avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am o factură scanată, primită pe e-mail și ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am o factură scanată, primită pe e-mail și printată, însă contabila nu vrea sa o deconteze. Ce este de făcut?

Am o factura scanata, primita pe e-mail si printata, insa contabila nu vrea sa o deconteze. Ce este de facut? Mentionez ca nu pot intra in posesia unei facturi originale. Daca se poate, as dori sa primesc un raspuns care sa cuprinda si o baza legala. Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:12, 24 August 2018
un document scanat si printat nu poate fi autentificat, deci nu este un document electronic,
nimeni nu poate dovedi ca factura respectiva n-a fost alterata pe parcursul procesarii.
un document electronic este autentificat prin semnatura si data. daca el este alterat, semnatura electronica se sterge automat.
va rog sa fiti prudenti in a emite opinii cu iz de reglementare. e posibil ca aceste practici sa fie tolerate din cauza necunoasterii tehnologiiei sau a economiei de semnaturi electronice (o semnatura certificata costa cateva sute de euro pe an).
Legislatia permite trimiterea de fact. imprimate pe hartie si scanate, fiind considerate fact electronice, dupa cum a mentionat si dna contabil in postarea anterioara. De asemenea nu mai exista obligativitatea semnarii facturii, nici fizic nici prin semnatura electronica.

Contabilii de moda veche nu accepta decat facturi originale, imprimate, cu semnatura si stampila, pe de o parte deoarece sunt obisnuiti astfel, pe de alta parte deoarece ei au o responsabilitate conferita de lege si raspund dpdv juridic pt activitatea lor. De aceea merg pe "calea sigura". Puteti invoca cerinta legislativa, daca nu doreste solicitati furnizorului factura in original. Pe viitor stabiliti de la inceput cu furnizorii, anterior achizitiei, obligatia transmiterii fact in original.




Gya2000 a scris:

Problema mea este ca doamna solicita neaparat un document in original, nu accepta ca acesta sa fie primit prin e-mail si printat, doreste numai documente originale. Nu poate fi considerata factura electronica, in sensul Codului fiscal, art.319, alin.4, completat cu pct.98, alin2 din Normele de aplicare?

Ultima modificare: Vineri, 24 August 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Norme Cod Fiscal:

98. (1) Pentru ca o factură să fie considerată factură electronică, aceasta trebuie să fie emisă și primită în format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind opțiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip xml, pdf.

(2) În sensul art. 319 alin. (4) din Codul fiscal, facturile create pe suport hârtie care sunt scanate, trimise și primite în format electronic sunt considerate facturi electronice. Facturile create în format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise și primite pe suport hârtie nu sunt considerate facturi electronice.
(3) Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum și un accept tacit, cum ar fi faptul că a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronică reprezintă confirmarea acestuia că deține mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum și că are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea conținutului și lizibilitatea facturii.


Acea factura daca reflecta o operatiune reala trebuie oricum inregistrata.

Legea 82/1991:
Art. 6. - (1) Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.


Ce vreau sa spun este ca acea factura poate fi pentru un bun care exista fizic si are NIR. Nu e posibil sa nu se inregistreze. Sau sunt servicii care se pot demonstra ca au fost prestate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza cfp si facturarea electronica alexandru08 alexandru08 Este considera factura electronica factura scanata, venita prin email ce are stampila si semnatura?Este corect sa aplici viza CFP pe ea? Daca nu, viza cfp ... (vezi toată discuția)
Factura scanata Conta2021 Conta2021 Buna ziua,Este considera factura electronica factura scanata, venita prin email ce are stampila si semnatura? Se poate inregistra o factura sacanata si ... (vezi toată discuția)
Cum aș putea să înregistrez plățile unor facturi/bonuri care se văd în extrasul bancar, dar la care nu am și nu voi avea documente justificative? contabdodo contabdodo Buna ziua, Cum credeti ca ar trebui sa inregistrez plata unor facturi/bonuri care se vede in extrasul bancar fara sa am documentele si fara sa le mai ... (vezi toată discuția)