avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate corcita?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate corcita?

Buna ziua!
Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, in care, pana nu de mult, era amenajat un sens giratoriu. S-au montat si semafoare care au functionat numai cateva zile. Acuma s-a desfiintat sensul giratoriu, s-au eliminat indicatoarele de sens giratoriu si s-au montat indicatoare de reglementare a prioritatii (drum cu prioritate si cedeaza trecerea). Rondul din mijlocul intersectiei a ramas nemodificat (datorita acestui fapt, multi soferi neatenti continua sa-l confunde cu un sens giratoriu). Eu vreau sa va prezint alta situatie. Precizez ca este vorba despre o intersectie cu 4 drumuri, aproape perpendiculare. Directia drumului cu prioritate nu se schimba. Semafoarele nu functioneaza. Presupunem ca pe drumul cu prioritate nu circula nimeni. O masina patrunde in intersectie venind de pe un drum fara prioritate (are indicatorul "cedeaza trecerea"), ocoleste rondul si vireaza la stanga, moment in care se intalneste cu alta masina, care-i vine din dreapta, venind de pe drumul din partea opusa, unde are tot "cedeaza trecerea". Este acesta, conform codului rutier, caz de egalitate si prima masina trebuie sa dea prioritate de dreapta celei de-a doua? Precizez ca dupa ce prima masina s-a asigurat ca pe drumul cu prioritate, din partea stanga, nu circula nimeni patrunde in intersectie, in dreptul rondului intalneste, montat in rond, alt indicator de "cedeaza trecerea" , efectuand virajul la stanga doar daca pe drumul cu prioritate, din partea dreapta, nu circula nimeni (asa cum am precizat mai sus).
In ziarul Gazeta de Sud, din Craiova, a aparut articolul "Prioritate corcita". Aici puteti vedea si o poza cu intersectia respectiva, facuta de pe unul din drumurile fara prioritate. Afirmatia domnului politist este corecta? Daca este corecta, cum ramane cu cazul de egalitate, din codul rutier, cand trebuie acordata prioritatea de dreapta? Cum schimba prezenta acelui rond regulile de circulatie? Intr-o alta intersectie, in care sensurile de circulatie sunt despartite de un scuar, patrunzand de pe un drum fara prioritate si virand la stanga, mergand 5-6 metri in aceasta directie, nu mai dau prioritate de dreapta celui aflat in caz de egalitate cu mine, pentru ca am intrat pe drumul cu prioritate? Faptul ca am virat masina si am parcurs cativa metri in aceasta directie duce la castigarea prioritatii intr-o intersectie? Unde scrie asa ceva in codul rutier? In speranta primirii unui raspuns cat mai detaliat, va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
vatafu, utilizator
Cel mai recent răspuns: vatafu , utilizator 11:44, 16 Noiembrie 2009
Chiar nu este nimeni in masura a-mi oferi un raspuns documentat, bazat pe prevederile codului rutier? Intrebarea la care as vrea sa primesc raspuns este urmatoarea: cu ce schimba regulile de circulatie prezenta acelui rond, din mijlocul intersectiei, astfel incat sa nu se mai dea prioritate de dreapta intr-un "caz de egalitate", asa cum este prevazut in codul rutier? Dupa mine, rondul din mijlocul intersectiei este acum un obstacol in zona mediana, care trebuie ocolit prin partea dreapta. As fi recunoscator daca mi-ati recomanda si profesori de legislatie rutiera pe care sa-i pot contacta pe net.
Conducatorul autoturismului ce patrunde in intersectie de pe o strada fara prioritate (cea de pe care s-a facut fotografia din ziar) intalneste indicatorul "Cedeaza trecerea" si este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor ce vin din partea stanga. trecand mai departe autoturismul ajunge in dreptul rondului. Conducatorul auto este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor ce vin din partea dreapta. Indicatorul "Cedeaza trecerea" plantat in rond este pentru atentionare. In cazul in care conducatorul auto se angajeaza in viraj spre stanga pe langa rond el se afla deja pe un drum cu prioritate. In aceasta situatie vehiculele ce vin de pe partea dreapta (de pe drum fara prioritate) sunt obligate sa cedeze trecere primului autoturism (aflat pe drum cu prioritate).
Am incercat sa fiu cat mai explicit, dar cred ca nu am reusit. Ar fi fost necesare si niste schite explicative. Pentru cei interesati stau la dispozitie cu aceste detalii si sunt rugati sa-mi transmita o adresa de mail pentru a le transmite aceste schite cu explicatiile de rigoare.
Sincer sa fiu, ma asteptam la mai multe pareri de la “voci autorizate”. Sa va ajut putin:
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, republicată
- modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.63/2006, publicată în Monitorul Oficial al România, Partea I, nr.792/20.09.2006;
- aprobată prin Legea nr.6/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.30/17.01.2007;
- modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr.69/28.06.2007;
Art.59. –
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

