avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar sau instanță?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar sau instanță?

Buna ziua, am nevoie de un sfat va rog. Suntem impreuna de 4 ani, casatoriti civil de 3, iar in urma acestei relatii avem un copil de 3 ani. Am hotarat sa divortam pe cale amiabila, cu custodie comuna pentru ca nu reusim sa ne mai intelegem. Eu vreau sa plec din casa unde stam impreuna acesta fiind un apartament inchiriat, la bunica mea care sta intr-un apartament cu 3 camere iar acolo locuind numai ea si baiatul ei, , deci copilul ar avea camera lui, ar avea confort, precizez ca, copilul a stat cu bunica mea in tot acest timp cat am fost noi 2 la serviciu deci este obisnuit cu ea, deoarece nu-mi permit sa stau in chirie pentru ca am 2 popriri pe salar(imprumuturi facute cand eram impreuna dar care acum le suport singura) el ramanand in chirie iar daca ramane fara servici nu mai are posibilitatea de a plati deoarece nu are suport . Am hotarat de comun acord ca eu sa plec din data de 10 iunie cu tot cu copil lasand scris el, ca nu ma va da la parasire de domiciliu si hotarand un program pt a sta cu copilul. Pana in luna iulie cand putem ajunge la un notar el poate face ceva in dezVantajul meu? Precizand ca acea foaie o vom semna amandoi de fata cu un martor(mama). E dezavantajos pentru mine sa divortam pe cale amiabila cu custodie comuna? Sau e mai bine in instanta chiar daca noi ne-am inteles la un program de a sta cu copilul, el sa plateasca pensie alimentara si sa fie pe cale amiabila, cu custodie comuna? Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 10:14, 9 Iunie 2019
in instanta
Buna ziua,
Daca v-ati inteles ce sa mai faca?
Ce e aia parasire de domiciliu? Doar pe vremea lui Ceausescu era ideea asta lansata cu parasirea de domiciliu, dar LEGAL nu a existat niciodata un temei de drept.
In rest, daca v-ati inteles e OK
Parasirea domiciliului fara motive temeinice constituie motiv de divort.Motivele temeinice trebuie dovedite de soțul care a părăsit domiciliul conjugal.

Dacă va înțelegeți pe tot puteti divorta la notar.
Dacă credeți că pot aparea probleme ar fi bine sa mergeți la avocat mai inainte de a merge la notar ca sa va lămuriți pe toate aspectele.
La avocat se merge pentru a se preîntîmpina problemele sau daca au apărut deja pentru a se rezolva.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In instanta prin acord, va costa mai putin decat la notar.
oricum ar fi , sa fiti atenta la formularea programului de vizita. el se stabileste pe termen lung.. deci aveti in vedere cand il stabiliti programul pe viitor al copilului, iar formularea sa fie clara ca sa nu lase loc de interpretari.
prevedeti zile de nastere, sarbatori, week-enduri, vacante.. cum vi le impartiti
Sintagma de "părăsire de domiciliu" nu este reglementată, e mai mult un mit rural decât urban!
Nu există nicio repercusiune, plecați dacă așa simțiți, însă neapărat și cu minorul!
Dacă divorțați prin acord, o puteți face prin instanță, este preferabil să aveți o hotărâre judecătorească deși durează un pic mai mult, iar costurile sunt modeste: taxa timbru în cuantum de 200 lei și onorariu avocat redactare cerere (fiind prin comun acord, n-aveți nevoie neapărat de reprezentare)!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minor vladutionel vladutionel buna ziua!. M-am despartit de sotul meu dupa 14 ani de casnicie.avem un copil de 11 ani. impreuna am sta cu chirie de 2 ani.el a plecat la parintii lui si eu ... (vezi toată discuția)
Parasire de domiciliu caius mihai caius mihai buna!ma intereseaza ce inseamna parasire de domiciliu,si daca eu,ca sot si tata pot fi incadrat in categoria asta,in cazul in care plec din casa,intr-o ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)