avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor sanatate risc sau stres
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor sanatate risc sau stres

Buna ziua. Lucrez in domeniul sanitar si incepand cu 1 martie avem 0% spor de stres sau risc, deoarece , spune angajatorul, nu are buletin de determinare prin expertizare. Conform noului regulament de sporuri , art. 5 alin 1, sporul pentru conditii deosebit de periculoase, periculoase sau vatamatoare se acorda in baza buletinelor de determinare. Mentionez ca acelasi paragraf era si in regulamentul de sporuri din 2010, pana acum nu a fost nici o problema cu acordarea sporului, de la 1 martie nu se mai poate. Va rog indrumati-ma!
Actele aditionale nu trebuiau incheiate cu spor 0%, in opinia mea.
Plecand de la mesajul dvs. initial, dupa parerea mea, s-a abordat gresit la nivelul firmei dvs. problematica sporurilor care se acorda conform Regulamentului aprobat prin HG nr. 153/ 29.03.2018.
Observ ca sunt in discutie sporurile pentru stres si risc. Dupa cum am mentionat si in mesajul anterior, cele doua nu pot fi cuantificate (nu pot fi emise buletine de determinare), nu exista metoda de cuantificare. Pot fi identificate modificari ale starii de sanatate ale lucratorilor expusi, prin analiza dosarelor medicale aflate la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Daca se doreste un document care sa stea la baza acordarii sporurilor acestea, medicul poate emite (doar pentru lucratorii la care se constata modificari ale starii de sanatate in urma examinarilor medicale periodice) adeverinte care dupa caz, sa fie confirmate de DJS.
Analiza acordarii sporurilor acestea trebuie sa plece de la
-art.2 g) condiţii de muncă deosebite cum ar fi stres sau risc sunt acele locuri de muncă cu suprasolicitare fizică sau psihică determinată de responsabilitatea crescută a muncii, necesitatea luării unor decizii de intervenţie rapidă şi eficienţă, ortostatism prelungit sau efort fizic care pot duce la uzura prematură a organismului, condiţii nefavorabile de climat;
Documente care pot justifica acordarea sporului sunt: fisa de post (pentru responsabilitate crescuta, luarea de decizii rapide si eficiente), instructiunile proprii ssm (pentru ortostatism prelungit si efort fizic), mentiuni din dosarul medical care anunta - uzura organismului, buletine de determinare conditii de microclimat - temperatura, presiune, curenti de aer.
-art.3 h)anexa nr. 8, pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. h) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/ 2017, cu modificările şi completările ulterioare;
Daca analizam anexa 8 se constata ca sunt identificate/ nominalizate 4 trepte de acordare sporuri si anume:
A. Spor de la 12% până la 15% din salariul de bază. Sunt nominalizate 28 categorii de lucratori.
B. Spor de 10% din salariul de bază. Sunt nominalizate 3 categorii de lucratori.
C. Spor de la 5% până la 7% din salariul de bază. Sunt tnominalizate 2 categorii de lucratori.
D. Spor de până la 5% din salariul de bază. Este nominalizata 1 categorie de lucratori.
Toate elementele care pot sta la baza acordarii sporurilor aflate in discutie se regasesc/ ar trebui sa se regaseasca in cadrul firmei.
Materialul de identificare si evaluare a riscurilor profesionale la care sunt expusi lucratorii este obligatoriu a fi intocmit conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
In acest material, pentru locurile de munca unde se acorda spor de stres si/ sau risc, aceste riscuri trebuie sa se regaseasca identificate si evaluate.
Personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc
beneficiază de sporul prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. h) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, este mentionat in textul de Lege... astfel, salariatii au dreptul sa beneficieze de acesta, iar angajatorul are obligatia sa-l acorde.

Astfel, asa cum am mai mentionat, actul aditional nu trebuia incheiat pe 0.

Probabil , daca au fost semnate, s-ar putea incerca anularea lor in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc!


Cornel Vasile a scris:

Personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc
beneficiază de sporul prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. h) de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, este mentionat in textul de Lege... astfel, salariatii au dreptul sa beneficieze de acesta, iar angajatorul are obligatia sa-l acorde.

Astfel, asa cum am mai mentionat, actul aditional nu trebuia incheiat pe 0.

Probabil , daca au fost semnate, s-ar putea incerca anularea lor in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor sanatate VlaicuLia VlaicuLia Buna ziua sunt medic scolar angajata a primăriei Timisoara , va semnalez situația in care asteptam sporul de 12-15% conform regulamentului de sporuri ... (vezi toată discuția)
Sporuri 2019 VIOLETA_Violeta_13 VIOLETA_Violeta_13 Intr-o institutie de cultura isi desfasoara activitatea atat angajati incadrati conform Anexa III Cultura cat si personal contractual care nu se regaseste in ... (vezi toată discuția)
Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã mi_ella mi_ella Buna ziua Lucrez in domeniul sanitar si am o controversa in ceea ce priveste buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Conform ... (vezi toată discuția)