Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul vrea să mă dea în judecată pentru că nu am stat în preaviz și cheltuieli de formare profesională, pe care am făcut-o doar la locul de muncă. Ce se poate face, sau care pot fi consecințele acestui proces?

buna ziua. De curand mi-am bagat demisia dintr-o tipografie unde lucrasem 4 luni. salariul unul mizer intre 950-1150 ron.
A 4-a luna am ajuns la 1400 de ron dar nu era indeajuns pentru ceea ce facem si raspunderile care le aveam. Am vorbit cu patronul ca acesti bani nu i-mi sunt de ajuns si o sa plec in alta parte daca nu ofera mai mult. El mi-a intins mana si mi-a spus succes intr-un salariu mai mare.
Mi-am scris demisia si am inaintat-o la secretariat, Astazi m-a sunat de la HR ca firma ma va da in judecata pentru ca nu am stat in preaviz si ca o sa suport cheltuielile pentru aceste 4 luni in care ei m-au format pe mine ca tipograf.
Ce se poate face in acest caz.. sau care pot fi consecintele acestui proces? mentionez ca in contract era scris o perioada de 2 ani care sunt obligat sa stau , lucru pe care nu l-am vazut.
astept raspunsurile dvs
va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Andrey280885 , utilizator 17:58, 12 Februarie 2019
Buna ziua,

Ati parcurs vreun curs de formare profesionala platit de angajator?in aceasta situatie ati putea fi obligat la suportarea costului cursului. In mod normal puteti sa plecati dintr-un loc de munca cand doriti, insa, cu respectarea termenului de preaviz. Trebuie analizate clauzele contractuale.
nu am parcurs nici-un curs , nimic.. nu am semnat nimic, doar demisia mea.. patronul m-a invitat sa plec sa imi caut in alta parte mai bine platit..
A mai spus ca mi-au facut calificare la locul de munca, dar eu nu am semnat nimic, nici colegii mei nu au auzit de asa ceva.. nu sunt singurul care a plecat asa, fara preaviz. la nimeni nu le-a facut nimic.. probabil incearca sa ma sperie ca sa ma intorc pentru ca nu mai are oameni.
Potrivit art. 81, alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele. Mai exact, angajatul trebuie să se prezinte la locul de muncă și să își îndeplinească sarcinile în mod obișnuit.

Dacă acest lucru nu este respectat, angajatorul are dreptul de a sancționa angajatul în cauză, prin:

- pontarea salariatului cu absențe nemotivate, ceea ce poate conduce la desfacerea disciplinară a contractului de muncă individual;
- atragerea răspunderii angajatului prin deschiderea unui proces în cazul în care, prin nerespectarea preavizului, acesta a adus daune materiale sau a afectat activitatea angajatorului, daune materiale insa, trebuie dovedite.
Andrey280885 a scris:

....
Ce se poate face in acest caz.. sau care pot fi consecintele acestui proces? ...

In functie de decizia instantei , veti fi sau nu obligat la plata unor despagubiri catre angajator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De obicei in litigiile de munca, instantele dau castig de cauza angajatului.
Nu stati in pasivitate, va aparati si cu Dzeu inainte:)

Alte discuții în legătură

Problema cu demisia la locul de munca andreeahorghidan andreeahorghidan Buna ziua! Am si eu o problema in legatura cu o demisie de la locul de munca. Deci..... Mama a lucrat la o firma in comert ca vanzatoare. Avea aproximativ 2 ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata act aditional ddg2008 ddg2008 Buna ziua, Va rog să mă ajutați cu un sfat legat de un posibil abuz din partea patronului meu. Ca majoritatea românilor disperați după un loc ... (vezi toată discuția)
In legatura cu demisia Marian_akc Marian_akc Cum aflu daca mi s a aprobat demisia.Din cate stiu nu prea vrea patronul sa o aprobe.Ce este de facut? (vezi toată discuția)