avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Opțiunea de prelungire a vârstei de pensionare la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Opțiunea de prelungire a vârstei de pensionare la femei

Dacă se optează pt prelungirea vârstei de pensionare, ca femeie, atunci e obligatoriu să se stea până la 65 de ani, sau se poate opta si pentru mai puțin...
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2018
cernatlarisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:53, 12 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este obligatoriu sa se stea pana la 65 de ani.


Potrivit Deciziei CCR , dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată.
În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.
Curtea observă că, potrivit dispozițiilor art. 53 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, dar că, atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la această lege.
DECI, reiterez intrebarea mea:
daca se opteaza pentru continuarea raportului de munca - ca femeie, dupa atingerea varstei standard de pensionare conform anexei nr. 5 - dreptul la pensie se poate solicita, sa zicem, dupa un an, sau doi, adica, inaintea implinirii varstei de 65 de ani?
Multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dreptul la pensie se poate solicita, dupa un an, sau doi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Ciupitu Georgiana Ciupitu Georgiana Buna ziua. As dori sa stiu daca o femeie care a va atinge varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare in luna martie poate opta in scris sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare femei freeanifer freeanifer Cum aflu cind a fost publicata in MO ordonanta de urgenta a guvernului data pe data de 9.11.2018 privind dreptul femeii de a se pensiona la cerere la 65 de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt angajat la stat, respectiv spital municipal, ... Alex2800 Alex2800 Buna ziua, sunt angajat la stat, respectiv spital municipal, ies la pensie in Martie anul viitor ( 2023 ) , am dreptul să rămân în continuare în câmpul ... (vezi toată discuția)