Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.
1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?
2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?
3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?
4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?
Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.
5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:
Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)
Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”
Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”
Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!
Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de acest subiect daca ma puteti ajuta. La mine in bloc dupa ce s-a schimbat administratora pt ca cea anterioara a decedat, noua administratora impreuna cu noul vicepresedinte de bloc au decis sa vina sa citeasca lunar apometrele locatarilor. La prima abatere de acest gen a lor nu am avut nimic impotriva, bineinteles intrebandu-i de ce au decis sa faca asta si mi-au raspuns c-au constatat ca un numar restrans de locatari declara gresit indexul si ca sunt cazuri in care 5 insi intr-o garsoniera declarau chiar si 0,5 metri cubi si asta nu de o luna sau doua, ci de cel putin jumatate de an. Au citit, au notat, totul bine pana aici. A doua luna dupa ce au venit din nou sa citeasca apometrele, mi-au spus dupa ca trebuie sa le schimb pe motiv c-ar fi lipite cu scoci, iar eu nu observasem asta desi sunt proprietar de 2 ani, pt ca nu dau eu importanta la cei 24 de ani ai mei unor asemenea chestii marunte si c-as dezlipi scociul cumva ca sa nu mai contorizeze. Mentionez ca doar la baie mi-au spus sa le schimb, doar acolo avand scoci, care este de pe vremea fostului proprietar, iar eu n-aveam habar de el pana sa-mi zica cei de la administratie. Evident ca nu mi-a convenit sa decida altcineva ce sa fac cu banii mei, iar de 6 luni de cand mi-au zis, nici acum nu am facut cum au spus ei, pe motiv ca toti cei care le-a cerut au schimbat deja apometrele, la care eu i-am cerut o dovada administratorei si nu are nimic la indemana care sa demonstreze, la care-i spun ca eu nu cred ca cei care au datorii chiar si in valoare de 1000 de euro(sunt si asemenea cazuri in blocul meu) si le-au schimbat, dupa care administratora rade si-mi spune ca le-au schimbat. Mai mult o data ce m-a enervat vicepresedintele, i-am spus ca-mi incalca proprietatea privata si ca nu-s obligat sa-l primesc in apartament la mine decat daca vreau eu si mi-a spus ca-mi poate baga metri cubi "din burta" daca nu fac cum zic ei. Pana in ziua de astazi nu mi-au facut nimic, dar tot ma bate la cap administratora sa le schimb. Cand i-am spus despre art. 44 din Constitutie privind proprietatea privata si ca nu-s obligat sa o primesc pe proprietatea mea, ea m-a luat c-o alta lege din alta parte si cum ca legea se interpreteaza, la care eu i-am raspuns ca stiu ca legea e interpretabila, dar nimic nu e deasupra Constitutiei si atunci eu interpretez legea cum vreau, ea o interpreteaza cum vrea, ca doar suntem intr-o tara "libera". Intrebarea mea este ar putea sa ma mai sanctioneze cu ceva de acum incolo daca refuz sa fac ceva contra vointei meie care-i culmea si pe banii mei? Mentionez ca nu am nicio datorie si niciodata n-am avut. In plus de asta apanova nu a venit niciodata sa-mi spuna nimic pt ca ei citesc doar apometrele care contorizeaza tot blocul.
Astept un raspuns, va multumesc anticipat, cu tot respectul apreciez ceea ce faceti pe acest site si ma bucur ca v-am descoperit! :)
Sunteti obligat sa-i lasati sa citeasca apometrele, daca aceasta actiune este anuntata. Inteleg ca v-au anuntat ca le vor citi in fiecare luna:
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari spune:
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz
Pe de alta parte In Ordinul 323/2010 ANRSC se spune:
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise. (2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă; c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului; e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei
Asa ca au fost blanzi cu dv. ca nu v-au pus un consum necontorizat.
Reveniti-va si inlocuiti apometrul!
DIn cate observ se face o mare confuzie intre apometrele de apa rece/apa calda si repartitoare de costuri pentru incalzire (in ordin se numesc repartitoare de costuri pentru apa calda). Aveti la nivelul blocului o hotarare a adunarii generale pentru instalarea apometrelor, regulament pentru modul de calcul/verificare/etc.si ati incheiat o conventie de plata intre asociatie si proprietari pentru luarea lor in calcul?
Ca sa poata fi luate in considerare apometrele de apa calda si apa rece la plata intretinerii, toti proprietarii trebuie sa incheie o conventie in care sa fie stipulate conditiile in care se utilizeaza, verifica si se citesc apometrele (inclusiv cazurile de frauda/furt si efectuare calcul in sistem pausal). Fara un astfel de document incheiat la nivelul asociatiei... aveti degeaba apometre in bloc. Calculul trebuie sa se faca obligatoriu in sistem pausal.