avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Injurii și defăimare pe rețelele de socializare. ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Injurii și defăimare pe rețelele de socializare. Unde mă pot adresa ca să fie luate măsuri împotriva autorului?

Buna ziua
De mai bine de o luna ma confrunt cu o situatie foarte neplacuta pentru mine.
Sunt persoana jurídica si un anumit domn pe care nu il cunosc personal, nu a avut nici o tangenta cu socetatea pe care o reprezint isi permite sa aduca injurii ,defaimare folosind expresii exagerat de vulgare ,pe retele de socializare unde au acces un numar foarte mare de persoane din domeniul nostru de activitate.
Am depus o petitie la politia din orasul unde are domiciliul cu printscreen-uri de la acele postarii drept dovada si am primit raspuns precum ca fapta numitului domn nu este de natura penala sau contravencionala , deci nu se poate lua nici o masura ca acesta sa nu mai continue sa posteze acele injurii , comentarii mincinoase care ne afecteaza imaginea socetatii, a mea personala si instiga si pe alti sa isi dea cu parerea , sa comenteze in necunostinta de cauza.
Nu doresc sa contrazic aceasta institutie, dar stiu ca Facebook este considerat spaţiu public şi nu privat, şi de aceea o persoană poate fi trasă la răspundere, pentru afirmaţiile publicate acolo.
Sunt nişte limite ale exprimării în spaţiul public iar regulile care se aplică în spaţiul nevirtual se aplică şi în mediul virtual. E ca şi cum ai scrie pe un zid”
Intrebarea mea este unde mai ma pot adresa cu petitie,reclamatii sa prezint toate printscreen-urile postarilor ca sa fie luate masuri impotriva acestui domn.
Am apelat si la administratorii site-ului sa nu permita acele postari unde se folosesc expresii exagerat de vulgare si mi-au raspuns ca fiecare poate posta ce considera .
Daca doresc sa deschid proces civil unde trebuie sa apelez? La judecatoria unde am eu domiciliul, sau la judecatoria unde are domnul domiciliul,pentru ca sunt judete diferite.
Pentru denigrare socetate si patarea imaginii este tot proces civil?
Va multumesc si astept un raspuns .
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 16:56, 1 Mai 2018
La instanta lui de domiciliu. inteleg ca-l cunoasteti, aveti date personale despre el, este identificabil ? Ca altfel slabe sanse. Mai bine ajungeți la intelegere amiabila (ceva ceva ia facut SC dv. ). Puteti alege un proces civil de calomnie, doar daca puteti dovedi acest lucru, si ceea ce afirma el , nu este si adevarat.
Puteti solicita obligarea admin paginii respective sa indeparteze postaril.Probema este daca persoana juridica poate solicita daune morale pt atingere adusa imaginii,exista practica si opinii ca nu poate dreptul la onoare,personalitate fiind un atribut al persoanei fizice.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Buna ziua si va multumesc pentru raspuns.
Nu il cunoastem pe domnul in cauza, deoarece nu a colaborat niciodata cu noi,dar intradevar avem datele lui pentru identificare deoarece a aplicat acum doi ani la una din ofértele de munca disponibile. Nu toti aplicantii ajung sa si munceasca cu noi, dar raman inregistrati in baza de date,pentru o posibila colaborare.
In grupul unde posteaza si isi permite sa denigreze socetatea si pe mine personal este un grup unde multe firme din domeniul nostru de activitate publica posturile disponibile
Pentru a deschide un proces de calomie, dovezile care le detin sunt printscreen-urile de la acele postari. Stiu ca un proces dureaza mult si primul interés ar fi ca domnul sa nu mai continue sa scrie despre noi.
Daca nu este de competenta politiei si nu este fapta contraventionala la cine mai ma pot adresa?
Va multumesc

Birou detectivi Birou investigatii detectivi a scris:

La instanta lui de domiciliu. inteleg ca-l cunoasteti, aveti date personale despre el, este identificabil ? Ca altfel slabe sanse. Mai bine ajungeți la intelegere amiabila (ceva ceva ia facut SC dv. ). Puteti alege un proces civil de calomnie, doar daca puteti dovedi acest lucru, si ceea ce afirma el , nu este si adevarat.

Nu este de competenta politiei va puteti adresa doar instantei civile.O societate sau un grup de societati ar tb sa clarifice astfel de aspecte cu consilierul juridic sau printr-un av.
Cateodata doar deschiderea sau chiar primele forme de deschidere a unui proces pot potoli persoana. Deci redactati o atentionare ca si cum ar veni din partea unui avocat. Folositi termeni juridici, cereti despagubiri ... totul scurt, clar si consistent intr-un limbaj oficial si trimiteti-o pe adresa lui precizand: ... ati postat pe retelele de socializare urmatoarele ... print screenuri ... va atentionam ca intentionam sa deschidem proces penal pentru calomnie si proces civil pentru daune morale ... daca continuati campania de calomniere a societatii noastre. Semnaturi multe, stampile din greu, ... in antet Casa de Avocatura ... Unii se sperie si se linistesc. Daca din prima nu se linisteste, deschideti procesul poate cedeaza. Pana la urma doar deschiderea nu costa prea mult - apoi renuntati - sau continuati - depinde cat costa.

Alte discuții în legătură

Defaimare - prejudiciu de imagine andrad84 andrad84 Buna ziua, Ma regasesc in urmatoarea situatie: moderatorul unui grup online cu peste 300 de utilizatori a publicat o intreaga postare defaimatoare la adresa ... (vezi toată discuția)
Calomnie vnelena vnelena Buna ziua, As dori sa ma informati ce as putea sa fac in cazul in care sunt calomniata de o alta persoana prin intermediului site ul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la propria imagine ContSters57553 ContSters57553 As dori sa stiu daca pot da in judecata pe cineva care a postat pe o retea de socializare o fotografie in care apare DOAR copilul meu si la comentariu a scris: ... (vezi toată discuția)