Regulamentul de aplicare al OUG 1391/2006*
* - Actualizat cu HG 56/2007
Guvernul României
Regulament din 04/09/2006 de aplicare a Ordonantei
de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia
pe drumurile publice
(publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 26/10/2006)
Art. 110
(3)Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.
Art. 129
(2)Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.
Dintr-un anume curs de legislatie rutiera:
Prioritatea de dreapta
Este o prioritate acordata prin lege. Se aplica in intersectiile cu circulatia nedirijata si in toate cazurile de egalitate. Atunci cand doua sau mai multe vehicule se aproprie simultan de o intersectie nedirijata sau se afla intr-o situatie de egalitate, primul va trece cel care vine din dreapta. Nu insistam asupra intersectiilor nedirijate pe care le vom trata intr-un capitol viitor, dar trebuie retinut ca in acestea se aplica prioritatea de dreapta. Insistam insa asupra situatiilor de egalitate, in care deasemenea se aplica regula prioritatii de dreapta. Se considera ca atunci cand doua sau mai multe vehicule, se intalnesc intr-un anumit loc (indiferent locul in care se intalnesc) si au drepturi egale sa treaca prin locul respectiv, ele se afla in situatia de egalitate. Trebuie retinut ca situatiile de egalitate pot fi intalnite si in intersectiile dirijate. In aceasta situatie, egalitatile sunt rezolvate prin regula prioritatii de dreapta. Cea mai frecventa situatie intalnita pe drumurile publice o avem atunci cand doua vehicule vin din sensuri opuse intr-o intersectie, indiferent ca intersectia este dirijata sau nedirijata, iar unul din ele vireaza la stanga, celalalt fie ca merge pe directia drept inainte, fie ca vireaza la dreapta. Vehiculul care vireaza la stanga, prin aceasta manevra (miscare) ajunge sa il aiba in dreapta pe cel care va circula pe sens opus, cu care a fost in egalitate, deci caruia trebuie sa-i acorde prioritate de dreapta in situatia de egalitate creata.
Din alt curs de legislatie rutiera:
Intersectia reprezinta orice incrucisare, jonctiune sau bifurcare de drumuri, inclusiv spatiile formate de acestea.

Intersectii nedirijate

Regula principala de trecere intr-o intersectie nedirijata este prioritatea de dreapta. Aceasta regula mentioneaza: in situatia in care intr-o intersectie nedirijata sosesc simultan doua sau mai multe vehicule ale caror traiectorii se intersecteaza, primul va intra in intersectie cel care pe tot timpul deplasarii nu are pe nimeni in dreapta. Atentie la cele doua particularitati specifice intersectiei nedirijate:
1) vehiculele trebuie sa soseasca simultan pentru a se aplica prioritatea de dreapta, lucru care nu este valabil la intersectiile dirijate;
2) intra primul in intersectie cel care pe tot timpul deplasarii nu are un alt vehicul in dreapta, aceasta insemnand ca prioritatea de dreapta nu se aplica static, nu se aplica in punctul in care sunt desenate vehiculele in chestionar, ci se aplica dinamic. Se merge punct cu punct pe traiectoria vehiculului (pe acea sageata desenata) si daca cel putin intr-un punct are pe cineva in dreapta nu va putea intra in intersectie.


Circulatia in intersectii dirijate prin indicatoare
A. Circulatia in intersectii dirijate prin indicatoare atunci cand drumul cu prioritate nu-si schimba directia

Circulatia cand ne aflam pe drum lipsit de prioritate

Executarea virajului la stanga
a) de la cel putin 50 m se ocupa banda corespunzatoare, daca circulatia in zona de preselectie se desfasoara pe benzi materializate, sau randul 2, in situatia in care circulatia se desfasoara pe benzi imaginare;
b) se reduce viteza din urmatoarele motive:
- schimbarea directiei de mers prin viraj;
- apropierea de o trecere pentru pietoni, in situatia in care in intersectia respectiva exista marcaje de traversare si/sau indicatoare specifice;
- posibilitatea de oprire sau de cedare a trecerii in intersectie.
c) semnalizarea schimbarii directiei de mers, de la cel putin 50 m in localitati si cel putin 100 m in afara acestora (in situatia in care s-a facut schimbare de banda sau de rand, se mentine semnalizarea in functiune);
d) se acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar;
e) la intrarea in intersectie se acorda prioritate vehiculelor care circula pe drumul transversal. In situatia in care intalnim indicatorul “Oprire”, se opreste obligatoriu, indiferent daca avem sau nu cui acorda prioritate. Oprirea se face in locul de vizibilitate maxima, putand depasi indicatorul fara a depasi insa coltul intersectiei. Daca exista marcaj de oprire, acesta nu va fi depasit. In situatia in care intalnim indicatorul “ Cedeaza trecerea”, oprirea nu este obligatorie. Se reduce viteza si daca nu exista vehicule carora sa li se acorde prioritate, se continua deplasarea.
f) se acorda prioritate tramvaielelor care circula din acelasi sens si executa viraj dreapta sau circula pe directia inainte;
g) se circula pana la centrul imaginar al intersectiei si, daca este cazul, se acorda prioritate vehiculelor care circula din sens contrar si circula pe directia inainte sau executa viraj dreapta. Se opreste vehiculul paralel si cat mai aproape de axul imaginar al drumului, fara a braca rotile;
h) dupa acordarea prioritatii vehiculelor se executa virajul cu acordarea prioritatii pietonilor pe strada pe care se intra, daca exista indicator sau marcaj;
i) daca din sens opus vine un alt vehicul care vireaza si el la stanga, se ocoleste centrul imaginar al intersectiei pe traseul cel mai scurt, prin stanga acestuia; in acest fel traiectoriile vehiculelor nu se intersecteaza.

Repet una dintre intrebari: afirmatia domnului politist este corecta si daca da, pe ce articol din codul rutier se bazeaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)