avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal să se acorde diferențiat tichetele de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal să se acorde diferențiat tichetele de masă, sub formă de bonus de performanță?

Buna seara,
Tichetele de masa se pot acorda in functie de performanta salariatului din luna respectiva sub forma de bonusare? Este legal ca doar o parte din salariati sa primeasca si sumele sa difere?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 17 August 2018
Angajatorul poate distribui tichetele de masa dupa cum doreste, conform legii.

Legea nr.142/1998:

ART. 1
(1) Salariaţii din cadrul societăţilor comerciale, regiilor autonome şi din sectorul bugetar, precum şi din cadrul unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, denumite în continuare angajator, pot primi o alocaţie individuală de hrană, acordată sub forma tichetelor de masă. Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocaţiei individuale de hrană reglementate de prezenta lege şi sunt suportate integral pe costuri de angajator.
(2) Tichetele de masă se acordă în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, pentru unităţile din sectorul bugetar, şi în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
(3) În înţelesul prezentei legi, cu excepţia cazurilor în care se prevede în mod expres altfel, termenul «tichet de masă» va fi interpretat ca făcând referire atât la tichetele de masă pe suport hârtie, cât şi la tichetele de masă pe suport electronic.
(4) Tichetele de masă în format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic reglementate exclusiv de prevederile prezentei legi şi destinate exclusiv acordării alocaţiei individuale de hrană a salariaţilor în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(5) Tichetele de masă pe suport hârtie şi pe suport electronic sunt emise în mod exclusiv pentru a fi folosite în limitele prezentei legi.
(6) Angajatorul are libertatea de a decide dacă acordă tichete de masă şi sub ce formă, în urma consultării cu salariaţii, prin organizaţiile sindicale legal constituite sau prin reprezentanţii salariaţilor, după caz.
Multumesc pentru raspuns.
Insa nu exista nici un document care sa ateste consulatarea sindicatelor/ reprezentantii salariatilor de catre angajator si nici nu se mentioneaza in RI sau in alt document conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a primi tichetele de masa (numar si valoare).
Exemplu concret: luna asta indeplinesc planul/ lucrez bine - primesc, tichete, luna viitoare nu mai am aceleasi performante- nu primesc tichete sau primesc mai putine sau de valoare mai mica,
Sper ca am revenit cu intrebarea mult mai clar,
Multumesc!
Atunci dupa ce criterii se acorda aceste tichete? Undeva - in reg.intern, hotarare/decizie angajator, c.c.m. etc. - trebuie sa existe o astfel de reglementare.
Buna ziua "anafanaf'.

Aceste tichete se acorda sub forma de "prima" ??

Cine stabileste acordarea acestora ???
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c)criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete de masa legea 291/2013 ukzspan ukzspan Din art. 1 - Legea 291/2013 se intelege ca de tichete de masa pot beneficia si bugetari, dar stie cineva care sunt conditiile legale sau cum se procedeaza, din ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se dau tichetele de masa? teodora1990 teodora1990 Buna ziua, As dori sa fac si eu o intrebare! As dori sa stiu daca angajatorul este obligat sa dea aceste bonuri in conditia in care firma are mai mult de 500 ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa elisabeta05 elisabeta05 O firn\ma da tichete de masa diferentiat salariatilor,in functie de performanta si anume:Unii iau 5bonuri ,alti 10bonuri;15bonuri;21bonuri.Tichetele de masa nu ... (vezi toată discuția)