avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare

Buna ziua!
Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta.
O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc principiul recalcularii pensiei prin adaugarea unor stagii de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
Va rog sa-mi clarificati juridic daca:
-recalcularile se pot face si pentru pensionarii rezultati conf.Legii 19/2000;
-primele,sumele rezultate din acordul global,beneficiile anuale,sporurile de noapte.al 13-lea salariu,care nu au fost evidentiate in cartea de munca,dar au fost impozitate,pot fi socotite stagii de cotizare pentru recalcularea pensiei
.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:12, 17 Noiembrie 2009
Asa cum v-a spus si domnul Tudor Valeriu, veniturile care constituie baza contributiva pentru calculul drepturilor de pensie sunt acelea pentru care s-a retinut si platit contributia de asigurari sociale (CAS), nu acelea pentru care s-a retinut si platit impozit.

Unul dintre cele mai importante principii care stau la baza sistemului public de pensii este principiul contributivitatii, reglementat la art. 2, lit. e) din Legea nr. 19/2000.

ART. 2
Sistemul public se organizeaza si functioneaza avand ca principii de baza:
e) principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie cadru didactic universitar dorelbaiu dorelbaiu Va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca asupra urmatorei probleme: Am lucrat cadru didactic universitar in U.P.B. Pensia calculata in baza legii ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta ptr. sporuri incluse in pensie adina26red adina26red Cum pot face rost de un model de actiune in instanta ptr. includerea sporurilor(acord global cu statut permanent) in calcularea pensiei?Am primit de la Casa de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie mancipri mancipri majoritatea pensionarilor au o pensie calculata in functie de cotizarea dupa salariile inscrise in cartea de munca . la multe persoane aceste salarii nu sunt ... (vezi toată discuția)