- un "contract de construire de locuile proprietate personala" (eliberat de catre OCLPP Bucuresti) reprezinta ca respectiva persona (dupa achitarea obligatiilor a devenit proprietar) a devenit proprietar al respectivei locuinte?
- nu trebuia sa existe un contract de vanzare cumparare?
- ce reprezinta actul de proprietate? (cele de mai sus?)
sau sunt 2 documente "paralele" care au aceiasi finalitate=proprietar dupa achitare obligatii.
Pun aceasta intrebare deoarece am avut o situatie din 2 localitati cu imobile:
- unul achizitionat de la stat cu vanzare -cumparea
-unul in Bucuresti prin contractul respectiv.
Bineinteles ca actul din Bucuresti a fost intabulat si inscris in cartea funciara.
...cum bine ati sesizat,exista in discutie 2 tipuri de contracte:contracte:de vanzare- cumparare si construire...raportat la legisl;atia in vigoare ce reglementa construirea de locuinte acolo se facea o precizare foarte clara:dreptul de proprietate se transmite la data semnarii procesului verbal de predare- primire...ca e bine conturat juridic acest mod de transmitere a proprietatii e alta poveste...cert e ca avem o prevedere legala care determina momentul si modalitatea de transfer al dreptului de proprietate...astazi, nu cred ca mai tine o astfel de constructie juridica in sensul ca x e proprietar pe teren , y construieste si z (beneficiar) devine prin semnarea receptiei proprietar...asa cum judicios s-a spus, un astfel de contract e unul de antrepriza prin care eu, z, daca sunt titularul unui drept asupra unui teren care sa-mi permita sa construiesc angajez pe cineva care sa edifice constructia insa toate autorizatile si documentele sunt pe numele meu...el se obliga sa faca iar nu sa dea...
Ba nu e clar deloc !
Uite asa avand un contract de construire din 2006, neurmat de un contract de V-C , in temeiul caruia s-ar fi transmis dreptul de proprietate dobandit de constructor (prin construire) asupra beneficiarului constructiei (apartamentului in speta), am ajuns in instanta .
De ce ?
Pentru ca intre timp s-a modificat legislatia privind TVA prin aparitia cotei reduse de 5% iar onor constructorul interpreteaza aberant noua legislatie. Initial a considerat ca prin predarea cheii (SIC !) , beneficiarul a devenit si proprietar. Acum s-a razgandit , accepta semnarea fireasca a Contractului de V-C dar fara a specifica cota de TVA redusa de 5 %. Asta pentru ca predarea efectiva a apartamentului a fost facuta inainte de aparitia TVA-ului de 5% . Si uite asa cu banii integral luati (pretul constructiei= TVA 19%), ne plimbam prin tribunal, de 9 luni.
Acum e VACANTA JUDECATOREASCA !!!
Deci ?
Deci