avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecina își scutură mizeriile pe geam, în curtea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecina își scutură mizeriile pe geam, în curtea mea, pretinzând că are acest drept pentru că deține o cotă din teren. Din acte nu reiese așa ceva, ce pot să fac?

Buna seara. Am o nelamurire cu o vecina. Va prezint situatia mai jos.
Stau la casa in centrul orasului, intr.o curte comuna. Ca sa va imaginati cum arata, cand intri pe poarta, pe partea stanga sunt casele vecinilor mei din curte si casa mea, pe dreapta este un bloc de care nu ne desparte nimic adica nu este gard intre curtea noastra si el, cu intrare in bloc din alta strada, iar in fundul curtii este o casa, dar ne desparte gardul. Deci curtea este patrata, pe stanga noi, pe dreapta blocul si in spate o casa dar dincolo de gard. Fiind curte, mi.am pus o masa cu scaune, iar una din vecinele din BLOC, mi.a scuturat presul covorul plapuma fata de masa cu mancare servetele in curte pe masa si chiar si pe mine. Am depus o reclamatie impotriva ei, iar ea le.a spus politistilor ca face de al naibii pt ca nu o las sa intre in curte sa isi scuture sau ce mai are de facut. Deci pretinde ca are drept la noi in curte. Ea are domiciliul pe o strada si spune ca are drept la noi in curte care suntem pe alta strada doar pt ca are geamul la noi in curte. Mentionez ca are geam ai pe strada dansei. Ca dovada la politie le.a dat o copie de pe cartea funciara, pe care scrie ca topul nr 5213 adica blocul dansei este in comun cu, curtea topului nr 5212 adica imobilul nostru. ( asa sunt notate pe cartea funciara fiecare imobil top nr. ). Si de aici dansa a dedus ca are drept la noi in curte si nu o lasam. Dar ! Ca sa aiba drept ar trebui sa scrie ca e bun comun IN UZ ! Si cat la suta are cota parte ea si vecinii ei din bloc, in curte la noi. Dar nu scrie. Pe cartea mea funciara scrie cati m patrati de teren are curtea construiti si neconstruiti si sunt trecuti clar la fiecare apartament cat la suta are fiecare. Deci la mine in curte suntem 5 familii si fiecare are trecuta partea de casa de curte de bransamente etc. Toat in total fac 100%. De ce nu e mentionat si blocul dansei daca zice ca are drept? Doar ca scrie ca topul nr cutare e in comun cu, curtea noastra asta nu inseamna ca o poate folosi, ci doar ca ne imprejmuieste curtea. Nu are cum cineva cu domiciliul pe o strad sa aiba drept in curtea din alta strada doar pt ca geamul ei bate in curtea noastra. Politistul mi.a spus ca : pt ca scrie ca top nr 5213 e in comun cu top 5212 asta inseamna ca jumatate de curte este a voastra iar jumatate eate a blocului. Dar scrie de fapt ca top 5212( eu) e in comun cu top 5213 5214. Adica toata lumea are parte la noi in curte??? Cum la noi cei din curte scrie cat la suta avem drept, nu trebuia sa scrie si de bloc ca au x la suta drept in curte care inseamna x metrii patrati?? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MateescuMihaela , utilizator 14:02, 19 Octombrie 2018
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aici sunt două aspecte.

1. Oricâtă imaginație ar avea cineva, nu poate să pretindă că harta din mintea lui s-ar putea potrivi cu aceea din teren (dacă gânditorul mai are el însuși ... „toată țigla pe casa”). Altfel spus, problema de proprietate trebuie lămurită cu înscrisurile în față.

