avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Polițist rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Polițist rutier

Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL RUTIER are dreptul de a constata abateri la regimul circulației și tot NUMAI RUTIERUL are dreptul de a sancționa cele constatate. Cum se face deosebirea între ei? De unde ști care este rutier și care nu? Dacă pe PV de contravenție sus în antet nu scrie Poliția Rutieră atunci se deduce că polițistul nu este rutier?
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
dietmarkrutsch, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:44, 1 Februarie 2019
In legea 155/2010 spune ca te poate oprii doar pentru indeplinirea atributiilor care tin de competenta lor, nicidecum altceva, si acele atributii se limiteaza la parcarea neregulamentara,masa maxima admisa si intrarea pe interzis, desi aceste texte sunt trase de par pentru ca in codul rutier este mentionat ca doar agentii rutieri poate oprii, constata si sanctiona un sofer. Nu se leaga, nu? Consider si ca daca politistii locali aveau vreun drept se putea modifica codul rutier, nu putem merge pe remiza ca "au uitat astia sa modifice codul ca politia locala nu exista cand a aparut". Corect?

Astazi o masina de la locala a aprins girofarul albastru in spatele unui sofer, a dat un claxon si soferul a tras pe dreapta, iar localul mandru s-a dus sa il legitimeze. Pai de ce? Din cate pare, localii nici macar nu cunosc codul rutier, daca habar nu au la ce le folosesc acele girofare, va dati seama ce ar insemna sa-l si aplice?
Art.32. - (1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:

a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie – autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;


In alta ordine de iei, daca ma someaza vreun local sa opresc, n-o s-o fac, si va anunt dupa ce si cum.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
mariustz, utilizator
Incorect. Nu scrie nicaieri in codul rutier ca DOAR politistii rutieri pot constata contraventi de cod rutier.
Postati articolul de cod rutier care ma contrazice si ofera exclusivitate de constatare politistului rutier.
Politistul de frontiera o poate face si el in zona de froniera, sa constate si sa sanctioneze orice norma de cod rutier..
Politistul local o poate face pe raza localitatii pentru: oprire interzisa, stationare interzisa, parcare interzisa, acces interzis, depasire masa maxima admisa, incalcare norme rutiere (orice norma) de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala, nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap .
Nu am afirmat niciodata ca o poate face pentru orice articol de cod rutier.
Dupa cum vedeti are competente si va poate opri LEGAL daca va aflati intr-una dintre situatiile descrise mai sus si in legea 155/2010.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
latka, moderator
Ma scuzati, dar poate nu am mentionat, aici vorbeam de autovehicule, cel putin eu, nu stiu dvs., insa la autovehicule normele se opresc la parcare neregulamentara, masa maxima admisa si intrarea pe interzis, atat.

Un local nu ma poate oprii pe mine ca vorbesc la telefon/nu pot centura etc si nu poate sa constate acest lucru, sa ma opreasca si sa cheme rutiera, din simplu fapt ca agentul constatator o sa trebuiasca sa completeze si procesul verbal, prin urmare daca agentul de la rutiera nu a constatat faptul ca eu nu purtam centura, nu ma poate sanctiona pe ce zice domnu de la locala, la rubrica agent constatator trebuie sa fie trecut agentul de la rutiera, ca asa pot si eu sa ma uit in trafic dupa persoane care incalca aceste norme, sa sun la rutiera si sa-i amendeze pe spusele mele, se poate? nu cred, la noi nici cu camera de bord daca intra un idiot in depasire si mai are putin si te omoara, daca te duci cu filmarea la politie nu vor sa faca nimic (am patit), oricum aici vorbim deja de prea mult.

Cred ca dezbatem degeaba acest subiect, eu sunt de parere ca politia locala inca nu au ce cauta pe drumuri
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai dvs. dezbateti acest lucru si afirmati ca "politia locala nu au ce cauta pe drumuri", desi pot sanctiona contraventional conducatori auto (si) pentru oprire si stationare interzisa (nu numai parcare ).
Scrie clar in lege (si v-am citat anterior) ca politistul local "asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice.
Adica, sa va traduc, nu poate sa va opreasca pentru altceva (nepurtarea centurii, vorbit la telefon, depasire interzisa etc).
Punct acestei discutii inutile, cu oameni care nu se citesc decit pe ei insisi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Stationare auto Basarab_ionut Basarab_ionut Cine are dreptul sa ma sanctioneze la stationare pe un drum public cu o latime mai mica de 6m lucru care nu stiam decat daca masor si fara indicator. (vezi toată discuția)