avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instalare camere de supraveghere in birou
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instalare camere de supraveghere in birou

Buna ziua,

Dupa ce am revenit din concediul de odihna am observat ca angajatorul a montat o camera de supraveghere in biroul in care lucrez.
In birou facem operatiuni de casierie(predat-primit bani etc), dar nu avem seif. Seif-ul l-am primit dupa montarea camerei la aprox.2 saptamani si a fost neutilizat aprox.1 luna. Firma de securitate a inregistrat si ea acest lucru.
Angajatorul nu ne-a anuntat in prealabil de montarea camerei si nici nu am semnat ca suntem de acord.
Poate fi amendat angajatorul din acest motiv si conform carei legi?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 30 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca masura montarii camerei de supraveghere a fost impusa de analiza de risc la securitatea fizica.
Din câte stiu, analiza de risc nu a fost facuta deoarece documentele ajungeau la noi in birou.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.5 din Legea 190/2018, in cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:
– interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;

– angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților;

– angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;


– alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența; și

– durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 190/ 2018 a fost publicata in MO nr. 651/ 26.07.2018 si intra in vigoare maine 31.07.2018
La data montarii camerei de supraveghere in discutie, aceasta lege nu era in vigoare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Era in vigoare Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere la locul de munca silvias silvias Am si eu o intrebare : Daca este legal ca angajatorul sa puna camere de luat vederi in birourile angajatiilor ? Si daca exista un cadru legal care sa ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere pe fiecare etaj al scarii bananeOMG bananeOMG Buna ziua! Care sunt conditiile in care o asociatie de proprietari poate monta pe fiecare etaj camere de supravechere? Filmarile aferente pot fi folosite ca ... (vezi toată discuția)
Sistem de supraveghere alexmihalache alexmihalache Buna ziua. Am si eu o intrebare! in blocul in care locuiesc sau instalat 6 camere de supraveghere 1 camera bate fix pe usa apartamentului meu si ma deranjaza ... (vezi toată discuția)