avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cum se citește corect?
Discuție deschisă în Cultură generală

Cum se citește corect?

Sprei sau şprei
Cel mai recent răspuns: bothrobert , utilizator 01:33, 5 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sprei, cum îl pronunță englezii. În cazul cuvintelor preluate din alte limbi se păstrează pronunția din limba de origine.
Cuvintele preluate nu "se pastreaza", ci mai degraba se transforma, conform specificului limbii care le-a preluat.
Vedeti stimata doamna Rasina de ce vorbeam de boala romaneasca numita impostura?!?
Unii nu sunt capabili sa identifice doua notiuni diferite, in cazul de fata "preluare" si "pastrare" referitoare la doua substantive comune "cuvant" si "pronuntie".
Vom avea inca mult de lucru, Elena C este moarta dar titlurile de Dr Honoris causa pe puncte, auto-proclamate sau cumparate au inca valoare la noi in Ro.
Pentru 1-2 secunde am intentia de a cere ortografia cuvantului de referinta dar am renuntat pt a nu fi acuzat de atac la persoana! ;-)))
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
Demos, utilizator
Lipsa capacităţii de a stăpânii propria limbă, respectiv de a pricepe înţelesul unei fraze ce conţine zece cuvinte, respectiv de a pricepe înţelesul celor zece cuvinte din fraza respectivă, este (poate fi) o altă boală? În cazul cuvintelor preluate din alte limbi nu se păstrează pronunția din limba de origine, precum de exemplu cuvântul "calculator" (de origină latină) în limba engleză se pronunţă "calculeităr", computer se pronunţă "campiutăr"... . Noţiunea de cuvinte preluate nu se caracterizează prin noţiunea de pronunţie păstrată, precum de exemplu nici cuvântul latinesc terra nu s-a păstrat, ci s-a transformat în prea frumoasă "ţară"; şi precum honor s-a transformat în "onoare", causa în "din cauză" etc., etc,...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A lectura e verb tranzitiv? aidu aidu Fireste ca e verb tranzitiv... insa sinonimia sa cu \'a citi\' este restransa la a citi in gand? Si nu la a citi cu voce tare? Judecatoarea zice mereu ca ... (vezi toată discuția)
Despre istoria romaniei POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Toţi romanii trebuie să cunoasca istoria adevarata a tarii lor. Iata un punct de vedere al doamnei prof. dr. Maria Luminiţa Rollé, de la Universitatea din ... (vezi toată discuția)
Folosirea fara drept a unei marci ContSters145250 ContSters145250 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema: Detinem o marca inregistrata la OSIM din 2007 iar acum cateva saptamani am descoperit faptul ca un ... (vezi toată discuția)