avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... La doi ani după decesul tatălui am aflat că există ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

La doi ani după decesul tatălui am aflat că există o rețetă cu regim special (morfină și medicamente pentru chimioterapie) eliberată pe numele lui și ridicată de sora mea. Nu e adevărat, ce ne sfătuiți?

Bună seara. Va rog sa ma ajutați. Tatăl meu în 2015 a decedat de cancer. În acea perioada lua medicamente cu regim special, adică pastile morfina și chimio terapie. Atit eu cit și sora mea aveam împuternicire semnata la farmacie și ii luam eu și ea rețetele, de oarece nu era singur în stare nici sa se ridice tata din pat. Problema sta în felul următor, ultima rețetă a luat-o sora mea pe data de 02 februarie 3015, rețea fiind parțială eliberata, adică jumătate din cantitatea de pastile, de oarece farmacia nu mai avea în stoc, urmă să ne sune de la farmacie sa ne anunțe cind sa luam diferența. Pe data de 06.02.2015, a fost sunata sora mea de la farmacie și anunțați sa trecem sa luam diferența, dar sora mea a spus ca tatăl nostru a decedat pe data de 05.02.2015 și nu mai avem nevoie de medicamente. La doi ani diferența, adică în 2017 am primit o citație de la judecătorie intenționată de Casa de Asigurări ca am luat medicamentele după deces. Am aflat ca exista o rețetă în data de 10.02.2015 cu datele mele de buletin și cu o semnătura care seamănă cu a suruorii mele precum ca am luat rețeta. Aceasta copie am văzut-o și eu la proces. Avocatul farmaciei susține ca eu și sora mea am venit la farmacie amindoua pe data de 10 și eu am trecut datele mele de buletin, iar sora mea a semnat, vorbim de medicamente chimioterapie și morfina. Va rog mult sa ma ajutați cu aceasta problema. Este absurd ce ni se impute, și nici nu știu cum am putea demonstra ca noi nu am luat rețeta. Va rog din suflet, poate cineva a avut în practica dvs un caz de acest gen... Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 15:13, 24 Mai 2019
Buna ziua!
Puteți formula plângere penală sub aspectul comiterii infractiunii de fals in înscrisuri sub semnătura privată. Chiar dacă nu cunoasteti autorul. Și explicați in plângere cu detalii toată starea de fapt.
Puteți propune sa se administreze mijloace de proba precum: înregistrări audio-video din farmacie, audierea farmacistului care era de servici in ziua respectiva, audierea dumneavoastră, a surorii dumneavoastră. Și cel mai important este sa cereți o expertiza grafoscopică ce poate atesta dacă semnătura este sau nu a dumneavoastră sau a surorii dumneavoastră.
Plângerea o depuneți la Parchetul de pe lângă Judecătoria aferentă localității in care locuiti.
De asemenea, aceasta expertiza este important sa cereți a fi efectuată și in procesul intentat de către farmacie. O sa dovedească faptul ca niciuna dintre dumneavoastră nu este vinovata. Puteți solicita și restul probelor pe care le-am enumerat mai sus.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Va mulțumesc frumos pentru răspuns, am data următoare a procesului pe 18 mai, sa vad ce susțin ei atunci. Va țin la curent și va mulțumesc pentru ajutorul dvs. O seara frumoasa!
Cu multă plăcere!
Indiferent de urmatorul termen, faceti plangerea pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata oricum. Dincolo de a va dovedi nevinovatia (desi dumneavoastra sunteti prezumata nevinovata pana la proba contrarie), se pune si problema aflarii si pedepsirii vinovatului, daca ne gandim si ca acesta va cauzeaza un prejudiciu. Nu stiu pentru ce v-a dat in judecata CAS si care e pedeapsa, dar nu mi s-ar parea normal ca faptasul sa scape basma curata. Cu alte cuvinte, depuneti plangerea pentru fals oricum. Poate ne ajuta un domn avocat sa ne spuna daca depunerea sau nedepunerea plangerii penale cantareste ceva in instanta in cauza in care v-a chemat CAS. Ma gandesc la faptul ca judecatorul poate interpreta o acceptare tacita a vinovatiei prin faptul ca nu ati depus plangere penala pentru fals in inscrisuri cand va stiati nevinovata. Succes!
Va mulțumesc pentru răspunsul dvs, apreciez fiecare idee și sfat pe care mi-l dați, e o speranța că v-om reusi, deoarece nu suntem vinovate. CJAS ma acuza ca:
