avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Există posibilitatea ca o persoana fără studii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Există posibilitatea ca o persoana fără studii juridice / fără a fi avocat înregistrat într-un barou să reprezinte un justițiar în fața instanței?

O persoana este petent intr-un proces la o instanta civila, a solicitat judecarea in lipsa.

La primul termen instanta a amanat cauza pentru ca intimata sa depuna precizari, nu au fost depuse.

La al doilea termen, instanta a constatat ca partile au lipsit, ambele parti solicitand judecarea in lipsa, ca procedura de citare a petentului nu a fost indeplinita si a amanat judecarea cauzei la alt termen pentru indeplinirea procedurii de citare a petentului si a revenit cu adresa catre intimata sa comunice precizarile cerute de instanta la primul termen.

Petentul este obligat sa se prezinte la termenul urmator cand va fi citat sau poate solicita in continuare judecarea in lipsa?

Poate fi petentul reprezentat in instanta de o persoana care nu are studii juridice si nu este avocat inregistrat in baroul local?

Care ar fi temeiul legal si procedura de reprezentare, in cazul in care ar exista aceasta posibilitate?
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 02:31, 30 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
daca petentul comunica instantei precizarile solicitate, poate cere judecarea cauzei in lipsa; persoana respectiva il poate reprezenta daca depune instantei procura speciala in original.

Codul de procedura civila stabileste ca persoanele fizice pot alege sa fie reprezentate ori de catre un avocat, ori de catre un alt mandatar

Chiar daca legea permite reprezentarea prin mandatari care n-au calitatea de avocati, acestia nu pot pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului, dupa cum se mai arata in Codul de procedura civila: "Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor"

Daca mandatarul este sot sau o ruda pana la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca este licentiat in drep
Pentru a imputernici un mandatar, care n-are calitatea de avocat, sa reprezinte in instanta o persoana fizica, este necesar un inscris autentic, prevede Codul de procedura civila.

"Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si consemnata in incheierea de sedinta, cu aratarea limitelor si a duratei reprezentarii"

Mandatul se da prin procura speciala autentica, in care trebuie precizat expres cauza si pentru ce se da mandatul
Buna seara,
concret, este vorba despre invocarea in plangere a unei exceptii de neconstitutionalitate, iar cei doi sunt frati.

Sa inteleg ca unul poate fi reprezentat de celalalt in conditiile in care dreptul de reprezentare il da prin declaratie verbala, facuta in instanta, fara a-i mai da mandat prin procura speciala autentica?
Daca nu este licentiat in drept ci in stiinte ingineresti inteleg ca nu il poate reprezenta.

Poate sa sustina motivele invocarii exceptiei de neconstituionalitate daca nu este licentiat in drept si nu are mandat prin procura speciala, sau le poate sustine in baza mandatului?
A explicat avocatul mai sus limitele reprezentarii.Prin urmare il poate reprezenta , procedura va fi legal indeplinita dar nu poate pune concluzii verbal.Nimic insa nu il impiedica sa depuna concluzii scrise din partea partii din proces reprezentate , semnate de catre partea respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare ruda de catre licentiat in drept MARIKO9 MARIKO9 As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura. Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura ... (vezi toată discuția)
Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)