avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Polițist rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Polițist rutier

Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL RUTIER are dreptul de a constata abateri la regimul circulației și tot NUMAI RUTIERUL are dreptul de a sancționa cele constatate. Cum se face deosebirea între ei? De unde ști care este rutier și care nu? Dacă pe PV de contravenție sus în antet nu scrie Poliția Rutieră atunci se deduce că polițistul nu este rutier?
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
dietmarkrutsch, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:44, 1 Februarie 2019
În OG a circulației zice cine se ocupă de trafic. Poate că Dvs v-ar plăcea să scrie și cuvântul EXCLUSIV, Nu e cazul, E destul de clar exprimat. și prin faptul că e clar exprimat în lege, de aceea am pus întrebarea. Când întâlnești o situație cu un polițist, cum îl recunoști că e rutier?

Ceea ce pretindeți Dvs sună ceva de genul ”depășirea e interzisă” dar dacă nu scrie exact și culoarea mașinii înseamnă exprimare neutră? Poate am exagerat.

Întrebarea mea nu are substrat pervers sau mai te miri ce alte scopuri, este pur și simplu ca să știu. Vreau să știu atunci când cineva mă oprește, dacă are acel drept. Evident că oprești la orice girofar dacă ți se cere. Nu știi peste ce zelos mai dai. Ideea e că dacă astfel de abateri sunt tolerabile. Eu zic că nu. Respectul pentru uniformă și drepturi ce ți le conferă sunt clar definite de lege. Ori întrebarea mea are scopul de a recunoaște persoanele nedemne de uniformă. Nu au ce căuta în acel serviciu. Asta e tot.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
dietmarkrutsch, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnilor, se pare ca marota asta care circula pe net ca politia locala nu te poate opri si legitima pe anumite probleme de cod rutier a prins radacini adinci, incit nici daca arati textul de lege cuiva, nu doreste sa inteleaga..

Ma opresc aici, credeti ce doriti, nu pot explica mai bine de atit. Daca nici textul de lege unde scrie clar ce atributii si drepturi are politistul local nu poate fi citit si priceput, nu are sens.

Drumuri bune !

Eu chiar nu mă refer deloc la poliția locală. Această instituție este o prelungire a mâinii primarului care vrea să aibe poliția lui proprie. O aberație după părerea mea, dar nu despre asta e vorba. Repet, nu fac referire la locală, deloc.

Se ia un polițist de la ceva secție și merge la o ceartă între vecini de exemplu. Merge cu mașina de serviciu, inscripționată POLIȚIA. E în uniformă albastră. Chipiu albastru. Te vede în trafic că cine știe ce ai făcut. Poate chiar ai și făcut. Are dreptul LEGAL să te oprească și să te amendeze? El poate e de la ordine publică sau de la atâtea alte compartimente ale poliției. Dar are el acest drept? Dacă da, atunci în baza cărei legi? Căci asta a circulației zice clar că RUTIERUL are drept de constatare, oprire și sancționare.

Anexa 2 al OG 195 / 2002 arată echipamentul polițistului, geacă reflectorizantă, chipiu alb. E vorba de cei care nu au semne distinctive de rutieriști, aceia au voie sau nu au voie să constate și să sancționeze abateri de trafic?
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
dietmarkrutsch, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va citez atunci din OG2/2001:

Art.15 (3) Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constată contravenţii privind: apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ;
vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului.

Potrivit dispozitiei Inspectorului General al Politiei Romane nr. 450/29.11. 2006, ofiterii si agentii de politie din structurile de ordine publica ale Politiei Romane pot desfasura activitati pe linie de circulatie, Acestia sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne dinstinctive.

Pina la urma conteaza daca stie sa aplice codul rutier, adica sa completeze corect PV de contraventie.

Art. 177 HG1391/2006
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin
dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane
.

Cam asta ar fi legea, adica dispozitii ale Inspectorului general al Politiei Romane.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
latka, moderator
Ok. Așa începe să prindă contur răspunsul la întrebarea mea. Deci dacă și numai dacă este în uniforma specifică polițistului rutier are voie să constate abateri rutiere. Exact cum presupuneam. Undeva tot trebuia să fie o explicație. Înțeleg că nu ai cum să verifici numirea prin dispoziție a IGPR dar dacă e îmbrăcat în uniforma de rutierist e ok.

Acum tot ce poți să faci când ești oprit și polițistul nu e îmbrăcat cum trebuie, este să faci poze. Asta e voie cred. Pentru că acele poze tocmai surprind o infracțiune și atunci ai voie să fotografiezi persoane. Infracțiunea fiind uzurparea de calități oficiale, art 258 NCP.

Mulțumesc de răspuns.

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Stationare auto Basarab_ionut Basarab_ionut Cine are dreptul sa ma sanctioneze la stationare pe un drum public cu o latime mai mica de 6m lucru care nu stiam decat daca masor si fara indicator. (vezi toată discuția)