avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort din străinătate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort din străinătate

Buna ziua.
Eu, soțul si fiica locuim in strainatate.
Din cauza unei infidelitati a lui si a altor probleme as dori sa divortez.
El nu vrea sa mergem la notar si sa divortam de comun acord si sustine ca nu vrea sa divorteze.
Am inteles ca daca amândoi locuim in străinătate divorțul se va desfășura în București, chiar dacă domiciliul este in alt oraș.
Imi puteti da mai multe sfaturi despre divorțul din străinătate?
Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este.
Divortul se va putea face la Bucuresti, chiar daca ambii soti au domiciliul in strainatate, cu conditia ca acestia sa fie de acord ca instanta din Romania sa pronunte divortul.
Dar, in conditiile date, va fi obligatoriu ca cel putin unul dintre soti sa aiba un avocat care sa-l reprezinte in instanta.
In tara aveti stabilita resedinta? Fiica dumneavoastra este minora? Cererile de chemare in judecata avand ca obiect divort, avand in vedere detaliile oferite in mesajul anterior, se judeca de Judecatoria sector 5 Bucuresti.
Da, fiica este minora ( 8 ani) si locuim in Anglia.
Nu puteti divorta la notar in UK.
Ca sa divortati în România trebuie să vrea si el si sa aveti macar dvs. avocat.
Fără avocat nu cred ca veti reusi sa divortati.

În caz contrar va trebui să divortati în UK si probabil ca o sa va coste cel puțin 5000 euro divorțul.

Va aflati intr-o situatie cu mult mai încurcată decat va puteti da seama daca el nu va da divorțul.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din experienta, chiar daca nu exista acordul sotului cu privire la desfacerea casatoriei, cererea de chemare in judecata poate fi solutionata de Judecatoria sector 5, cu urmatoarele mentiuni:
1) Potrivit art. 3 alin. 1) lit b) din Regulamentul nr. 2201/2003 coroborat cu dispozitiile Codului de procedura civila - Judecatoria sector 5 este competenta general sa solutioneze capatul de cerere privind desfacerea casatoriei;
2) Insa, in ceea ce priveste legea aplicabila litigiului, neexistand un acord al partilor in acest sens, potrivit art. 8 lit. a) din Regulamentului nr. 1259/2010, legea aplicabila va fi cea engleza.
3) Referitor la capetele de cerere accesorii: exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei minorului, contributia parintilor la cheltuielile privind cresterea si educarea minorului, potrivit art. 8 din Regulamentul nr. 2201/2003 si nefiind incidente dispozitiile art. 12 din acelasi Regulament (inclusiv lipsa acord parat privind competenta instantelor romane) , competenta generala apartine instantelor din statul membru in care isi are resedinta obisnuita minorul, la momentul la care instanta este sesizata. (din informatiile furnizate de dumneavoastra, intelegem ca resedinta minorei se afla in Marea Britanie).
4) Persoanele cu resedinta in strainatate pot fi reprezentate de avocat in fata instantei, neexistand obligatia de a se prezenta personal.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2018
Moldoveanu Alina - Cabinet de avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in uk Papa bear Papa bear Buna dimineata, se poate proceda la desfacerea casatoriei ambii soti fiind in UK? Multumim (vezi toată discuția)
Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat sa invoc respingerea actiunii ca nefiind de competenta instantelor romane? vioricasilica vioricasilica Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma. Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni ... (vezi toată discuția)
Divort IrinaDO IrinaDO Buna ziua. Sotul meu a initiat procesul de divort ieri in urma unei certe. Avem un copil de un an si jumatate. Copilul momentan locuieste cu parintii sotului. ... (vezi toată discuția)