avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit recent o amendă pe motiv că am claxonat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit recent o amendă pe motiv că am claxonat abuziv/fără justificare, deși am făcut-o pentru prevenirea unui accident, și vreau s-o contest însă nu știu cum să întocmesc plângerea contravențională. Mă puteți ajuta?

Buna! Am primit recent o amenda pe motiv ca am claxonat abuziv, fara justificare. Eu consider ca nu este asa. Mai exact, ma deplasam pe banda de langa axul drumului si la un moment dat, pe banda de langa marginea drumului era un politist care oprea masini, blocand acea banda. Un autoturism mi-a intrat in fata, fara sa semnalizeze iar eu i-am atras atentia printr-un claxon. Apoi mi-am continuat drumul. Dupa circa 400 de metri am fost oprit de acel politist, care a venit dupa mine si amendat cu 580 lei pe motiv ca am folosit claxonul fara motiv. I-am cerut sa scrie la mentiuni ca „am claxonat alt participant la trafic pentru prevenirea unui accident.”
Mai mentionez ca nu eram singur in masina, alaturi de mine aflandu-se inca o persoana.
Doresc sa depun o contestatie insa nu stiu cum sa intocmesc procesul verbal. Am vazut ca sunt multe modele pe internet insa... ma depasesc aceste lucruri. De aceea apelez la dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:45, 18 Aprilie 2019
Astazi a fost ziua de proces. Acolo am aflat ca politia a depus o intampinare, eu neprimind nimic acasa. Acum sunt in posesia acelei intampinari insa nu stiu cam cum sa formulez un raspuns pentru ca trebuie sa il dau in 10 zile. Ce am observat este ca in referatul depus de politist nu reflecta exact ceea ce s-a intamplat ci a scris cam cum a dorit el sa cada bine. Mai mentionez ca politia a contestat martorul care era cu mine in masina pe motiv ca ar fi subiectiv. Cum aici nu pot sa atasez documente, daca e cineva interesat sa se uite pe ele le pot incarca in alta parte si aici sa pun link...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si ce credeati, ca prin depunerea plingerii politia va recunoaste si va cere iertare ? Este firesc sa-si sustina punctul sau de vedere si sa va conteste martorul pe motiv ca ar fi subiectiv. Este o formulare clasica si nu trebuie sa va mire. Sarcina probei pentru a va dovedi nevinovatia este a dvs. , ca reclamant, si atunci cereti judecatorului sa va admita audierea martorului, pe care-l veti aduce cu dvs.
Martorul trebuie sa nu fie intre persoanele care nu pot fi ascultate ca martori, conform codului de procedura civila.:
CAPITOLUL II
Judecata
SUBSECŢIUNEA a 3-a
Probele
Art. 315
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
[ link extern ]

Nu va faceti griji pentru ce scrieti in raspunsul la intimpinare, puteti scrie aceleasi lucruri pe care le-ati motivat in plângere, eventual sub o alta forma. Aveti grija doar sa respectati termenul de 10 zile.

Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2019
latka, moderator
Am incropit un raspuns dar mai am o nelamurire. Sa cer in acest raspuns sa-mi accepte martorul sau sa ma duc cu el si sa ii spun atunci?
De martor ati pomenit deja in plingerea contraventionala. Il luati cu dvs. la infatisare in fata instantei si , dupa ce va expuneti motivatia pentru care cereti anularea PV de contraventie, cereti instantei sa va admita depozitia martorului pe care l-ati adus cu dvs. . Rolul depozitiei este sa intareasca cele ce ati afirmat anterior instantei si care trebuie sa fie ceva de genul :

"Folosirea claxonului in acea zona am facut-o doar pentru evitarea unui pericol iminent , asa cum este prevazut si in regulamentul de aplicare a codului rutier, art. 112 si 113 alin 3 litera b "

Art. 112 (din HG 1391/2006)
Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Art. 113
(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.
(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acțiune a indicatorului "Claxonarea interzisă".
(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):
a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență;
b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Asta trebuie sa subliniati (trebuia s-o faceti deja in plingere) in fata instantei, iar rolul martorului este de a va confirma afirmatiile dvs.

Proba cu martori o cereti in baza art, 249 din Noul Cod de Procedura Civila
CAPITOLUL II
Judecata

SUBSECŢIUNEA a 3-a
Probele
Art. 249
Sarcina probei

Cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească, în afară de cazurile anume prevăzute de lege.

Nu aveti alta proba care sa dovedeasca acest lucru si care sa rastoarne prezumtia de veridicitate de care se bucura PV de contraventie.

Mai multe nu am si nu stiu sa va spun.

[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva...cred cristinatomniuc cristinatomniuc Buna seara! Am luat o amenda in valoare de 360 ron din pricina ca circulam pe o strada aglomerata din iasi si la putina neatentie m-am incadrat pe banda care ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident cu trenul la trecerea la nivel cu calea ferată, semnalizată doar cu crucea sf. andrei. mi-a fost suspendat permisul pe trei luni fără drept de conducere, este corect? oana8989 oana8989 Bună ziua.La trecerea la nivel cu calea ferata semnalizata cu semnul Sf Andrei am avut un accident cu trenul din cauza vizibilității reduse.Mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Filmare radar neprezentata danielmedias danielmedias Am fost sancționat, pt viteza, și nu mi s a prezentat înregistrarea doar dacă fac plângere la judecătorie. Ce drepturi am, și ce pot face? (vezi toată discuția)