avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mei m-au lăsat să locuiesc în casa lor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mei m-au lăsat să locuiesc în casa lor împreună cu familia, dar acum vor să ne evacueze. Ce drepturi am și cum putem rămâne în casa în care am locuit și am investit munca mea de-o viață?

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti cum as putea proceda , care sunt solutiile juridice legale, dar si sansele de reusita in urmatoarea situatie prezentata cat mai pe scurt:

Subsemnatul in varsta de 42 de ani, locuiesc de aproximativ 6 ani impreuna cu sotia si cu copilul nostru in varsta de 1 an in casa parintilor mei (casa construita in anul 1994), care s-au mutat de bunavoie in casa bunicilor dupa decesul acestora (casa ce se afla la o curte distanta de proprietatea lor), cu intentia de a ne lasa sa locuim singuri.

Mentionez ca eu am locuit tot timpul in casa parintilor (apartament la bloc), impreuna cu acestia , iar din 2002 si pana cand acestia s-au mutat in casa bunicilor, respectiv anul 2013 am locuit in casa de la curte(casa construita in anul 1994). Din anul 2013 si pana in prezent m-am mutat impreuna cu sotia in casa de la curte asa cum am mentionat si mai sus cu precizarea ca atat eu cat si sotia avem cartile de identitate cu domiciliul pe adresa casei de la curte.

Mentionez ca de la data construirii casei unde locuiesc acum si pana in prezent subsemnatul am contribuit la ridicarea acesteia din temelii, atat prin munca fizica , dar mai ales financiar, sumele investite de mine, fiind foarte mari (aici fiind incluse atat racordarea casei la reteaua de gaz , cat si dotarile exterioare – renovare , finisaje, cat si cele interioare + electrocasnice, mobila , refacerea instalatiei de curent, gard nou, porti intrare noi, etc). Completez cu faptul ca in toata aceasta perioada (2013 – 2019) am suportat impreuna cu sotia toate cheltuielile aferente privind plata facturilor (gaz, curent, apa, cablu TV etc.), precum si reparatiile si uzura iminenta a instalatiilor si a aparaturii locuintei.

Dupa finalizarea lucrarilor de renovare si reconditionare a casei, parintii mei au inceput sa ne faca tot felul de sicane (sa vina tot timpul peste noi, incalcarea intimitatii si a vietii personale, interceptarea corespondentei etc.), pentru a ne indeparta si a ne face sa plecam din aceasta casa, chiar daca la mijloc se afla si un copil de 1 anisor. Mai mult decat atat nu am putut avea o discutie amiabila, atat subsemnatul cat si sotia fiind persiflati si ignorati, cuvintele de baza ale acestora fiind ca ,,cine ne-a pus sa investim banii”, ,,sa plecam din casa cu tot cu copil” si asa mai departe.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in acest caz, daca parintii vor sa ma evacueze cu tot cu sotie si copil. Ce drepturi legale am si cum pot ramane in casa unde am locuit si am investit toata munca mea de o viata ?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:39, 6 Iunie 2019
Absolut de acord cu Dumneavoastra, d-na Romascanu. Despre asta vorbeam mai sus. Sunt convins de faptul ca drumurile nu trebuie sa duca obligatoriu in sala de sedinte a judecatoriilor. Se poate si altfel, mai ales in cazuri delicate ca acesta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule avocat, daca aveti o obiectie raspundeti la obiect.
Ce am mentionat are temei legal si nu scriu "de dragul de a raspunde" ci pentru ca am libertatea sa ma exprim, pentru ca practic o meserie juridica de peste 17 ani si pentru ca cineva mi-a solicitat asta. Eu nu am cerut altor postaci de aici socoteala pentru faptul ca s-au exprimat.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Nu va mai dati cu paretea doar de dregul de a raspunde pe un forum..raspunsurile dvs nu au nici o valoare din punct de vedete legal.

mihneaivascu a scris:

Da, trebuie sa plecati pentru ca stati in imobilul altei personae cu acordul acesteia si cand acest acord inceteaza, stati impotriva vointei sale.
Si inainte sa cereti cred ca trebuia sa platiti. Chiria.
Nimic mai natural decat sa ne gandim ce ne datoreaza altii, nu ce datoram noi!
Da, trebuia sa platiti chirie toti acesti ani. Sa spuneti merci ca ati primit acest ajutor.
Deci daca ii dati in judecata cu creanta dumneavoastra un avocat bun ar avea ce sa va opuna.
Cat despre casa si investitii, or sa vina la mostenire, doar ca trebuie asteptat putin.



Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2019
mihneaivascu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, parintii dumneavoastra (proprietari, justifica o calitate procesuala activa ) , se pot adresa instantei de judecata, in vederea evacuarii dumneavoastra.(avand calitatea de simplu tolerat in imobil, in sensul legii civile ).

Dumneavoastra , insa, aveti un drept de retentie asupra investitiilor efectuate, care va confera posibilitatea de a locui efectiv in imobil, pana la recuperarea sumelor de bani investite.

Asadar, ati efectuate acte de conservare asupra imobilului, care au dus la sporirea valorii de circulatie.

Dreptul de creanta poate fi cuantificat de catre instanta de judecata , insa intinderea acestuia trebuie demonstrata de dumneavoastra.

Mijloacele de proba sunt variate, sunt constituite de inscrisuri, interogatorii, martori, expertize.

Ulterior, dupa ce este emisa hotararea judecatoreasca, aceasta poate fi pusa in executare, in ipoteza in care nu intervine o plata voluntara, benevola.


Executarea silita poate fi initiata in toate formele sale, simultan sau succesiv, aceasta fiind mobiliara, imobiliara, ori prin poprire.

Totusi, de dorit ar fi sa evitati litigiile, si sa intervina o forma de acord intre dvs. si parintii dvs.


Nu am consultat codul civil, dar din memorie stiu ca un chirias poate fi obligat la aducerea in starea initiala a imobilului. Asadar acele investitii ar putea intra sub incidenta unei obligatii de eliminare. Principiul e ca proprietarului sa nu ii poata fi imputate imbunatatiri pe care nu le-a cerut, solicitat sau le-a facut chriasul in folosul sau.

Desigur ca daca au fost efectuate lucrari de conservare necesare acestea pot fi cuantificate.

Nu se poate institui un drept de retentie pentru ca chiriasul nu are in posesie, ori nu va ramane in posesia bunurilor proprietarului, considerand ca sunt accesorii, inglobate imobilului.

Si asa cum am mentionat mai sus si chiria pe care ar fi trebuit sa o solicite proprietarul ar putea face obiectul unei cereri reconventionale.

Asa ca mai bine fara actiuni in instanta, ca nu prea are ce castiga decat sa plateasca onorariul avocatului sau, expertiza si cand va pierde si onorariul avocatului parintilor si alte cheltuieli.
Asta fara sa socotim procesul de evacuare cu executare, taxe, cheltuieli si onorarii de avocati si executor.
Mihneaivascu, omul e deja in posesia bunului proprietarului, anume in posesia unui imobil casa de locuit. Dreptul de retentie, daca exista, se invoca odata cu evacuarea. Despre ce vorbiti?
juridic, in anumite cazuri poate fi ceruta eliminarea imbunatatirilor, slabe sanse sa fie cazul aici, oamenii stau in aceeasi curte.
Nu prea cunoasteti dispozitiile legale, altfel se vede dinafara legii situatia, altfel din interiorul ei.
Negocierea e bine sa se faca tot cunoscandu-si fiecare drepturile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mariw mariw buna ziua. am 20 de ani,locuiesc cu parinti si cu bunica,bunicul meu a plecat din casa,acum traind in concubinaj cu alta femeie. acum vrea sa ne evacueze ... (vezi toată discuția)
Proprietate MihaelaAutei MihaelaAutei In urma decesului bunicului meu, in anul 2010, parintii mei s-au mutat in casa bunicii pentru a o ingriji. Dupa ce a decedat bunica, in anul 2012, tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Partaj tavi02ro tavi02ro Din pacate parintii mei sunt in prag de divort si am cateva nelamuriri , sper sa gasesc ajutor aici. Ne-am mutat in casa parintilor tatalui meu in urma cu 17 ... (vezi toată discuția)