Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.
1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?
2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?
3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?
4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?
Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.
5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:
Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)
Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”
Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”
Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!
Va multumesc pt raspuns! Vreau sa va mai spun ca nu pun niciun afis cu 5 zile inainte prin care sa informeze locatarii ca in data de ..... vin sa citeasca apometrele. Vin la nimereala intr-o zi oarecare aleasa de ei intre 1 si 10 ale fiecarei luni. Ba chiar au avut tupeul sa vina si intr-o zi de duminica, zi in care sa fim seriosi, majoritatea oamenilor nici nu sunt acasa(cel putin in blocul unde locuiesc eu). Apometrele sunt perfect functionale si tot nu vad de ce ar trebui sa le schimb. Pe de alta parte nu pot intelege cum o lege poate sa anuleze alta lege(cu exceptia situatiilor de urgenta care sunt logice). Eu stiam ca NIMIC nu este deasupra Constitutiei, dar in fine. Cu o singura intrebare doresc sa va mai deranjez daca binevoiti sa-mi raspundeti si anume: o data ce-i solicit administratirei o dovada ca toti si-au schimbat apometrele nu ar trebui sa fie obligati sa-mi arate? Va intreb pt ca am impresia ca face misto de mine administratora cand spune ca toti si-au schimbat apometrele(mai ales ca-mi si rade in fata cand ii mentionez pe cei cu datorii foarte mari care sunt si foarte multi), plus ca la sedintele dintre locatari organizata de administratie partipa doar persoanele dubioase din bloc, pline de datorii care ar speria si FMI-ul si care culmea, au cele mai mari pretentii, daca s-ar putea sa le plateasca altii datoriile lor.
Nu se incalca Constitutia, iar faptul ca stiti ca vor veni in primele 10 zile ale lunii sa citeasca e ca si cum sunteti anuntati dinainte.
A veni in zi de duminica nu inseamna ca au tupeu, ci ca au ales o zi in care, dimpotriva, gasesc oamenii acasa, ca altfel nu alegeau aceasta zi, numai asa, sa va faca dv. in necaz.
La urma-urmei, ca e duminica sau zi lucratoare, ei vin sa citeasca niste apometre, nu vin sa va faca niciun rau.
Problema dv. este ca aveti apometrele desigilate (lipitul cu scoci este acelasi lucru) si asta inseamna ca treziti suspiciunea de a avea oricand acces la a le modifica. Acele apometre trebuie inlocuite. Punct. Nu aveti ce sa mai discutati. Este o masura valabila si legala. (si Enel daca v-ar prinde cu contor desigilat si lipit cu scoci v-ar amenda si v-ar pune sa platiti consum cat n-ati putea plati o viata-ntreaga).
Interventie moderator
In rest, situatia cu restantierii, cu participantii la AG, depaseste tema topicului, asa ca limitati-va la acest subiect si nu incercati sa duceti discutia in alta directie.
Buna seara. Am o intrebare. Asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc a solicitat permiterea accesului in apartamente pentru citirea apometrelor, in termenul legal stipulat in lege- au fost foarte corecti, au respectat toti pasii conform legii.
Din pacate, noi nu am putut fi prezenti in data mentionata din motive intemeiate si nici nu am anticipat ca nu putem fi prezenti, pentru a le comunica acest lucru inainte.
Am fost ulterior la presedintele asociatiei solicitandu-i sa vina sa citeasca apometrele. Mi-a mentionat ca cenzorii nu sunt de acord, ca anuntul a fost pus cu 5 zile inainte si ca vom fi calculati cu consumul la pausal, conform legii.
Intrebarea este cum se procedeaza intr-o asemenea situatie,daca refuzul de a veni sa citeasca apometrele continua. Am studiat HG 1588/2007 si nu am gasit niciun articol prin care pot sa le solicit oficial venirea.
Ma puteti ajuta cu o solutie?
Cenzorii nu trebuie sa aiba niciun amestec in acest incident.
Cenzorii verifica documentele in baza carora se fac operatiunile contabile si documentele emise de conducerea asociatiei in masura in care nu incalca legile si normele.
Presedintele dv., raspunzandu-va in acest fel, este de rea credinta si atat. Ce poti sa faci unui om de rea credinta? Nu-l poti reclama nicaieri, eventual sa faceti o solicitare scrisa tot catre el, inregistrata la asociatie.
Poate, vazand ca insistati in rezolvarea amiabila a incidentului, isi vine in fire.
Altfel, ce sa zicem? Comportament de scroafa urcata-n copac.
Ma confront cu o problema destul de mare referitoare la consumul apometrelor.
De curand (acum o luna) a fost transmis indexul apometrelor apa calda/rece catre administratie. La putin timp dupa,am fost sunat de administrator sa-mi spuna ca e diferenta foarte mare intre consumul estimat de ei lunar si consumul real dat de mine (+150mc calda, +80 rece, aprox 2500RON), si ca ultima data cand am transmis indexul era in februarie 2015. In privinta indexului , asa este, nu s-a transmis indexul catre administratie din feb2015 si pana acum, in martie 2017, nimic de contestat din partea mea. Insa mi se pare ca este si vina administratiei ca nu s-a facut nici o citire de index/regularizare din partea lor in tot acest timp -2ani. Personal nu m-am gandit ca poate fi o diferenta asa mare intre consumul estimate de ei si cel real si consider ca ar fi trebuit sa faca cel putin 1-2 citiri ale apometelor in toata aceasta perioada. alta ar fi fost situatia.
As vrea sa stiu daca exista o lege care ii obliga pe administratorii de bloc sa faca periodic citirea/verificarea apometrelor si la cel interval ar trebui sa se faca. Nu cred ca este posibil ca din feb 2015 si pana azi (mai mult de 2 ani) sa nu existe o verificare din partea lor. Ce se intampla daca nu dadeam nici acum consumul? Ma trezeam peste 3-4 ani cu 400mc diferenta? Sunt sigur ca in aceeasi situatie sunt cel putin jumatate din locatari care nu dau consumul, li se pun 1-2-3mc estimati, iar consumul lor real la o posibila verificare este cu mult mai mult.