avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna totala + CASCO = probleme
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna totala + CASCO = probleme

Buna ziua
In urma cu doua saptamani, am fost lovit in plin intr-o intersectie de catre un sofer care n-a respectat semnul "cedeaza trecerea", fapt consemnat si in procesul verbal de la politie. Respectivul s-a ales cu permisul suspendat iar eu cu o "frumusete" de dauna totala si cu Rca-ul lui.
Avand asigurare Casco, am decis sa nu repar masina pe RCA (era la o firma de care nu auzisem) , gandindu-ma ca ai mei isi vor recupera banii prin regres de la RCA (habar n-aveam ca va fi declarata dauna totala la acel moment). Astazi am primit un mail de la firma de asigurari in care m-au anuntat ca au gasit cumparator pentru epava iar ei urmeaza sa-mi achite diferenta minus(!) valoarea unei daune anterioare de 1700 Euro (minus evident valoarea epavei dar asta o recuperez de la cumparator)

Nu inteleg de ce au scazut dauna anterioara cu toate ca ei isi recupereaza banii de la RCA-ul celui care m-a lovit, practic daca deschideam dosarul pe baza RCA-ului (teoretic) nu mi se mai scadeau acei 1700 E ci chiar erau luati in calcul la diminuarea coeficientului de uzura (a fost schimbate - reparate doua usi, o aripa, + revopsite, schimbata punte spate si multe altele, e o poveste lunga)...

Nu stiam de existenta acestei clauze in contract, la prima vedere iti scapa, este formulata dubios si introdusa "strategic" intr-un articol al carui titlu incepe cu : "Denuntarea Contractului de Asigurare [...] " (pe care evident nu-l citesti pentru ca la momentul incheierii asigurarii nu te intereseaza condiile de denuntare).

27.3. Daca dreptul la denuntare nu se exercita, asigurarea ramane in continuare in vigoare pentru o suma asigurata redusa cu valoarea indemnizatiei platite, cu exceptia cazului in care suma asigurata este reintregita, la solicitarea Asiguratului, prin plata unei prime suplimentare si emiterea unui act aditional
.

Nu era o problema pentru mine plata unei prime suplimentare, insa cand iti vand asigurarea au grija sa omita esentialul...
Nu mi s-a spus nimic despre diminuarea sumei asigurate acum, la acest accident, inainte de a incepe formalitatile, macar stiam ce cale sa aleg.

Acum ma vad si nevinovat, si cu masina ferfelita, si cu -1700 E + cheltuielile cu trasportul pe platforma + deviz la service... in fine :(

Intrebarea mea este ce pot sa fac, daca cei de la casco imi dau suma asigurata minus1700 E, pot sa ma indrept asupra RCA-ului sa recuperez diferenta? Sau cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: driverx , utilizator 17:16, 18 Decembrie 2009
Daca pretul se calculeaza in Euro este logic sa nu se calculeze inflatia. Daca este asa, atunci pretul de catalog ar trebui sa fie probabil cam in jurul valorii platite de mine in euro la data achizitiei(gresesc?) . La 57% valoare la data accidentului ies pe RCA cam cu 800E mai bine decat actuala suma propusa de plata de catre asiguratorul CASCO.
Plus ca daca stau bine sa ma gandesc aveam doua usi inlocuite, doua revopsite, un prag schimat, unul reparat, plafonul revopsit, doua aripi schimbate, bara fata revopsita, interiorul impecabil deci nu prea era de stare medie... in fine, stiu in ce tara traiesc si la ce sa ma astept
Daca are cineva posibilitatea sa consulte vreunul din acele cataloage, il rog frumos sa ma ajute,
Multumesc anticipat.
Legat de prevederile contractuale privind diminuarea sumei asigurate dupa producerea unui aveniment asigurat:
Prevederea prin care asiguratorul isi aroga dreptul de a modifica in mod unilateral o clauza contractuala (suma asigurata) fara obligatia anuntarii prealabile a asiguratului despre acest fapt constituie dupa parerea mea o clauza abuziva. Nu am fost anuntat despre micsorarea sumei asigurate in nici un fel, in conditiile in care singura metoda de comunicare intre parti conform contractului este in scris, prin recomandata cu confirmare de primire.

In legea 193/2000 republicata se spune:
(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
e)dau dreptul comerciantului să modifice unilateral, fără acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor şi serviciilor care urmează să fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu;

In acest caz probabil voi contacta si ANPC -ul. Daca eram anuntat despre reducerea sumei asigurate plateam imediat prima de reintregire. Nu mi s-a comunicat insa nici macar valoarea despagubirii platite (pe care am aflat-o in mod indirect alaltaieri seara, la mai mult de jumatate de an de la producerea accidentului.

...ca sa nu mai vorbim de faptul ca:

(1) Orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pe ntru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
driverx, utilizator
Am ramas dator cu deznodamantul: dupa un schimb de notificari scrise prin care eu ceream nediminuarea sumei asigurate iar ei o tineau pe a lor, am redactat o plangere de 4 pagini catre ANPC. Ca sa fiu sigur ca nu sint paranoic si contractul de asigurare incalca prevederile legale, am trecut pe la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor si am primit confirmarea ca intr-adevar acea clauza este abuziva. Inainte totusi de a pune plangerea la ANPC si CSA ( si la Evenimentul zilei), am trecut pe la sediul central al asiguratorului si am cerut sa vorbesc cu cineva din conducere.Se cunostea "relativ" cazul meu, am aflat ca cei de la protectia consumatorului "nu prea inteleg contractele de asigurari"=D>, insa pana la urma cel cu care am vorbit, cand a aflat ca dauna este si cu regres (cu toate ca aveau la dosar declaratia mea + procesul verbal de la politie) a dat un telefon, iar dimineata urmatoare aveam pe mail o noua oferta de despagubire, cu valoarea asigurata nediminuata. Plata au facut-o in cateva zile.

Bomboana de pe coliva e ca am fost sunat de doua ori acum cateva zile de la filiala unde imi facusem timp de 3 ani asigurare sa-mi reinnoiesc polita CASCO #-o

Celor care au pobleme cu asigurarile le-as recomanda sa nu se dea batuti pentru ca tocmai pe asta se bazeaza firmele de asigurari : actioneaza la intimidare pentru ca cineva neinformat si "slab de inger" sa cedeze usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna casco aasskkyy aasskkyy Buna ziua. Anul trecut o autoutilitara a intrat in masina mea.Soferul autoutilitarei fiind vinovat . Am reparat masina pe casco-ul meu deoarece mi-au spus de ... (vezi toată discuția)
Dauna prin regres bajiemil bajiemil cam acum un an masina (aproape noua) mi-a fost lovita in parcare. respectivul nu avea rca si am fost la firma de casco (la transilvania), iar cei de acolo ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)