avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna totala + CASCO = probleme
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna totala + CASCO = probleme

Buna ziua
In urma cu doua saptamani, am fost lovit in plin intr-o intersectie de catre un sofer care n-a respectat semnul "cedeaza trecerea", fapt consemnat si in procesul verbal de la politie. Respectivul s-a ales cu permisul suspendat iar eu cu o "frumusete" de dauna totala si cu Rca-ul lui.
Avand asigurare Casco, am decis sa nu repar masina pe RCA (era la o firma de care nu auzisem) , gandindu-ma ca ai mei isi vor recupera banii prin regres de la RCA (habar n-aveam ca va fi declarata dauna totala la acel moment). Astazi am primit un mail de la firma de asigurari in care m-au anuntat ca au gasit cumparator pentru epava iar ei urmeaza sa-mi achite diferenta minus(!) valoarea unei daune anterioare de 1700 Euro (minus evident valoarea epavei dar asta o recuperez de la cumparator)

Nu inteleg de ce au scazut dauna anterioara cu toate ca ei isi recupereaza banii de la RCA-ul celui care m-a lovit, practic daca deschideam dosarul pe baza RCA-ului (teoretic) nu mi se mai scadeau acei 1700 E ci chiar erau luati in calcul la diminuarea coeficientului de uzura (a fost schimbate - reparate doua usi, o aripa, + revopsite, schimbata punte spate si multe altele, e o poveste lunga)...

Nu stiam de existenta acestei clauze in contract, la prima vedere iti scapa, este formulata dubios si introdusa "strategic" intr-un articol al carui titlu incepe cu : "Denuntarea Contractului de Asigurare [...] " (pe care evident nu-l citesti pentru ca la momentul incheierii asigurarii nu te intereseaza condiile de denuntare).

27.3. Daca dreptul la denuntare nu se exercita, asigurarea ramane in continuare in vigoare pentru o suma asigurata redusa cu valoarea indemnizatiei platite, cu exceptia cazului in care suma asigurata este reintregita, la solicitarea Asiguratului, prin plata unei prime suplimentare si emiterea unui act aditional
.

Nu era o problema pentru mine plata unei prime suplimentare, insa cand iti vand asigurarea au grija sa omita esentialul...
Nu mi s-a spus nimic despre diminuarea sumei asigurate acum, la acest accident, inainte de a incepe formalitatile, macar stiam ce cale sa aleg.

Acum ma vad si nevinovat, si cu masina ferfelita, si cu -1700 E + cheltuielile cu trasportul pe platforma + deviz la service... in fine :(

Intrebarea mea este ce pot sa fac, daca cei de la casco imi dau suma asigurata minus1700 E, pot sa ma indrept asupra RCA-ului sa recuperez diferenta? Sau cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: driverx , utilizator 17:16, 18 Decembrie 2009
Nu in totdeauna indemnizatia platita pagubitului pe o asigurare casco este recuperata in intregime de la asiguratorul RCA al vinovatului. Dar diferenta nerecuperata ramane in sarcina asiguratorului casco.
Intrucat dvs nu ati achitat prima de reintregire valoarea asigurata este diminuata. Societatea de asigurare a procedat corect. Intr-o situatie identica o alta societate de asigurare ar proceda la fel. Este dreptul Dvs de a schimba asiguratorul, dar eu nu va recomand sa faceti acest lucru.
Multumesc pentru raspuns. Daca nu primesc toti banii, pot sa ma indrept asupra RCA-ului vinovatului pentru diferenta? Sau cum sa procedez, sa solicit ca dosarul de dauna pe casco sa fie inchis urmand sa-l redeschid pe rca-ul vinovatului?
Renuntati la casco,recuperati documentele originale depuse si avizati dauna la asiguratorul RCA.Dupa ce primiti banii pe casco, nu mai puteti.Nu strica sa verificati care este valoarea reala(conform norme RCA) pentru masina dvs.S-ar putea sa aveti surprize neplacute.De obicei, valoarea asigurata casco este superioara evaluarii pt.RCA.
Denuntarea politei se produce in momentul platii unei daune totale, deci inainte de expirare valabilitate. O polita care nu a fost denuntata, ramane in vigoare pana la termen.
De mentionat ca nu toti asiguratorii practica reintregirea sumei asigurate(CASCO) iar altii au renuntat la ea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator
Multumesc pentru raspuns,
O intrebare mai am, la RCA valoarea de nou se considera valoarea din factura si daca da atunci aceasta valoare se indexeaz rata inflatiei? Din pacate a noastra moneda de acum nu este aceeasi cu cea de acum 3 ani, institutul de statistica comunicand un indice de inflatie de 17,5% fata de perioada cand am achizitionat masina (daca nu s-ar indexa cu rata inflatiei as pierde din start 17.5%, nici nu mai vorbesc de devalorizarea fata de euro).
Coeficientii de corectie i-am gasit la 24 conform tabelului la care trebuie sa adaug 6 pentru kilometri in plus, deci 30% devalorizare. Totusi sint curios cum vor incadra starea masinii pentru ca acum nu mai are nici o componenta a caroseriei neatinsa. Masina era oricum in stare excelenta.
Starea masinii (uzura) se calculeaza functie de nr.mediu de km rulati(45000 pt. 3 ani) la care se adauga /scad 0,5 procente pentru fiecare 1000 km plus/minus.
In cazul dv. uzura medie este 37%.daca aveti 12 mii km in plus, mai adaugati 6 procente, rezultand o uzura de 43%.(se scade din valoarea de nou)
Valoarea de nou se ia din cataloage de preturi, cele mai utilizate fiind Apia si Schwake, corespunzator anului de fabricatie si dotarile existente pe masina(standard+optiuni +suplimentare)conversia Eur/Leu se faca la cursul de la data accidentului.Nu se ia in calcul inflatia.

Alte discuții în legătură

Dauna casco aasskkyy aasskkyy Buna ziua. Anul trecut o autoutilitara a intrat in masina mea.Soferul autoutilitarei fiind vinovat . Am reparat masina pe casco-ul meu deoarece mi-au spus de ... (vezi toată discuția)
Dauna prin regres bajiemil bajiemil cam acum un an masina (aproape noua) mi-a fost lovita in parcare. respectivul nu avea rca si am fost la firma de casco (la transilvania), iar cei de acolo ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)