avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Un contract semnat online are valoare juridică?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Un contract semnat online are valoare juridică?

Buna ziua!

Am cativa parteneri din alte orase/tari.Daca as trimite contractele semnate si stampilate de mine pentru a fi semnate si de ei si sa oprim cate un exemplar are valoarea juridica?In sensul ca eu le scanez contractele semnate in vederea semnarii si de catre dumnealor.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:19, 9 Octombrie 2018
Da are valoare juridică. Doar sa însetați in contract ca s-a comunicat pe email.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inscrisurile in forma electronica se supun dispozitiilor legii speciale cu nr. 455/2001, potrivit carora aceste inscrisuri vor avea acelasi regim juridic cu cel al inscrisurilor sub semnatura privata; insa aceasta regula este valabila numai pentru inscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv și generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice. Mai mult decat atat, inscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are același efect ca actul autentic între cei care l-au subscris și între cei care le reprezintă drepturile.
In lipsa conditiilor de mai sus, se aplica dispozitiile referitoare la inscrisurile sub semnatura privata, inscrisurile putand fi comunicate cocontractantului in vederea insusirii lor prin semnatura olografa. Desigur, acceptarea ofertei se poate face si in alt mod convenit, cu conditia sa rezulte neindoielnic acordul partii cu privire la oferta.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2018
DIANA POPESCU, Avocat
Buna ziua,

In Romania au valoare juridica doar contractele la care se ataseaza semnatura electronica, semnarea de mana si scanarea au doar valoare de copie, deci, in cazul unui litigiu in instanta, e egal cu zero. Semnatura electronica nu costa foarte mult, e similar unui abonament anual. Semnati amandoi reprezentantii pdf-ul utilizand semnatura electronica si e perfect valabil, inclusiv pt ANAF sau in instanta. Pe baza unui contract semnat, ulterior trimiteti ofertele, care pot fi agreate prin email, de catre persoana mandatata de societatea client, conform contractului semnat intre parti.

In strainatate, este o alta discutie, functie si de ce legislatie se aplica. Se practica, multi clienti mi-au confirmat ca sunt valabile scanate, dar depinde de legislatia din tara care are jurisdictie. Si eu am avut aceasta intrebare, la inceputul activitatii cu clienti straini si am lamurit-o cu un jurist specializat in comert international.

Eu am incercat sa ma asigur si financiar, prin solicitarea unui avans catre client. Acum, cu cei cu care lucrez de peste 5 ani, recunosc ca merg pe facturare lunara, dar e bine, mai ales cand esti la inceput de contract cu societati straine, sa fii mai prudent.

Discutati cu un avocat sau jurist specializat in comert international speta dvs, punctual, mentionand tarile in care sunt clientii respectivi, eventual discutand asupra jurisdictiei si clauzelor contractuale, precum si asupra metodelor contractuale prin care va puteti proteja financiar.

De asemenea puteti sa mergeti pe calea cea mai simpla, trimiteti contractele spre semnare prin posta rapida.

Mult succes va doresc!





MrFB a scris:

Buna ziua!

Am cativa parteneri din alte orase/tari.Daca as trimite contractele semnate si stampilate de mine pentru a fi semnate si de ei si sa oprim cate un exemplar are valoarea juridica?In sensul ca eu le scanez contractele semnate in vederea semnarii si de catre dumnealor.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii
În multe sisteme de drept contractul poate fi încheiat și online, chiar și fără ca părțile să transmită apoi între ele exemplarele originale. Spre exemplu în legea engleză există o procedură denumită Mercury conform căreia părțile semnează contractul în multiple exemplare, îl scanează, trimit prin email și apoi prin curier paginile semnate către celelalte părți. Foarte multe contracte internaționale sunt guvernate de legea engleză, poate este și cazul documentelor dumneavoastră.

În cazul contractelor încheiate pe legea română, puteți semna și pe mail, fără semnătură electronică, însă asigurați-vă mereu că schimbați apoi și exemplarele originale prin curier. Altfel se poate ca o instanță să nu acorde contractului în formă scanată aceeași forță doveditoare ca unui document semnat de mână.

O seara bună!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
Avocado_1, utilizator
In principiu si un contract verbal are forta juridica daca se poate proba incheierea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Cerere chemare în judecata email GabrielFlorian11 GabrielFlorian11 Buna ziua! Pot chema pe cineva în judecată formuland cererea prin email ul judecătoriei? Nu am semnătura electronica si nici aparat specific ,deci nu ma ... (vezi toată discuția)
Cere demisie prin email Ana 79 Ana 79 Buna ziua lucrez la o firma de o lună de zile , contract de muncă duplicat nu am primit.Am înaintat o cere de demisie pe email cu toate datele necesare , as ... (vezi toată discuția)