avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile dacă nu există un proces verbal de constatare a vreunei contravenții?

Buna ziua. Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile in situatia in care nu exista un proces verbal de constatare a vreunei contraventii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:38, 17 Decembrie 2018
La vatamarea corporala din culpa actiunea penala poate fi pusa in miscare doar la plangerea prealabila(art.196 C.penal).Politia nu se poate autosesiza ca in cazul vatamarii corporale prevazuta de art.194 cod penal.
Eu cred ca cine a pus intrebarea nu ne spune tot.


Ioan Ciobanu a scris:

Stiu care este diferenta dintre contraventie si infractiune.

Sa presupunem ca, Doamne fereste, vatamarea corporala a motociclistului ar fi necesitat peste 90 de zile de ingrijiri medicale motociclistul putea sa fie condamnat la un numar de ani de inchisoare si sa se aleaga si cu cazier judiciar. Asa prevede Codul penal al Romaniei?

Articolul 103 dn OUG nr. 195?2002 prevede:
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Stimate @cyan
Va rog sa-mi spuneti care este regula de circulatie incalcata de motociclist si pentru care OUG nr. 195/2002 prevede suspendarea dreptului de conducere pentru 90 de zile. Numai daca ar exista o asemenea regula s-ar pune problema suspenadarii dreptului de conducere pentru 90 de zile.
ing. Ioan Ciobanu



Buna,
Daca urmariti cu atentie relatarea dnei. Corina Grigorescu veti observa ca a avut loc un accident de circulatie in care ea a cazut cu motocicleta si s-a accidentat grav ( deci exista o "vatamare corporala a unei persoane" asa cum se specifica in OUG 195/2002, art. 103,,aliniat(1), pct. C !!!!!) Politistul in" virtutea gandirii logice dar fara logica "( probabil s-a deschis si vreun dosar penal l-a care s-a renuntat ulterior neexistand vreo plangere!!!!) i-a aplicat sanctiunea prevazuta de lege. Deci dna. Corina Grigorescu trebuie sa mearga la politie si sa solicite lamuriri suplimentare si abia dupa aceea sa scrie pe acest site si sa ceara sfaturi.
Stimate dle Ciobanu, raspunsul era adresat utilizatoarei @Corina Grigorescu, care este nelamurita cu privire la cauzele suspendarii permisului de conducere, sunt convins ca dvs. cunoasteti foarte bine atat codul rutier cat si pe cel penal.
Dupa cum stiti, in cazul vatamarilor corporale se deschide dosar penal pentru cercetarea conditiilor producerii accicentului rutier, inclusiv in cazurile autovatamarii in care este implicat numai conducatorul auto, permisul este retinut si eliberata o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie functie de mai multe criterii, valabilitatea dovezii cu drept de circulatie putand fi prelungita cu cate 30 de zile prin cererea adresata procurorului de caz.
Atata timp cat informatiile sunt laconice, fara a detalia, in ce conditii s-a suspendat permisul, nu putem face altceva decat supozitii.
Cele 90 de zile de suspendare se acorda, asa cum ati precizat si dvs., conform art. 103 alin. (1) lit. c), poate conducatoarea auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice si din acest motiv a primit suspendare pentru 90 zile, dar asta ne poate lamuri numai ea, in cazul in care va reveni cu informatii mai detaliate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Ioan Ciobanu a scris:

Numai daca ar exista o asemenea regula s-ar pune problema suspenadarii dreptului de conducere pentru 90 de zile.

Nu e vorba de o regula de circulatie pentru care suspendarea este de 90 de zile, ci, dupa cum ati citat si dvs. doar "daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce. "

Deci, in opinia mea, poate fi orice regula care prevede suspendarea permisului de circulatie, chiar si pentru 30 de zile. Faptul ca aceasta incalcare a dus la un accident (chiar si cu autovatamare) este conform art. 103 (1) (c) din OUG 195/2002 un motiv de suspendare pe 90 de zile. Adica este un caz special, cind nu se tine cont de pedeapsa suspendarii obisnuite.

