avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Propunere a șefului RAR: orice autoturism cu volan pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Propunere a șefului RAR: orice autoturism cu volan pe dreapta (UE/non-UE) să se omologheze, iar apoi sa fie respins la primul ITP dacă nu a schimbat volanul. Ce opinie juridică aveți?

Buna ziua! As aprecia daca cineva care cunoaste legislatia europeana din domeniu, mi-ar putea da un raspuns. Multumesc anticipat.
S-a dat o lege in August care interzice omologarea masinilor cu volan pe dreapta fin afara UE. Pana aici e ok, nu e nimic care sa contravina legislatiei europene si nu afe teaza nicium masinile provenite din state UE. In schimb, am mai aflat de o alta propunere a sefului RAR, George Dinca - orice autoturism cu volan pe dreapta, indiferent de unde provine, sa se omologheze, iar apoi sa fie respins la primul ITP, daca nu a schimbat volanul. Pe langa faptul ca este o contradictie (de ce ai omologa o masina care nu corespunde cerintelor ITP), aici mi se pare ca incalca decizia Consiliului European - orice masina ce are omologare de tip european poate merge nestingherita si poate fi inmatriculata in orice stat UE indiferent de locul volanului. Din cate stiu eu, RAR a mai incercat sa schimbe regulile ITP sa te oblige sa muti volanul, dar nu au reusit tocmai pentru ca este ilegal sa obligi la asa ceva. Vedeti cazul Poloniei si cel al Lituaniei. In cazul in care se baga abuziv aceasta lege, as putea si eu sa o contest la curtile europene asa cum au facut cei din Polonia, spre exemplu? Precizez ca ma intereseaza strict puncte de vedere juridice, nu opinii legate de siguranta etc.
Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cta25 , utilizator 01:31, 15 Noiembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua "Maanghod".

Punctual :

1. Referitor la:
"As aprecia daca cineva care cunoaste legislatia europeana din domeniu ... ",
cat si la:
"... am mai aflat de o alta propunere a sefului RAR, George Dinca - orice autoturism cu volan pe dreapta, indiferent de unde provine, sa se omologheze, iar apoi sa fie respins la primul ITP, daca nu a schimbat volanul ..." .

Legislatia europeana se voteaza in cadrul structurilor abilitate ale UE. Poate avea caracter "obligatoriu" sau "consultativ" .
Legislatia romana se voteaza in Parlamentul Romaniei si se promulga de catre Presedintele Romaniei, sau,
se adopta de catre Guvernul Romaniei (OG, OUG, ... ), eventuala contestatie apartinand doar prerogativelor institutiei Avocatului Poporului.
Pentru cetatenii UE "nemultumiti" exista varianta cailor de atac in cadrul instantelor UE (dupa caz).

"... o alta propunere a sefului RAR ... " nu face obiectul acestui topic.

Spre stiinta dumneavostra, precum ati specificat:
"In cazul in care se baga abuziv aceasta lege ... ",
Va atentionez asupra faptului ca o lege nu se "baga".
Eventual, se voteaza.

Atat timp cat in Romania nu exista o asemenea "norma juridica" in vigoare, care sa va afecteze "drepturile", nu facem altceva decat sa dam nastere la supozitii si "discutii sterile" (de genul "o furtuna intr-un pahar cu apa").
Parca ar fi o "tema, primita spre rezolvare, de catre un student, la o facultate de drept.

2. Evolutia legislatiei UE (cu sau fara Brexit), cat si evolutia legislatiei romane nu poate fi anticipata in cadrul acestui forum.
Rabdare.
In momentul in care va exista o norma juridica, in context cu cele specificate, putem discuta toate variantele posibile.
Pana atunci, utilizati-va autovehiculul/ele, in liniste si pace.

3. Referitor la :
"Pe langa faptul ca este o contradictie (de ce ai omologa o masina care nu corespunde cerintelor ITP), aici mi se pare ca incalca decizia Consiliului European - orice masina ce are omologare de tip european poate merge nestingherita si poate fi inmatriculata in orice stat UE indiferent de locul volanului ... ".

Va rog sa faceti diferentierea intre
- omologare;
- ITP (inspectia tehnica periodica).

