avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Caracterul public al postărilor de pe Facebook
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Caracterul public al postărilor de pe Facebook

Buna ziua,

Sunt perplexat in legatura cu sentinta civila 1323/2015, Fagaras: Preluare din sursa: [ link extern ]
„instanța apreciază că profilul personal al petentei pe «Facebook», chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre «prieteni» putând distribui informațiile postate de titularul paginii, aspecte pe care petenta le cunoștea”.

Daca faptul ca oricine poate distribui informatia face acea informatie publica, atunci de ce nu ar fi aplicabil acest lucru si la mesaje, scrisori, sau alte comunicari pe care eu le credeam pana acum "private"?

De exemplu: Eu trimit o scrisoare cuiva. El poate sa o trimita mai departe.
Asta inseamna ca:
1. scrisoarea originala era publica?
2. prin urmare de la 1, ca nu beneficiaza de secretul corespondentei?
3. prin urmare de la 2, oricine poate sa deschida scrisoarea originala?

Daca nu exista secretul corespondentei, societatea civila nu poate functiona, din cauza ca regimul la putere poate persecuta opozitia mult mai usor. De aceea, secretul corespondentei a fost pus in constitutie, si personal, mi se pare grav ce a spus aceasta instanta.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:06, 4 Iulie 2019
Dar mesajele "private" nu constituie corespondenta confidentiala, in opinia dvs., Demos?
cu scuze, mesajele private nu constituie nici macar corespondenta, in sensul legii; organizatia Facebook nu respecta si nici nu asigura indeplinirea legislatiei Romaniei, cu atat mai mult a Constitutiei. Dar credeam ca acest lucru va este cat se poate de clar.
Va jucati cu notiunile fara sa tineti cont de definitii!!!
Un mesaj privat difuzat unui public nu mai are de privat decat ghilimelele.
Modalitatile de transmitere asigura confidentialitatea, atat timp cat expeditorul nu ia masurile necesare asigurarii confidentialitatii mesajului sau responsabilitatea lipsei de confidentialitate ii revine.
Mai clar, mai pe inteles, facem diferenta intre o scrisoare sub plic sau sigiliu si o carte postala.
Asa cum actiunea de a timbra si pune in cutia postala un mesaj, a trimite un mail unei singure si unice persoane, etc... indica o preocupare/cerinta de confidentialitate, postarea unei carti postale sau al unui mesaj in atentia unui public pe un site de socializare indica lipsa de preocupare/necesitate de confidentialitate.

Deasemenea, trebuie mentionat un alt aspect important, acolo unde indivizii nu evolueaza mintal pe masura evolutiei tehnologice responsabilitatea proastei utilizari facute nu trebuie atribuita noilor tehnologii.
Ex.: in Normandia, vacile s-au adaptat si au invatat sa se adape la troace cu clapet de retinere/oprire al apei fara sa deschida procese!!!
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
Demos, utilizator
Secretul corespondentei se refera la anumite mijloace de comunicatie (de ex. posta si telefon) precis stabilite prin lege. Facebook nu face parte dintre ele. Ceea ce comunicati prin Facebook este proprietatea Facebook si daca ei vor s-o vanda sau s-o faca disponibila tertilor nu e problema dvs.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura afisaj corespondenta la sediul primariei nyyco nyyco Buna ziua. atunci cand posta romana nu gaseste un destinatar la adresa( ex.acesta este plecat din tara), aduce plicul la primaria de domiciliu pentru ... (vezi toată discuția)
Publicare corespondenta fara acordul meu Costica33 Costica33 Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul ... (vezi toată discuția)
E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)