avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1365 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... AvocatNet Italia: Care este termenul de primire a ...
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

AvocatNet Italia: Care este termenul de primire a indemnizației de șomaj după depunere actelor?

Buna ziua!
O ruda a lucrat cu contract de munca la ultimul loc de munca 3 ani si 3 luni pana a fost licentiata(nu din vina ei). A ramas in relatii bune cu angajatorul. A fost licentiata pe 10.05.2018 si la 3 zile a depus actele pentru somaj (Domanda di Nuova Asicurazione Sociale per l’Impiego si Richiesta di pagamento delle prestazioni a sostegno del reddito).
Au trecut mai mult de 40 zile de cand a depus actele de somaj si nu a primit nicio indemnizatie pana in prezent.
Am citit contractul si nu este mentionat un termen pana la primirea indemnizatiei . Problema este ca ea a trecut in acele acte adresa de la locul de munca(adresa ei de rezidenta) , dar acum nu mai locuieste la acea adresa. Numarul de telefon , adresa de email specificate sunt valabile si nu a primit niciun telefon/mesaj. Este posibil sa fi primit vreun plic la adresa respectiva si ea ne mai locuind acolo sa nu-l primeasca si sa nu fie anuntata prin email sau telefon de catre INPS de eventualele probleme?
Indemnizatia trebuie primita prin cont bancar(a verificat contul si nu a primit).

Care este termenul pana poate primi indemnizatia de somaj?
Este vreo problema ca nu mai locuieste la adresa mentionata?
Daca ar fi vreo problema , ar fi anuntata prin email sau telefon?
Trebuie vreo interventie din partea ei asupra autoritatilor italiene?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Normal termenul variaza in functie de cererile care sunt in lucru la INPS. Nu exista un termen fix, de regula prima plata se face dupa 30 de zile de la prelucrarea documentelor. INPS trimite la adresa mentionata in documente o scrisoare prin care înștiințează solicitantul daca i-a fost aprobata sau nu cererea pentru NASPI.
Poate suna la INPS la numarul verde 803 164 pentru a se interesa de stadiul cererii sale sau poate merge la centrul CAF unde a depus toate documentele. Acestia pot accesa baza de date de la INPS si ii pot spune care este situatia.
Daca este in posesia unui PIN de la INPS poate accesa direct portalul si gaseste raspuns la intrebare acolo: data depunerii cererii, stadiul acesteia, data prelucrarii, daca a fost aprobata sau nu, data primei plati.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
acest răspuns util
Editat (sters) citat cu raspuns consultant.

Multumesc pentru raspuns.

Daca va referiti la contul personal la INPS , detine un asemenea cont , a intrat , dar la fiecare categorie ii spune ca nu exista mesaje, avize, vesti, approfondimenti etc. La fiecare dintre sectiuni ii arata ca nu are continut in acea categorie. Poate nu a intrat bine sau , repet, la acest cont va referiti , cu categoriile pe care le-am mentionat mai sus?
O seara frumoasa!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Daca are pin-ul de la INPS sa urmeze exact pasii din acest link
[ link extern ]

Asemenea! Va multumesc!
acest răspuns util

Gabriela Monica Ionescu a scris:

Buna seara,

Daca are pin-ul de la INPS sa urmeze exact pasii din acest link
[ link extern ]

Asemenea! Va multumesc!

Am gasit, spune ca cererea este in lucru.
Multumim frumos, ati fost de mare ajutor!
Buna dimineata,
Ma bucur ca ati reusit sa rezolvati problema. Din cand in cand sa acceseze site ul si sa verifice stadiul in care se afla cererea.

Zi Sfanta binecuvantata va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj italia neprimita dmnpepa dmnpepa Am depus actele in noiembrie in Reggio Emilia dar de 4 luni nu am primit nici un ban. Unde trebuie sa sun sa imi rezolv problema, as prefera un email deoarece ... (vezi toată discuția)
Avocatnet italia: reforma fornero. este justă sau injustă decizia conducerii în cazul meu? NibiruGabi NibiruGabi Am fost angajat cu un numar de 7 contracte determinate (prin agentie), la o fabrica de mobila (prov. Friuli-Venetia-Giulia) in perioada, 07.aprilie.2015 si ... (vezi toată discuția)
Somaj Avasiloaie Geta Avasiloaie Geta Acum sunt in somaj dar peste 3 luni voi ramane fara rezidenta in Italia, voi mai primi somajul? (vezi toată discuția)