Autovehiculul poate fi omologat in situatia in care corespunde cu toate cele inscrise in cartea de identitate a acestuia.

Viza ITP poate fi obtinuta in situatia in care autovehiculul este "apt" pentru a circula pe "drumul public" (GB, RO, etc, ...).
Nu are nici un fel de legatura cu UE.
UE nu acorda "viza ITP".

Inteleg urmatoarele:
- Autovehiculul este omologat in UE; omologarea nu "expira"; doar se confirma la urmatoarea inmatriculare, in alt stat membru UE ;
- Viza ITP se elibereaza DOAR pentru o durata limitata de timp (in orice stat membru UE);
- puteti obtine noua viza ITP in orice stat UE, cu conditia expresa ca autovehiculul sa fie inmatriculat in tara in care se emite "noua viza ITP".
Nu cred ca este foarte dificil de inteles.
Daca doriti sa il inmatriculati in tara "X" (membru UE), este dreptul dumneavoastra.
Doar cu respectarea legislatiei specifice din statul in care doriti "reanmatricularea".
Aidoma, in RO.

4. Referitor la:
" ... daca nu puteti da un raspuns strict LEGAL (pana acum nu ati facut-o), va rog sa va abtineti pe viitor. Avocatnet este un forum JURIDIC, unde lumea cere consultanta juridica pe LEGEA actuala, nu opinii despre cum ar trebui sa stea lucrurile in lume. Daca v-ati plictisit de avocatura, apucati-va de scris poezii. In alta ordine de idei, ati spus-o si dvs.: UE a judecat deja aceasta speta. Indiferent din ce considerente au luat aceasta decizie, rezolutiile UE sunt obligatorii pentru toate statele membre. Semnat: Inginer Maanghod" .

"Strict LEGAL" este "una" si "strict in conformitate cu LEGEA" este o alta exprimare.
Chestiune de "semantica".
Se invata in clasele V - VIII.

Ati facut referire la "... LEGEA actuala ...".
De unde deosebitul interes pentru "LEGEA viitoare" ???
Verificati-va postarea "...In cazul in care se baga abuziv aceasta lege, as putea si eu sa o contest la curtile europene ... " .
Incerc sa va inteleg. Dar, ... . PREZENT sau VIITOR ???
De fapt ce doriti ???

Apreciez faptul ca " ... Semnat: Inginer Maanghod " .
Sincere felicitari !!!
Terte persoane sunt licentiate in inginerie, drept, etc, ...

5. Referitor la :
"Ma intereseaza legalitatea. Ne aflam exact in situatia Poloniei, unde Uniunea a decis ca nu e corect sa interzici. Din cate inteleg, este o lege abuziva. Asa ca la Romania, Daca suntem in Uniune, avem niste obligatii, printrr care si inmatriculare autoturismelor cu volan pe dreapta indiferent de ... "

Facem vorbire despre Romania sau despre Polonia ???
Luati o decizie si comunicati-ne.
Decent.

Vi s-a respins inmatricularea autovehicului in RO ???

Din nou, va rog sa reveniti cu date certe, pentru prezent si pentru furnizarea unor informatii juridice pertinente.

M-am incadrat in topicul deschis de catre dumneavoastra, cat si cerintelor ce le-ati exprimat (cu citatele de rigoare.
Din punct de vedere juridic, v-am raspuns.

In cazul in care reveniti, in cadrul acestui forum deosebit de respectabil, cu noi informatii, discutia poate continua.

Mult succes pentru o buna intelegere !!!
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
Va rog sa va alaturati grupului dedicat
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda si retinere certificat la autovehicul inmatriculat in grecia, pentru folii pe geamuri laterale fata Phlom Phlom Buna seara! In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia. Astazi am fost oprit in trafic de ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare rhd tomatopotato tomatopotato imi poate spune si mie cineva daca e posibila sau nu inmatricularea masinilor RHD fara modificare bord ? parerile sunt impartite si sunt fel si fel de cazuri ... (vezi toată discuția)
Modificare masina cu volan pe dreapta adusa din anglia leorot leorot Intentionez sa cumpar o masina din Anglia cu volan pe dreapta. 1.Stie cineva daca in acte se mentioneaza ca masina are volan pe dreapta ? 2. Daca montez ... (vezi toată discuția)