avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile dacă nu există un proces verbal de constatare a vreunei contravenții?

Buna ziua. Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile in situatia in care nu exista un proces verbal de constatare a vreunei contraventii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:38, 17 Decembrie 2018
Multumesc dle. Ioan Ciobanu. Nu exista PV de contraventie. Au trecut deja 3 luni de la data la care mi-au aplicat sanctiunea. Am facut atunci contestatie la judecatorie si cand am primit intampinarea depusa de ei, pe 19.11.2018, am vazut ca nu exista PV de constatare a contraventiei. Exista doar o dispozitie a sefului serv. rutier prin care mi se suspenda permisul 90 de zile, pe baza art. 103, lit c.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
Corina Grigorescu, utilizator
In plus, IPJ mi-a scris in evidenta abaterilor "INFR - Vatamarea corporala din culpa", desi procurorul a spus ca nu am savarsit acea infractiune
Mai citez inca o data aliniatul din lege cu pricina.
"c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai]a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Dupa cum inteleg eu acest articol, in forma subliniata, vi s-a deschis un dosar de urmarire penala, ca urmare a unui accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a unei persoane, chiar dvs. ( nu spune in articol ca e exclusa autovatamarea) , si ati fost incadrata la incalcarea regulilor de circulatie privind depasirea. Presupun ca in acel dosar se gasesc declaratiile martorilor ce v-au vazut facind acea depasire.

Dosarul s-a clasat, dar pentru ca v-a incadrat in raportul facut cu ocazia intocmirii acestui dosar la incalcarea regulilor de circulatie privind depasirea ati fost sanctionata cu 90 de zile.

Raspunurile la intrebarile dvs. ar fi:
1. Da.
2. Da
3. Da.

Faptul ca nu e corecta acea concluzie (ca accidentul se datoreaza depasirii) e altceva, dar in esenta asta a fost aplicarea art. 103 alin (1) (c).

Totusi, ce ati contestat la judecatorie ?

ART. 219 HG 1391/2006
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere care
il are in evidenta, la cererea titularului, in urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, cand sanctiunea a fost aplicata pentru cumul de
puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, cand sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii
unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz, a fost majorata cu 30 de zile, daca titularul a promovat testul de
verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
c) in baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au
determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au incetat.
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere pe
raza careia a fost savarsita fapta, la cererea titularului, in baza rezolutiei sau, dupa caz, a
ordonantei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub
urmarirea penala ori incetarea urmaririi penale,
in baza hotararii judecatoresti ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare acontraventiei a fost anulat ori ca urmare a incetarii masurii de siguranta prevazute la art. 112 lit.
c) din Codul penal, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
latka, utilizator
Ei, acum putem sta de vorba, cunoastem mai multe! :)
Ideea este ca atunci cand prezentati "cazul" sa dati informatii cat mai detaliate astfel incat sa primiti sfaturi cat mai la obiect si sa nu divagam facand supozitii.

La toate intrebarile dvs. raspunsul este afirmativ, suspendarea permisului s-a facut in mod sigur ca urmare a declaratiilor martorilor care au declarat ca ati depasit pe linie continua, nu trebuie sa te vada politia cand incalci o regula de circulatie, este suficient o declaratie a unui om "de bine" sa te bage la apa!

In cursul cercetarii penale nu ati studiat dosarul?
Nu ati solicitat explicatii politiei cu privire la motivul suspendarii permisului?

Deoarece suspendarea pentru 90 de zile se face numai in cazul in care pentru incalcarea regulii de circulatie este prevazuta suspendarea in OUG 195, nu conteaza daca perioada de suspendare este mai mica de 90 zile, adica 30 sau 60, iar pentru incalcarea liniei continue permisul se suspenda permisul 30 zile.

Or politia mi-a scris in acea scrisorica de informare ca nu trebuie sa dau din nou examen.

Nu aveti posibilitatea sa sustineti testul 13/15 pentru reducerea la 30 de zile deoarece suspendarea s-a produs ca urmare a clasarii dosarului penal si nu in urma unei contraventii.

Ati facut raspuns la intampinare in care sa solicitati motivul suspendarii permisului de conducere si ca IPJ sa depuna probe in sustinerea aplicarii sanctiunii suspendarii?

Mai sunteti in termenul de 10 zile pentru raspunsul la intampiinare?
Pt. d-na Corina Grigorescu :Ati vazut discutia de la aceasta adresa?
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Pot fi sanctionata ca am incalcat prevederile art. 196 din codul penal daca am cazut cu motocicleta in timp ce rulam regulamentar pe banda 1 si mi ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)
Suspendare 90 de zile, examen obligatoriu?? bogdy29 bogdy29 Buna ziua! Daca s-a suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile + examen, dupa aceste 90 de zile se primeste permisul inapoi? sau numai dupa ... (vezi toată discuția)