avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile dacă nu există un proces verbal de constatare a vreunei contravenții?

Buna ziua. Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile in situatia in care nu exista un proces verbal de constatare a vreunei contraventii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:38, 17 Decembrie 2018
@cyan

Cu scuzele de rigoare, opinia dvs. este eronata.
Art. 103 (in mod eronat am scris in postarea anterioara 102) alin. (9) lit. c) nu contine sintagma :depasirea liniei continue".
Pentru viraj la stanga cu incalcarea liniei continue se aplica puncte de penalizare.
ing. Ioan Ciobanu
D-na a fost sanctionata pentru art. 103 (1) (c) cu 90 de zile ca urmare a aprecierii ca se incadra la art. 100 (3) (e) , ce se sanctioneaza cu 30 zile suspendare permis,majorat la 90 de zile prin 103 (1) (c).
Art. 102 (OUG195/2002) :
...............................
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
...................................
e) nerespectarea regulilor privind depasirea;
........................................................

Corina Grigorescu a scris:

In toate documentele scrie de depasire neregulamentara dar nu scrie cum a fost constatata. Nu scrie nimic despre declaratii ale martorilor.

Nu ramine decit sa va demonstrati dreptatea in instanta.
Totusi, care e raspunsul dat de politie prin intimpinare ?
@Corina Grigorescu

Intru totul de acord cu explicatia d-lui/d-nei HHS.

Din cate inteleg, intre timp au trecut cele trei luni de suspendare
Chiar daca ati cazut dupa efectuarea manevrei de depasire, cu siguranta alta ar fi fost trasa si viteza motocicletei daca nu ati fi depasit, deci vina producerii accidentului va apartine. Este evident ca trebuie sa existe si declaratii ale martorilor si normal era sa le puteti vedea. Important este ca ati scapat cu viata iar a cauta acum vinovati nu are sens. Mult mai important este sa invatati ceva din experienta neplacuta prin care ati trecut si sa fiti mai prudenta pe viitor
Ioan Ciobanu a scris:
@cyan
Cu scuzele de rigoare, opinia dvs. este eronata.
Pentru viraj la stanga cu incalcarea liniei continue se aplica puncte de penalizare.

Cu scuzele de rigoare, dle Ciobanu, utilizatoarea @Corina Georgescu a afirmat ca
Am depasit pe linie continua, evident fara sa fiu vazuta de politie, care a ajuns la locul accidentului dupa ce am cazut. Ei sustin ca accidentul este urmarea imediata a faptului ca am depasit, dar nu este adevarat. (...)Ei nu au putut constata direct depasirea neregulamentara, au aflat de la martori.

Politia a aplicat prevederile art. 103 alin. (3) lit. c) pe baza
art. 100
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
e) nerespectarea regulilor privind depășirea;

Faptul ca
"In intampinarea depusa de IPJ nu erau declaratii ale martorilor, deci nu stiu daca exista sau nu. Am depus raspuns la intampinare." nu presupune ca aceste marturii nu ar exista.

Depinde ce a solicitat utilizatoarea in raspunsul la intampinare, daca a solicitat sau nu IPJ prezentarea dovezilor care sustin suspendarea permisului.

Sunt de acord cu ce a precizat @latka mai sus, suspendarea pe 90 zile s-a produs ca urmare a savarsirii unei fapte pentru care OUG 195 prevede suspendarea permisului.
Ramane in sarcina IPJ sa demonstreze motivul suspendarii pe 90 zile.

Din toata epopeea nu am inteles ce contine intampinarea IPJ si ce anume raspunsul la intampinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Pot fi sanctionata ca am incalcat prevederile art. 196 din codul penal daca am cazut cu motocicleta in timp ce rulam regulamentar pe banda 1 si mi ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)
Suspendare 90 de zile, examen obligatoriu?? bogdy29 bogdy29 Buna ziua! Daca s-a suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile + examen, dupa aceste 90 de zile se primeste permisul inapoi? sau numai dupa ... (vezi toată discuția)