avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

cu cat timp inainte de a intra in preaviz ar trebui sa fi anuntat de angajator?? se poate de pe o zi pe alta? daca preavizul cuprinde si zilele de craciun.sarbatori intra in zilele de preaviz daca sunt nelucratoare??

va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:38, 13 Noiembrie 2009
new_2009 a scris:

1. 20zile lucratoare anterior emiterii deciziei de concediere
2. aveti dreptul in preaviz sa lucrati doar 4 ore/zi, pt care va primiti integral salariul
3. aveti dreptul la cel putin 1 salariu compensatoriu
4. daca aveti stagiul necesar (12luni lucrate in ultimele 24, nu neaparat consecutiv si posibil la mai multi angajatori) aveti dreptul la somaj

cereti-va drepturile legale.

succes =D>

multumesc frumos!!
cu aceste informatii eram deja la zi....:D tot de aici de pe forum...:)
Buna seara!

Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri deoarece sotul meu a fost disponibilizat de la locul de munca pe motiv ca nu mai au bani sa-i plateasca,insa anuntul a fost in aceeasi zi in care a si fost trimis acasa!!

Intrebarea mea este urmatoarea :poate conducerea sa faca acest lucru fara a-l baga in preaviz cum e prevazut legal si daca da in ce conditii!

Va multumesc anticipat pentru un raspuns:sorry:!
1. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Daca s-a procedat altfel nu este bine. Sotul dvs. sa faca o sesizare la ITM.
3. Cititi si celelalte intrebari si raspunsuri de pe acest topic si va mai lamuriti.
Buna ziua,
Incepand cu 01.01.2006 si pana ieri am fost in concediu pentru ingrijire copil pana la 2 ani ( am intrat din CIC1 in CIC2 cu al doilea copil ).
Azi, 13.11.09, am inteles ca postul in care am lucrat s-a desfintat, societatea la care am lucrat mi-a dat un preaviz de 20 zile, contractul de munca incheindu-se cu art. 65/ 1 .
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa primesc indemnizatia de somaj ( contractul de munca mi-a fost suspendat aproape 4 ani pe timpul CIC1 si CIC2 ); as avea cumva dreptul la acel salariu compensatoriu ??
pt. oanalarisa

nu e legal ce s-a intamplat sotului dvs. sesizati Tribunalul din raza caruia domiciliati pentru anularea deciziei de concediere.termenul e de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

pt.myosotis9b

Aveti dreptul la salariul compensatoriu conform CCMUN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Edeltraud Weiss Edeltraud Weiss pe data de 28.04.2010 am primit urmatoarea notificare: avand in vedere dificultatiile ec-financiare conducerea a hotarat desfiintarea postului ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)
Concediere prin desfiintarea locului de munca victorkif victorkif buna ziua, am si eu o dilema.............angajatorul a emis decizia de concediere prin desfiintarea postului conform art.65 alin.1 codul muncii. a emis-o in ... (vezi toată discuția)