avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Injurii și defăimare pe rețelele de socializare. ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Injurii și defăimare pe rețelele de socializare. Unde mă pot adresa ca să fie luate măsuri împotriva autorului?

Buna ziua
De mai bine de o luna ma confrunt cu o situatie foarte neplacuta pentru mine.
Sunt persoana jurídica si un anumit domn pe care nu il cunosc personal, nu a avut nici o tangenta cu socetatea pe care o reprezint isi permite sa aduca injurii ,defaimare folosind expresii exagerat de vulgare ,pe retele de socializare unde au acces un numar foarte mare de persoane din domeniul nostru de activitate.
Am depus o petitie la politia din orasul unde are domiciliul cu printscreen-uri de la acele postarii drept dovada si am primit raspuns precum ca fapta numitului domn nu este de natura penala sau contravencionala , deci nu se poate lua nici o masura ca acesta sa nu mai continue sa posteze acele injurii , comentarii mincinoase care ne afecteaza imaginea socetatii, a mea personala si instiga si pe alti sa isi dea cu parerea , sa comenteze in necunostinta de cauza.
Nu doresc sa contrazic aceasta institutie, dar stiu ca Facebook este considerat spaţiu public şi nu privat, şi de aceea o persoană poate fi trasă la răspundere, pentru afirmaţiile publicate acolo.
Sunt nişte limite ale exprimării în spaţiul public iar regulile care se aplică în spaţiul nevirtual se aplică şi în mediul virtual. E ca şi cum ai scrie pe un zid”
Intrebarea mea este unde mai ma pot adresa cu petitie,reclamatii sa prezint toate printscreen-urile postarilor ca sa fie luate masuri impotriva acestui domn.
Am apelat si la administratorii site-ului sa nu permita acele postari unde se folosesc expresii exagerat de vulgare si mi-au raspuns ca fiecare poate posta ce considera .
Daca doresc sa deschid proces civil unde trebuie sa apelez? La judecatoria unde am eu domiciliul, sau la judecatoria unde are domnul domiciliul,pentru ca sunt judete diferite.
Pentru denigrare socetate si patarea imaginii este tot proces civil?
Va multumesc si astept un raspuns .
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 16:56, 1 Mai 2018
Trimiteti respectivului o NOTIFICARE prin care ii puneti in vedere ca in cazul in care nu inceteaza de bunavoie actiunile de denigrare/defaimare, etc. urmeaza actiunea in justitie, etc. Totusi, ar fi recomandabil ca actul sa fie redatat de specialist. Notificarea va recomand sa-l depuneti la biroul unui executor judecatoresc. Acesta va transmite notificarea catre cel vizat, iar daca nu il gaseste la domiciliu, agentul va afisa actul pe poarta de la intrare in imobil.
Paranteza: de fapt, onorariul executorului judecatoresc cuprinde nu doar transmiterea, dar si redactarea notificarii. De cele mai multe ori aceste notificari au efect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
atticusfortezza, utilizator
Până la urmă în spațiul virtual problema care se pune este cea a identității.
De unde știți fara nici un dubiu că cel care scrie este aceea persoana care îi aveți datele ? Nu știți.
Acela poate invoca că nu este el cel din spatele pc-ului.
In spatiu virtual sunt destule metode , Blocati-l ca utilizator și nu va mai putea scrie.
Stergeti-i comentariile.
Iar faptul că încă îi dețineți datele lui, ce trebuiau să i le ștergeți este o problemă și mai mare.
In contextul actual în care nu mai ai voie sa posezi datele altor persoane, fără știrea lor, e cam dificil sa probați in instanta de unde știți cine este el si cum l-ați găsit.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns.
Domnul in cauza nu comenteaza cu un cont fals, asa am reusit sa ii localizam,chiar recunoaste identitatea, iar datele lui le avem in baza noastra de date, deoarece acum aproximativ un an a aplicat la una din ofértele de munca . Pentru ca aplica la un post disponibil nu ne obliga sa ii si oferim acel loc , intodeanua alegem dintre candidati , pe cei care ii consideram mai buni., iar ceilantii aplicanti raman in baza de date pentru o viitoare posibila colaborare.
Nu am stiut ca ar fi ilegal ca si socetate sa detinem la departamentul de resurse umane o baza de date cu candidatii care au aplicat la ofértele noastre de munca .
Sa il blocam ca si utilizator nu putem, deoarece posteaza in grupuri unde au acces un numar foarte mare de utilizatori din domeniul nostru de activitate si nu suntem adaminul acelei pagini.

Doream sa stiu daca in afara de politie si instanta mai este alt departament care se ocupa cu astfel de situatii Am primit o informatie precum ca s-ar fi creat un departament special in CNDC (comisia nationala pentru combaterea discriminarii ) la care ne putem adresa.

-Apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să postați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
La CNDC se fac reclamatii pt cu totul alte situatii discriminari pe motive de orientare sexuala,religie ,rasa etc.Evident ca nu va incadrati in situatiile respevtive.Nu abeti alta solutie decat instanta civila.
Dar aveți mare grijă întrucât în actualul context legal, sunteți obligați să îl notificati privitor la datele lui pe care le dețineți. Întrucât sunteți obligați să le ștergeți daca acesta nu își dă acordul sa le păstrați .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Defaimare - prejudiciu de imagine andrad84 andrad84 Buna ziua, Ma regasesc in urmatoarea situatie: moderatorul unui grup online cu peste 300 de utilizatori a publicat o intreaga postare defaimatoare la adresa ... (vezi toată discuția)
Calomnie vnelena vnelena Buna ziua, As dori sa ma informati ce as putea sa fac in cazul in care sunt calomniata de o alta persoana prin intermediului site ul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la propria imagine ContSters57553 ContSters57553 As dori sa stiu daca pot da in judecata pe cineva care a postat pe o retea de socializare o fotografie in care apare DOAR copilul meu si la comentariu a scris: ... (vezi toată discuția)