-datele de pe rețetă pe care au fost ridicate medicamentul morfina după decesul tatălui e pe numele meu, adică e trecut CNP-ul meu, dar în dreptul CNP-ului e o semnătura falsa, care ar semăna cu a surorii mele, adică am ridicat morfina după deces. Dar nu este a ei, nici ea și nici eu nu am ridicat medicamentul. Deși ei au atașat la dosar o fisa de ieșire a medicamentului morfina din farmacie (dar nu către mine) pt ca cum spuneam semnătura nu e a mea.
-Ne mai acuza prin faptul ca :cum a reușit tatăl meu sa bea asa multe comprimate de morfina în 3 zile, adică de pe rețeta luata parțial înaintea decesului, cred ca iese cam 4-5 comprimate pe zi, dar și medicul oncolog curant a spus ca nu exista o doza standard, fiecare pacient doza și-o modifica în funcție de răspunsul la durere, mai ales ca erau ultimele 3 zile din viata lui, erau dureri cumplite.
-Mai este un aspect important faptul ca avocatul farmaciei a specificat ca atît eu cit și sora mea suntem medici, dar nu au specificat ca și părinții mei și ei sunt medici, adică tata a fost medic, doctor în medicina, pîna la deces lucra medic la DSP și profesor universitar la UMF, și singur lua medicamentele conștient fiind de doza, efecte... Nu știu ce relevanta are asta în proces?!
Acum avocata farmaciei insista cel mai mult pe faptul ca:
-de ce nu au fost returnate diferența de medicamente ramase, deși am spus la farmacie ca nu au rămas medicamente, atunci cind am fost sunata de ei sa venim sa luam diferența rămasă, care era din rețeta anterioara decesului.
-Trebuia noi sa anunțăm la CNAS ca tata a decedat, sa treacă în registrul SIUI, și în asa fel ei nu eliberau rețeta după deces(e vorba de rețetă falsa cu semnătura falsa), dar noi am anunțat telefonic farmacia cind am fost sunați sa venim după diferența de medicamente ca tata a decedat și nu mai avem nevoie de ele. Am anunțat medicul de familie și am scos certificat de deces. Nu știam ca mai trebuie undeva anunțat.
-Ne acuza ca am fost împreună la farmacie și una a dat buletinul, iar alta a semnat, e absurd, sincer, se vede clar ca e cusut cu ață alba! Și dacă nu recunoaștem vor sesiza organele de ancheta sa se facă cercetari și se va trece la caz penal, deoarece e vorba de morfina. Sunt acuzații grave la adresa noastră, deși în calitate de "pîrîta" sunt eu, deocamdată, dar la ce au scris acolo cred ca o sa vina o citație și pe sora mea.
Am uitat sa spun cum a început totul, de fapt cu asta trebuia sa încep. Într-o zi am fost sunat de la CNAS ca am luat medicamente după deces, am spus ca nu e adevărat și am fost invitata sa dau o declarație la ei. Am fost, am dat declarația eu și sora mea, la sfârșit ne-am semnat, dna de la compartimentul juridic în fata căreia am dat declarația sa uitat ciudat și a zis,:dar nu e semnătura dvs, iam spus ca normal ca nu, ca doar nu am luat eu, atunci am cerut sa vad rețetă în cauza, am văzut-o, și atunci sora mea a scris pe declarație ca pare cu o copie nereușită a semnăturii ei. Am întrebat ce urmează, dna a zis ca se vor face cercetări și vom primi un răspuns în posta. Și într-adevăr peste un an și jumate după declarație am primit în posta un ordin judecătoresc de achitare a sumei de 6000 euro echivalent în roni contravaloarea medicamentelor "luate". Atunci ne-am adresat instantei. Scuze de incoerenta, dar sunt in șoc și sincer mii frica de ce poate fi, chear dacă nu sunt vinovata nici eu nici sora mea!!!

Alte discuții în legătură

Ce pedeapsa risca un medic pentru detinere de stupefiante( morfina)? loredanach loredanach Buna seara. Sunt medic rezident, actualmente in concediu de maternitate. In urma cu un an am ridicat din farmacie, pe baza unor retete legale, o anumita ... (vezi toată discuția)
Buna. farmacistul poate sa elibereze exact numarul de pastile ... mitachealina mitachealina Buna. Farmacistul poate sa elibereze exact numarul de pastile recomandate de doctor pe reteta sau este obligat sa vanda toata cutia de medicamente? Ma poate ... (vezi toată discuția)
Medic de familie cu ctr expirat ccoco ccoco buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema. am o reteta de la medicul de familie emisa pe 19.01. medicului i-a expirat contractul cu casmb pe 23.01.am ... (vezi toată discuția)