avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli nejustificate pe listele de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli nejustificate pe listele de plata

Buna ziua,

Daca sumele pretinse pe listele lunare de plata nu au la baza o hotarare a AG si o decizie a C Ex, care sa fi fost aduse la cunostiinta propprietarilor in termenul si conditiile L 230, acestea sunt obligatorii, iar cei care refuza sa le achite, pot fi considerati restantieri ?
Mentionez ca nu exista un registru cu PV de sedinta, un registru cu hotararile/deciziile AG/CEx adoptate.
Cel mai recent răspuns: corneliu77 , utilizator 18:40, 22 Noiembrie 2009
Elga 50
Hotarare si decizie e una si aceeasi chestie, cel putin asa scrie la dictionarul de sinonime.
Adunarea Generala - hotaraste, decide, impune
Comitetul Executiv - executa ceea ce a spus hotarat, decis, impus AG.
Restul precizarilor, cum ca nu se discuta bugetele in AG, sunt de acord cu dvs.
Eu am inteles, din mesajele lui PEO, ca el contesta niste sume provenite dintr-un contract cu o firma de paza si salariul presedintelui.
Daca, totusi, prin absurd :)) s-a discutat in asociatia lui PEO bugetul pentru servciul de paza si salariul presedintelui, Comitetul Executiv nu are voie sa majoreze nici valoarea contractului cu firma de paza si nici salariul presedintelui daca, prin aceasta majorare, se depaseste bugetul aprobat.
Daca majorarea depaseste bugetul aprobat, este nevoie de aprobarea A.G.
Evident, contestand repartizarea sumelor la plata intretinerii se va atinge la ceea ce am spus anterior.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Armenteros, utilizator
Cred ca punem in discutie o situatie teoretica, asa cum ar trebui sa se intample, ceea ce in cazul de fata nu mi se pare deloc real...adica sedinte CE...PV...adunari generale etc. E o decizie luata de un om care intamplator e si presedinte de asociatie intr-un bloc in care oamenii nu prea sunt interesati de ce se intampla acolo si sunt suparati numai cand le apar pe liste cheltuieli mai mari decat stiu ei ca ar trebui sa fie. Si atunci incep sa intrebe si afla din raspunsuri date "peste umar" cate ceva fara sa le explice nimeni, nimic.
Cat priveste termenii "hotarare" si "decizie", o spune la sinonime ca ar fi acelasi lucru, dar in lege aceste cuvinte sunt strict atribuite AG si comitetului executiv. Daca va veti intoarce la textul legii imi veti da dreptate ;)
De acord cu dvs. in prima parte.
Textul legii spune asa:
Comitetul executiv:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele
asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:

a) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale şi
urmăreşte respectarea prevederilor legale, a statutului şi a
acordului de asociere ale asociaţiei de proprietari;
b) emite, dacă este cazul, decizii scrise privind reguli pentru
ducerea la îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale şi pentru
respectarea prevederilor legale, a statutului şi a acordului de
asociere precum şi alte decizii ce privesc activitatea din asociaţia
de proprietari.
Deci, dupa logica mea, comitetul executa, pune in practica, ce hotaraste AG.
Bun! pe acelasi text eu voi sublinia despre ce vorbesc:

a) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale şi
urmăreşte respectarea prevederilor legale, a statutului şi a
acordului de asociere ale asociaţiei de proprietari;
b) emite, dacă este cazul, decizii scrise privind reguli pentru
ducerea la îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale şi pentru
respectarea prevederilor legale, a statutului şi a acordului de
asociere precum şi alte decizii ce privesc activitatea din asociaţia
de proprietari.

Pentru topic este suficienta aceasta dezbatere, altfel avem la dispozitie mesajele private.
Sa ne intoarcem la tema topicului. :) Sper sa fiu inteleasa. Multumesc!

Iar acum, in legatura cu marirea cuantumului salariilor peste ce s-a hotarat in AG.
Se intampla adesea, si asta nu mai e teorie, e practica des intalnita, ca la o AG sa se hotarasca cuantumul maxim al salariilor 1000, sa zicem. 200 presedintele, 400 admin, 250 ingrijitorul si 150 cenzorul.
Dupa un timp admin isi da demisia sau e demis ca face matrapazlacuri si se cauta un alt admin. Nu se gaseste altul decat cu 600 cel putin. Ce faci, ca presedinte, in disperare de cauza? Nu-l angajezi pentru ca depasesti plafonul maxim hotarat in AG si stai fara admin sau ii dai banii astia?
E usor sa vorbesti in teorie, ca ce zice la lege, dar in practica, in fata si cu locatarii care n-ar da un banut in plus nici sa-i tai la beregata.... e mai greu! Si-atunci iei decizii. Cum le pui in practica, aici e de discutat.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Tocmai de la aceste exceptii se ajunge la derapaje in care fiecare administrator sau presedinte face ceva si confunda asociatia cu mosia lui. Pentru ca nu a gasit solutie la problema X ia el o decizie, dupa cum il taie capul.
Legea ofera si solutii: daca nu se gaseste administrator in suma aia, atributiile sunt preluate de membrii C.Ex. In plus, mai exista si AG Extraordinara.
Stiu, e complicat si preferam sa adoptam solutiile simple. De aceea spun: daca toata lumea s-iar face treaba asa cum trebuie nu ar mai exista atatea problmele. Cel putin in privinta asociatiilor de proprietari.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari chemata in judecata I0nutz83 I0nutz83 Buna ziua. As dori cateva pareri/lamuriri legate de un proces al asociatiei noastre cu un locatar. Suntem o asociatie de proprietari cu 180 de ... (vezi toată discuția)
Cand decide comitetul si cand decide adunarea generala locatarx locatarx Buna ziua Sambata presedinta a afisat lista de plata pe Decembrie 2011si vad acolo jos la explicatii la cheltuieli comune \"Decoratiuni Craciun\". Mi se ... (vezi toată discuția)
Legislatie asociatie de proprietari dalamiros dalamiros adunarea generala a asociatiei de proprietari poate aproba repartitia unor cheltuieli care in mod legal se fac pe nr. de persoane in modalitate de plata pe ... (vezi toată discuția)