avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA cu norma de venit + venituri din chirii. Cum se ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA cu norma de venit + venituri din chirii. Cum se impoziteaza?

Sunt inregistrat ca PFA cu norma de venit. Platesc si contributii la CAS si CASS. As vrea sa dau un apartament in chirie (pe termen lung, nu in scop turistic) si nu imi e clar cum imi va afecta impozitele. Voi plati impozitul in sistem real doar pentru veniturile din chirie, sau va trebui sa trec intreaga activitate PFA pe sistem real? Va trebui sa platesc CAS si CASS pentru ambele surse (si daca da, in sistem real sau tot la norma de venit)?
Cel mai recent răspuns: SpF2016 , utilizator 14:51, 6 Februarie 2019
Nu. Veti ramane in continuare cu impozitare pe norma de venit la pfa si veti aplica procentul de impozit de 10% la venitul net din cedarea folosinței bunurilor care se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară pentru a vedea daca trebuie sau nu sa platiti cass, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice se efectuează prin cumularea normei de venit din activități independente cu venitului net din inchiriere. Daca trece de valoarea plafonului a 12 salarii, veti plati cass 10% aplicat la valoarea plafonului.
Pentru a vedea daca datorati sau nu contribuția de asigurări sociale (de pensie) luati in calcul dar norma de venit de la pfa.
Multumesc pentru raspuns!

CAS si CASS platesc oricum pentru activitatea PFA, pentru ca norma de venit la care ma raportez este mai mare decat plafonul de 12 salarii minime.

In concluzie, as mai avea de platit in plus doar 10% din venitul net obtinut din chirie (brut minus 40% cheltuieli)?
Da.
Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia unica 2019 bulzanv bulzanv Ce impozite trebuiesc platite de PFA inreg cu venituri in sistem real? Multumesc (vezi toată discuția)
Calcul taxe catre stat pfa norma de venit Sebastian Gordan Sebastian Gordan Buna ziua, Sotia mea detine un PFA neplatitor PFA, fara deduceri cheltuieli. In cazul in care se depaseste norma de venit, insa sub 65000 euro, care sunt ... (vezi toată discuția)
Pentru prima oara infiintez pfa servicii it. stoicc stoicc Salut, Pentru prima oara infiintez PFA. Ofer servicii IT. Am sediul in cluj. Va rog ajutati-ma cu cateva raspunsuri la urmatoarele: 1. Dat fiind ca ... (vezi toată discuția)