insemna ca trebuie specificat care parte o da celui necasatorit, pentru care face act de v-c si care parte a aceluiasi lot o da nepotului casatorit, pentru care face act de donatie?
Da, de obicei se face o "dezmembrare a lotului" in doua parti si apoi se incheie act separat pentru fiecare lot dezmembrat in parte.Acum, insa, nu stiu ce suprafata are lotul in discutie, de obicei, asa se procedeaza.
Lotul din discutie are in jur de 3000 mp.
Daca s-ar proceda la maniera descrisa de dumneavoastra mai sus, adica jumatate act v-c si jumatate donatie, dupa decesul bunicii X, cu actul de donatie, s-ar putea vinde acei 1500 mp sau s-ar putea construi in deplinatate legalitate pe acea suprafata?
maria_miralena a scris:

X este vaduva si are 2 copii: o fata si un baiat.

Nu ne-ati spus daca fata e decedata sau nu.
Si daca nu e, atunci de ce se discuta despre o rezerva de 1/2 , si nu de rezerva de 2/3. (cuvenita celor 2 copii ai vaduvei).
Si daca imi spuneti ca fata, in calitate de mama a nepotilor vaduvei X, n-ar avea de comentat si ca va renunta la momentul potrivit la mostenirea mamei sale, eu o sa zic ca e ok, dar... nu e si cea mai buna solutie.

Si tot asa, s-ar putea discuta destul de mult pe marginea situatiei descrise de dvs.

Eu cred ca atata timp cat nu dicutam despre vanzarea / donatia a doua cepe degerate, e bine ca omul sa stea de vorba cu un avocat inainte de a se apuca de facut acte.

Alte discuții în legătură

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)