avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Declararea angajatului inapt temporar
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Declararea angajatului inapt temporar

Medicul de medicina muncii poate declara un angajat inapt temporar sau inapt doar pe baza unei suspiciuni, fără să solicite un consult de specialitate? Iar dacă angajatul respectiv vine în întâmpinarea problemelor şi prezintă o recomandare medicală de la medicul de specialitate în care este specificat că poate indeplini sarcinile postului respectiv, medicul de medicina muncii trebuie să ţina cont de acea recomandare?
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 29 Decembrie 2018
Buna seara.
Consultatiile legate de aptitudinea in munca le fac medicii de medicina muncii cu care firma are contract, in functie de documentatia trimisa de angajator...
Nu sunt in masura sa ma pronunt daca medicul a luat decizia buna sau nu dar, conform Hg 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, toate aceste examinari se pot contesta la Directia de Sanatate Publica din judetul unde are sediul cabinetul.
In contestatie atasati Fisa de aptitudine eliberata de medic precum si orice document considerati necesar a va ajuta.
Adresa respectivei DPS precum si midul de a lua legatura cu dumnealor le gasiti pe net.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor este actul normativ care stabileste apritudinea in munca si modul cine/ cum se pronunta asupra aptitudinii.
Parerile si ideile personale nu sunt prevederi avute in vedere in actul normativ.
-ART. 9
(1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art.8.
Stabilirea aptitudinii in munca a lucratorilor are in vedere mai multe aspecte si acestea sunt mentionate la
-ART. 13
Examenul medical al lucrătorilor la angajarea în muncă stabileşte aptitudinea/ aptitudinea condiţionată/ inaptitudinea permanentă sau temporară în muncă pentru profesia/ funcţia şi locul de muncă în care angajatorul îi va desemna să lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afecţiuni prezente în momentul examinării şi viitorul loc de muncă;
b) existenţa/ inexistenţa unei afecţiuni ce pune în pericol sănătatea şi securitatea celorlalţi lucrători de la acelaşi loc de muncă;
c) existenţa/ inexistenţa unei afecţiuni ce pune în pericol securitatea unităţii şi/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenţa/ inexistenţa unui risc pentru sănătatea populaţiei căreia îi asigură servicii.
-ART. 16
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în muncă pentru locurile de muncă şi activităţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical.
(6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/ scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
-ART. 17
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-ART. 22
Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de către medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevăzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
Dupa cum se observa, legal, intreaga responsabilitate pentru stabilirea aptitudinii in munca a lucratorilor revine medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, nu medicului de familie sau medicului specialist (de alte specializari decat cea de medicina muncii).

Pentru o buna documentare medicul de medicina muncii trebuie sa colaboreze cu medicii specialisti. Nu numai daca crede de cuviinta. Ca sa fie clar, un medic de medicina muncii nu poate pune diagnosticul de diabetic, de exemplu, pentru ca nu are cum sa constate acest lucru. Daca un angajat, este gasit cu glicemie mare, acesta trebuie directionat catre medicul specialist in diabet si boli de nutritie. Daca totusi, medicul de medicina muncii pune acest diagnostic sau il declara pe angajatul respectiv inapt temporar, si acest lucru nu se confirma, cine va plati daunele produse angajatului? Atat daune materiale cat si morale.
Mai este un aspect, un angajat declarat inapt ce face? in cazul in care intreprinderea nu ii poate asigura un loc de munca conform noilor cerinte, ce optiuni ii raman? Ramane fara loc de munca,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pareri putem avea cu totii. Cand citim legea aceasta trebuie aplicata intocmai.
In actul normativ se mentioneaza in mod expres momentul cand medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale apeleaza la medicul din alta specializare.
In exemplul dat, de suspiciune de diabet, medicul specialist de muncii va apela cu siguranta la un medic specialist in diabet. O recomandare medicala a unui medic specialist in diabet (sau oricare alta specializare) se analizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii, nu se adopta direct, acesta fiind singurul care completeaza/ isi asuma, in conditiile legii, mentiunile din fisa de aptitudine a lucratorului.
Medicul specialist de medicina muncii mentioneaza, dupa caz - apt/ inapt temporar/ inapt in fisa de aptitudine si angajatorul are obligatia sa respecte recomandarea acestuia. Daca angajatorul nu are posibilitatea de a oferi un alt loc de munca sau la respectivul loc de munca nu se poate respecta recomandarea medicala a medicului specialist de medicina muncii, atunci lucratorul va fi pus la dispozitia fortelor de munca din judet.
Lucratorul are posibilitatea de a contesta fisa de aptitudine conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-ART. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist
de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-ART. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
-ART. 32 Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei.
-ART. 33 Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
-ART. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
Pentru ca cineva sa plateasca daune materiale si/ sau daune morale acestea se stabilesc numai printr-o hotarare definitiva a instantei de judecata.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Scutire de nopți Ilenutza78 Ilenutza78 Eu lucrez tura de zi și de noapte și aș dori ce pot să fac să fiu scutită de ture de noapte întrucât consider că nu sunt aptă să lucrez de noapte? (vezi toată discuția)