2. Ce treabă are coproprietatea cu aruncatul obiectelor în cap!? Sau altfel spus, l-aș fi întrebat pe dl. polițist cum s-ar simți el dacă și-ar lua un lighean cu lături în cap de la vecinul lui de bloc. Ar sta să cerceteze dacă este comună scara de bloc pe care umbla!? Sigur este. Așa, și?
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2018
romascanu, moderator
Buna ziua. Exact acelasi lucru l.am intrebat si eu pe politist. Pentru ca eu de fapt m.am dus sa fac reclamatie ca imi arunca in cap gunoaie. Apoi am aflat ca doamna e suparata ca nu o las in curte pt ca ea ar avea drept si de aceea face asta. Practic asta e a doua problema. Mi.a spus ca el a intrat in curte si ca jumatatea dinspre bloc e a lot iar jumatatea dinspre case e a noastra. Asta pt ca pe cartea funciata scrie ca topurile x y z sunt comune cu topul unde locuiesc. Asa scrie pe cartea funciara a fiecaruia dintre noi. Dar nu scrie ca are drept de uz, cota parte sau altceva. Inca ceva. Blocul are scara de refugiu in curte la noi. Iar politistul m.a intrebat de ce crezi ca e usa aia acolo? Sa poate intra si iesi vecinii pe aici. Dar e de refugiu. Usa principala e pe strada lor unde au adresa trecuta. Multumesc foarte mult.
Ce a fost intai, oul sau gaina?
Casele cu curtea sau blocul?
Daca au fost casele iar blocul a fost construit ulterior, se intelege ca blocul nu are cum sa aiba parti comune din curtea caselor.
Toate blocurile cand s-au construit, au avut o garda de 5 m fata de vecinatati (dejur, imprejur) . Era norma in constructi. Vecini dela case, profitand de faptul ca erau blocuri ale statului, si-au extins gradinile pana la 2 , 1 sau zero ml de bloc fara ca cineva sa-i intrebe de sanatate. La multe blocuri, este o aventura sa cauti planuri de constructii sau altceva pentru ca in timp s-au evaporat. Perfect pentru vecini. Eu stau la et1 si fix sub balcon am o toaleta la 1,5 m de peretele blocului. Abia acum s-au trezit locatarii blocului (dupa ce au devenit propietari) sa-si revendice drepturile privind granituirea si sa actioneze in judecata vecinii cu tupeu. Nici macar dezvoltatori actuali nu amplaseaza un imobil "lipit" de vecinatati, darmite inainte de 89. E logic, daca doamne fereste e un incendiu sau pica unu pe fereastra, cum va face ISU ? Va violeaza dumneavoastra propietatea, ca sa ia ranitii d'acolo ? Nimeni nu construia un bloc fara sa se gandeasca la aceste aspecte. Asa ca mai bine taceti din gura, pentru ca daca se dispune o masuratoare a terenului, visavis de planurile cadastrale, s-ar putea sa va treziti cu un gard la 5 m in curtea dumneavoastra si sa platiti si o amenda usturatoare asa cum au patit vecini mei dupa proces ! . Ca in actuala carte funciara este altceva, asta e posibil avand in vedere cum se faceau masuratorile, dar lucrurile se pot lamuri privind in trecut. Pe noi de exemplu ne-a salvat o poza facuta in 1970 de un muncitor care si-a cinstit colegi in santier , iar in spate se vedea clar gardul vecinului care in timp, facuse vreo 5 pasi inspre blocul nostru. Primariile au documente si d'inainte de razboi. Important este sa sti sa cauti, sa ai rabdare si sa dai un avocat bun.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
viorel55, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depuneti o plangere la politie ca arunca gunoiul in curte. Prespunand ca ar fi comuna, desi nu este, aruncarea gunoiului se pedepseste cu amenda. Vedeti ce rezolutie da politia.

Alte discuții în legătură

Gard stanciu91 stanciu91 Buna ziua, stau in curte cu un alt vecin, avem case separate dar aceeasi adresa, intram pe aceasi poarta,suntem in indiviziune exculisiva, daca zic bine, ... (vezi toată discuția)
Cale de acces ContSters78644 ContSters78644 sint obligata sa las cale de acces vecinului din spatele curtii daca acesta are 2 iesiri prin spate ?latimea terenului din fata casei mele este de 3m de la ... (vezi toată discuția)
Posesie abuziva de teren anca49 anca49 Buna ziua, am nevoie de un sfat autorizat. Locuiesc in orasul Sinaia, si am o locuinta propietate personala. La adresa unde locuiesc santem 3 familii cu acces ... (vezi toată discuția)