Intenționez să cumpăr o casă la țară, dar proprietarul nu are acte. Se poate face o declarație/înțelegere la notar prin care eu să îi dau un avans, iar el se angajează ca în termenul X va întocmi toate actele necesare vânzării?
Buna ziua, intentionez sa cumpar o casa la tara, intr-un sat din jud. HD. Doamna care vinde mi-a spus ca nu are acte de proprietate, casa a fost construita de tatal ei si ea este unicul copil. Nici tatal dansei nu a avut acte deci in acest caz am inteles ca este necesar un proces de uzucapiune, pentru ca doamna sa demonstreze ca ea este proprietar.
Am aflat ca se poate face o declaratie/intelegere la notar prin care eu ii dau un avans iar dansa se angajeaza ca in termen de X sa intocmeasca toate actele necesare iar daca intervine ceva (se razgandeste etc.) trebuie sa-mi dea inapoi dublul avansului plus eventualele cheltuieli rezultate din renovarea proprietatii. Cand sunt gata toate actele, se face contract de vanzare-cumparare la notar si achit restul sumei.
Problema este ca doamna insista ca se pot face actele direct pe numele meu, ca a vorbit ea cu un avocat si asa i-a spus, ca intr-un proces judecatorul o poate declara pe ea proprietar si in acelasi timp sa faca actele direct pe numele meu.
Nu inteleg cum vine asta! Ma poate lamuri cineva? Poate sunt aspecte legale pe care nu le cunosc. Multumesc!
Nu vă legați la cap! o să vă stresați , o să vă pară rău. Căutați altă casuță cu toate documentele de proprietate ok, ce e ieftin nu e și ,,bun,,/ ușor. Sunt pline instanțele de judecată cu spețe în care titularii nu și-au rezolvat drepturile și acum se bat împart moștenitorii de pe tot arborele genealogic al lor.
In opinia mea, in situatia in care doamna are acea posesie de 30 de ani neviciata, riscuri majore nu sunt.
Actele se pot obtine pe numele dv. in mai multe moduri, fie prin vanzari drepturi succesorale, fie antecontract sub semnatura privata, dv. urmand sa fiti parte in acel dosar.
In functie de actele pe care le incheiati, stabiliti de la bun inceput cine ce cheltuieli suporta.
Notar sa va autentifice, cum se spunea si mai sus, o promisiune, nu cred sa gasiti, desi legal nu vad a fi o problema. Se poate promite inclusiv vanzarea bunului altuia, darmite a bunului tau pe care nu ai acte...
Oricum ar fi, ca sa decideti cred ca este nevoie sa angajati dv. un avocat sa se uite pe acte si sa discute cu doamna, cu vecinii, nu sa acceptati solutia oferita de doamna si atat.
In aceste conditii, pretul de vanzare ar trebui sa fie mai mic decat daca actele ar fi ok.
7 luni e un termen rezonabil in care ar fi aproape gata procedura, dar depinde si de incarcatura instantei din zona, expertul desemnat etc.
Act vanzare-cumparare?
1uly
As dori sa cumpar o casa si nu stiu cum este cel mai sigur sa procedez.Mentionez ca dispun de toata suma de bani necesara cumpararii,insa nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)