avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Probleme cu un raport de evaluare intocmit de un ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Probleme cu un raport de evaluare intocmit de un evaluator agreat de ANRP. Am vreo solutie?

Buna seara.
Apelez la dumneavoastra pentru a va solicita sfatul in urmatoarea problema :

Mama mea are un dosar de despagubire la ANRP pe legile fondului funciar. S-a trimis dosarul unui evaluator agreat de ANRP iar acesta a intocmit raportul si l-a inaintat atat ANRP cat si mamei mele. Am contestat raportul de evaluare si in urma contestatiei evaluatorul a refacut raportul pe care ni l-a retrimis si pe care l-am contestat din nou pentru ca valoarea era nesemnifacativ mai mare decat in primul raport (ca sa va faceti o idee mi s-au oferit 0.1 euro/mp in loc de 2 euro/mp cu cat se vand terenurile extravilane in zona). Am contestat din nou raportul dar fara succes deoarece pana acum nu am primit nici un raspuns ci doar asigurarea ANRPului ca evaluatorul trebuie sa raspunda si la aceasta noua obiectiune a mea.

Intre timp, pentru a dovedi veridicitatea afirmatiilor mele am apelat la o alta persoana, tot evaluator acreditat ANEVAR, pentru a-mi intocmi un raport de evaluare independent fata de cel intocmit de evaluatorul numit de ANRP. Acest raport l-am inaintat printr-o adresa ANRPului la inceputul lunii octombrie.
In adresa de inaintare le solicitam sa tina cont de continutul raportului inaintat de mine, care cuprinde valoarea de piata reala a terenului evaluat si sa emita decizia de despagubire tinand cont de sumele propuse in acest raport.

Problema este ca nici pana in ziua de astazi , desi a trecut cu mult peste 30 zile de la data adresei mele, nu am primit nici un raspuns scris de la ANRP. Mama a fost la ei, si i s-a spus verbal ca mai trebuie sa astepte cateva saptamani ca o sa soseasca si raspunsul, dar ca in nici un caz acest nou raport inaintat de noi nu va fi acceptat. In schimb, i s-a spus tot verbal, ca dosarul de despagubire va fi transmis unui alt evaluator pentru o a 2-a evaluare. Acum vreau sa va intreb ce masuri credeti ca ar fi cele mai potrivite in situatia mea:

1) In ce termen pot sa ma adresez instantei de contencios administrativ pentru a-i obliga sa-mi raspunda ? Dupa cum spuneam cele 30 zile de la depunerea adresei au trecut demult si nu vreau sa pierd vreun termen asteptand rapsunsul acasa cum mi-au sugerat cei de la relatii cu publicul. Carei instante anume ar trebui sa ma adresez ?

2) Pot sa-i oblig sa-mi emita decizia reprezentand titlul de despagubire pe sumele mentionate in raportul inaintat de mine, avand in vedere ca la dosarul de despagubire sunt deja 2 rapoarte de evaluare (cel al evaluatorului agreat de ANRP cu care nu sunt de acord si cel al evaluatorului agreat de mine) ?

3) Daca sa presupunem ca acest al 2-lea evaluator agreat de ANRP intocmeste un alt raport de evaluare in care pune iar niste sume derizorii pe care eu iar le contest…ce o sa faca ANRPul o sa numeasca iar alt evaluator, al 3lea, al 4lea, ….al 1000-lea pana cand o sa fiu de acord cu sumele de nimic propuse de evaluatorii agreati de ei???

4) Daca sa presupunem ca as accepta suma propusa printr-un raport de evaluare al unui evaluator agreat ANRP, pentru a obtine emiterea deciziei de despagubire, as mai putea apoi sa contest in instanta acest titlu de despagubire si sa determin instanta sa-mi ia in considerare raportul de evaluare facut de evaluatorul ales de mine ?

5) Cum vedeti in cazul meu cea mai usoara si rapida varianta de a obtine drepturile care i se cuvin mamei ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Sper ca veti avea timpul si rabdarea sa cititi acest post pana la capat si sa-mi dati macar cateva indrumari la nelamuririle mele pentru ca m-am saturat de batut drumurile in lung si in lat din cauza nepasarii institutiilor statului !
Buna ziua

As avea o intrebare. In iulie 2009 am depus dosarul pentru despagubire, am primit un numar de inregistrare. O cunostinta a facut la fel, dar cu vreo patru luni mai tarziu. Ea a primit suma in numerar de mai mult de zece zile. Noi inca nu. Am crezut ca platile se fac in ordinea cum au fost depuse dosarele. Intrebarea mea este, stiti cumva, ANRP-ul dupa ce criterii, sau in ce ordine efectueaza platile?

Cu multumire KA
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
kincses, utilizator
kincses a scris:

Buna ziua

As avea o intrebare. In iulie 2009 am depus dosarul pentru despagubire, am primit un numar de inregistrare. O cunostinta a facut la fel, dar cu vreo patru luni mai tarziu. Ea a primit suma in numerar de mai mult de zece zile. Noi inca nu. Am crezut ca platile se fac in ordinea cum au fost depuse dosarele. Intrebarea mea este, stiti cumva, ANRP-ul dupa ce criterii, sau in ce ordine efectueaza platile?

Cu multumire KA

Dupa bunul plac , numit prin lege ordine aleatorie sau tragere la sorti!B-):DB-)
@un cititor - ca sa iti lamuresc nelamurirea- pe timpuri majoritatea terenurilor in Bucuresti erau extravilane, deci agricole....caci Bucurestiul nu era foarte intins ...cand se platesc despagubirile se tine cont de SITUATIA ACTUALA stimabile si nu de ceea ce soptesc cei de la ANRP evaluatorilor sa scrie in rapoartele lor aberante de evaluare! Deci un metru patrat de teren agricol pe Calea Vacaresti nu o sa faca niciodata 2 euro! Si asta in ciuda a ceea ce vrea x, y sau z de la ANRP!B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare teren anrp bejenaru bejenaru Buna ziua! Am niste nelamuriri. Am depus la ANRP un dosar pentru despagubire pentru un teren. Am vb cu un evaluator agreat de ei si am inteles ca pentru ... (vezi toată discuția)
Despagubire de catre autoritatea nationala pentru restituirea proprietatii galaoan galaoan Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti unde si cui ma pot adresa daca sunt nemultumita de evaluarea facuta pentru un teren, de catre o firma de experti numita de ... (vezi toată discuția)
Anrp legea 10 danw danw vreau sa va intreb si eu in legatura cu legea 10 entitatea investita de catre avas in 2005 de a face evaluarea o firma de lichidari din BAIA MARE pentru un ... (vezi toată discuția)