avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Emitere factura+chitanța de către o persoană ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Emitere factura+chitanța de către o persoană fizică – închiriere apartament in scop turistic

Buna ziua,
Am un apartament pe care doresc sa îl închiriez in scop turistic. Menționez ca nu am nici o diploma turistica pentru a putea avea un pfa. Care este modalitatea (legislativa) de a emite o factura+chitanța către turiștii care doresc sa deconteze cazarea? Daca exista va rog o indicație către legislație; am tot citit, dar nu am găsit nici un articol care să lămurească problema mea.
Am un pfa, cu un alt cod CAEN (nu are legătura cu situația în cauza). Daca este necesar, pot adăuga un cod CAEN specific? Bineînțeles cu toate cele necesare, avocat….
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:32, 25 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti obligatia de a avea PFA pt ca sunt venituri din cedarea folosintei bunurilor:

Cod Fiscal

(3) Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și 5 camere inclusiv.
(4) În categoria venituri din cedarea folosinței bunurilor se cuprind și cele realizate de contribuabilii prevăzuți la alin. (3) care, în cursul anului fiscal, obțin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr mai mare de 5 camere de închiriat, situate în locuințe proprietate personală. De la data producerii evenimentului, respectiv de la data depășirii numărului de 5 camere de închiriat, și până la sfârșitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizează în sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevăzute în categoria venituri din activități independente.


Nu va interzice nimeni sa eliberati chitanta pt sumele incasate utilizand modelul prevazut de Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o microîntreprindere și să plătesc 3% la sfârșitul lunii, sau cum să procedez? svalentins svalentins Buna ziua. Doresc pe viitor sa închiriez camere in regim hotelier cu ziua sau sa închiriez un pat in camera cu 4 paturi . Locația este in sect 6 Bucuresti ... (vezi toată discuția)
Inchiriere de camere in scop turistic carmensss carmensss Va rog sa-mi explicati utmatoarea situatie: as vrea sa inchiriez 4 camere in locuinta personala, in scop turistic pe perioada verii. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Inchiriere camere in locuinta proprie Olteanu Cornelia Olteanu Cornelia Buna ziua. Doresc sa inchiriez 3 camere in locuinta proprie in lunile iulie si august 2019. Sunt persoana fizica si nu doresc sa ma autorizez ca si PFA nici nu ... (vezi toată discuția)