Imi cer scuze de interventie, dar cred ca asta e interpretarea articolului cu pricina.
Buna ziua si multumesc pentru interes.

Am depasit pe linie continua, evident fara sa fiu vazuta de politie, care a ajuns la locul accidentului dupa ce am cazut. Ei sustin ca accidentul este urmarea imediata a faptului ca am depasit, dar nu este adevarat. Daca as fi cazut la revenirea pe sensul de mers, cand motocicleta era inclinata spre dreapta, as fi cazut pe partea dreapta. Am incheiat manevra de depasire cu bine, apoi am inclinat motocicleta spre stanga pentru ca urma o curba larga la stanga. Atunci am derapat spre stanga, am iesit de pe carosabil si am cazut pe partea stanga.
Politia, venita la fata locului, a gasit o persoana cazuta cu motocicleta, fara sa mai fie nimeni altcineva implicat. Ei nu au putut constata direct depasirea neregulamentara, au aflat de la martori.
Mi-au retinut permisul, nu inteleg de ce, in temeiul carui articol, daca am cazut cu motocicleta si m-am accidentat mi se retine permisul la locul accidentului.
Mi-au dat dovada cu drept de circulatie pe 15 zile. In dovada scria de depasire neregulamentara si ca s-a intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa.
Nu mi-au intocmit PV de constatare a contraventiei si nici nu mi-au aplicat sanctiunea contraventionala principala - amenda pentru incalcarea acestei regului de circulatie, pentru care intr-adevar sanctiunea contraventionala complementara este suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Dosarul penal depus de Politie s-a clasat. Procurorul a decis ca fapta savarsita de mine, adica autoaccidentarea, nu reprezinta infractiunea de vatamare corporala din culpa. Am trimis ordonanta de clasare la IPJ.
Apoi am primit de la IPJ o scrisorica prin care mi se comunica ca pentru incalcarea art, 196 din Codul Penal mi se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 90 de zile.
Asta a fost tot.

Ulterior am aflat ca m-au incadrat la art. 103, lit.c
Articolul acesta mi s-ar fi aplicat daca in timpul incalcarii unei reguli de circulatie as fi produs un accident din care ar fi rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei alte persoane, nu a mea, asa cum a spus procurorul.
Nici pana azi nu exista (chiar nu exista, nu ca nu mi-a fost trimis) un PV de constatare a contraventiei. Cum se poate aplica o sanctiune contraventionala complementara pentru o contraventie care nu e constatata si pentru care ar fi trebuit sa se aplice si sanctiune principala - amenda?
In plus, am citit ca la suspendare de permis, ca sa il primesti inapoi la expirarea perioadei, trebuie sa dai din nou examen. Or politia mi-a scris in acea scrisorica de informare ca nu trebuie sa dau din nou examen.

Rezultatul testului pt alcool a fost zero, de asemenea cel al probelor biologice si am necesitat 30 de zile de ingrijiri medicale, 12 zile in spital apoi concediu medical.

Am citeva intrebari:
1. Avea dreptul agentul constatator sa-mi retina permisul la locul accidentului?
2. Avea dreptul, din ce a constatat la locul accidentului, sa ma acuze de savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa si sa depuna dosar penal la Parchet?
3. Mi s-a suspendat in mod corect si legal permisul 90 de zile?
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
Corina Grigorescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Pot fi sanctionata ca am incalcat prevederile art. 196 din codul penal daca am cazut cu motocicleta in timp ce rulam regulamentar pe banda 1 si mi ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)
Suspendare 90 de zile, examen obligatoriu?? bogdy29 bogdy29 Buna ziua! Daca s-a suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile + examen, dupa aceste 90 de zile se primeste permisul inapoi? sau numai dupa ... (vezi toată discuția)