avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut sub baza unor articole in care eu nu ma ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut sub baza unor articole in care eu nu ma incadrez

În fapt, la data de 26.07.2009, am fost implicat intr-un accident rutier, pe „sos Olteniţei” din care a rezultat decesul unei persoane, iar când Organele de Politie Rutiera, au venit, mi-au reţinut permisul de conducere abuziv, in baza art. 111 alin.(4) din Codul Rutier care spune ca „Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporala grava a unei persoane, se retine de către politia rutiera daca autorul accidentului a încălcat o regula de circulaţie dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3), eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie. Daca regula de circulaţie incalcata este una dintre cele prevăzute la art.100 alin. (3) si la art. 101 alin. (3), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioada de 15 zile.”

Pe dovada de circulaţie care mi-au eliberat-o, sunt specificate contravenţiile pe care ei menţin ca eu le-am incalcat, acestea fiind:

Art. 48. – OUG 195/2002 Republicata
1. Conducătorul de vehicul trebuie sa respecte regimul legal de viteza si sa o adapteze in funcţie de condiţiile de drum, astfel încât sa poată efectua orice manevra in condiţii de siguranţa.

Art. 108, alin. (1) litera b punctul 5 – OUG 195/2002 Republicata
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
5. nerespectarea semnificaţiei indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul staţiilor de tramvai;

Privind art.111 alin (4), eu nu am incalcat nici o contravenţie din art. 102 alin. (3), care spune ca:

art. 102 alin. (3) - OUG 195/2002 Republicata
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
d) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art.35 alin.(3); in OUG 63/2006 / d) abrogat in OUG 195/2002

Art. 35 – obligaţiile participanţilor la trafic
(3)În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când exista indicii despre săvârşirea unei fapte de natura contravenţionala sau penala.
e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Menţionez ca nici pe dovada de circulaţie, nu este menţionat nicidecum una dintre aceste contravenţii din art.102 alin (3), aceasta însemnând ca permisul meu a fost reţinut abuziv pe baza art. 111 alin. (4) OUG/195/2002 rep. În care eu nu mă regăsesc si nu mă încadrez.

In drept, ce temei pot folosi? Caci nu gasesc nicaieri, am intrebat si un avocat.....Si inca ceva, ce instanta este competenta? Tribunalul Bucuresti Sectia VIII-a?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adypop , utilizator 07:26, 5 Decembrie 2009
Actul din care au fost mentionate articolele de mai sus este Ordonanta de Urgenta a Guv.nr.195/2002 republicata in M.Of.nr.670/03.08.2006 cu toate modificarile aparute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie hauhau6969 hauhau6969 buna ziua ... am si eu o intrebare ... daca am avut 0,71 mg in aerul respirat , in afara de dosar penal si permis suspendat ma mai aleg cu altceva?auzeam pe ... (vezi toată discuția)