avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trecere strada colț intersecție
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trecere strada colț intersecție

Bună seara,
În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie.
În realitate eu am trecut strada pe la colțul a 2 străzi. Respectiva mențiune agentul a trecut-o la obiecțiuni în PV.
El a trecut în PV ca am trecut ca punct de trecere magazinul din colțul primei străzi către magazinul de vizavii. Și verbal ca aveam trecere de pietoni la 100 de metri în stânga și 200 de metri în dreapta. Și ca nu aveam voie sa trec pe la respectiva intersecție.
Întrebarea și problema mea e, am voie sa trec strada pe la colțul intersecției asigurandu-mă și ne punând viața în pericol traficanților auto, chiar dacă la 100 m stânga și 200 m dreapta exista trecere de pietoni?
Pot sa fac contestație la respectivul PV, și sa am șanse de câștig.
Oricum amenda o voi plăti în 24 de ore.
Eu consider respectiva amenda un abuz și nu are treaba ca exista trecere de pietoni în in vecinătatea menționată mai sus.
Mai menționez ca respectivul echipaj a venit de undeva din dreapta, și cred ca m-a văzut când am urcat pe trotuarul de vizavi și m-a oprit la 50 m de unde am trecut strada.

Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Ciresar , utilizator 14:49, 11 Mai 2018

Obligațiile pietonilor sun prevăzute expres în art. 72 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare:
(1) Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. Cand si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile, in directia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prinlocuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locurinepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)
Accident ionutstaicu ionutstaicu Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)