avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie de întreținere din Germania: cum se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie de întreținere din Germania: cum se va calcula ținând cont că voi mai avea un copil, și se va lua în considerare că minorul primește alocație din Germania?

Buna ziua,

Am divorțat de fosta soție in 2017.Din căsnicia noastră a rezultat un copil căruia instanța a stabilit sa i se plătească o pensie lunara de 25% din salariul obținut la vremea respectivă.
Între timp m-am stabilit in Germania unde lucrez.M-am recăsătorit iar luna această soția mea va naste un copil.
Fosta soție vrea sa ma dea in judecata pentru marirea pensiei pentru ca acum lucrând în Germania câștig mai mult decât în România.
Intrebarea mea este care sunt procedurile legale si cum poate obține ea marirea pensiei tinand cont ca eu voi mai avea un copil, sunt recăsătorit si trebuie să îmi întrețin familia.Se va judeca conform legilor din Romania sau se vor lua în considerare și legile din Germania unde există un nivel de trai de care se tine cont.
Mentionez faptul că primește si o alocație de 204 euro din Germania si asta datorita faptului ca am solicitat acest drept si ca lucrez aici.
Se va lua in considerare si acest lucru sau nu?
Astept un raspuns.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 11:44, 24 Septembrie 2020
O alocatie pt copil nu este un drept al copilului!!!
In toate sistemele de securitate sociala o alocatie pt copil este un drept al familiei.
Cum dvs ati facut demersurile pe langa Familienkasse inseamna ca dvs ati declarat copilul ca apartinand familiei dvs!!!
Deci, sunteti cam pe muchie dpdv declarativ in De, mai clar, nu ati mentionat divortul!!!
Conform regulamentelor CE in materie de securitate sociala, Familienkasse nu are nici o obligatie de a varsa alocatii pt familia mamei copilului, mama fiind cetatean Ro si implicit UE dar rezident Ro!!!
In urma actiunii in Ro, daca justitia Ro cere verificari, puteti ajunge in situatia de a fi obligat sa rambursati alocatia varsata, dar nedatorata, incepand de la data pronuntarii divortului sau de la data intrarii in postul de munca!!!


Afirmatiile astea sunt eronate.. dreptul e al copilului de aia ii zice alocatie pt copii.
text din ordonanta care majoreaza
Întrucât alocaţia de stat pentru copii este un drept constituţional ca formă de ocrotire a
statului acordată tuturor copiilor

Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu
handicap;
b) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii
prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
Dreptul e al copilului, parintele cere aceste drept, incaseaza si administreaza acesti bani.
Apoi, legea nu distinge intre parintii divortati sau nu.. asta nu conteaza, conteaza sa lucreze in Germania cu forme legale si sa aiba copilul in intretinere . Vi se pare ca daca au divortat, nu il mai are in intretinere ? Il avea chiar daca nu exercita impreuna autoritatea parinteasca.
[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
Stimabile, sunt intersat de solutia la aceasta problema.
Sper ca nu vei merge la instanta fara avocat.
@Ares-3
si
@gi-jane-2
Cu tot respectul va indic citirea regulamentelor CEE n°1408/71 si 574/72 si CE 883/2004 et 987/2009.

Toate referintele dvs vorbesc despre drepturile familiilor legal constituite nu despre drepturile familiilor formate de catre persoane separate prin divort.

In sensul dvs, o persoana care a divortat cu un copil in UK, a mai fost inca o data casatorita in Fr => 2 copiii si rezida pe teritoriul german cu drepturi sociale obliga Familienkasse sa plateasca celor trei copii de care persoana este separata alocatii.
Regret dar nu este cazul (experienta personala).

Este in mod evident vorba de aceeas mare aproximatie romaneasca.
In mod clar, modalitatile de redactare in Ro au si ele partea lor de responsabilitate.
In Ro se face confuzia intre notiuni ca autoritate, intretinere si incredintare, intre responsabilitate pater/maternala si responsabilitatea familiala inainte si dupa desfacerea matrimoniului, in Ro se face confuzia intre familie si obligatii alimentare de intretinere, etc... .
O alta imprecizie tipica este cea referitoare la parintele separat de copiii (minori sau nu), acest parinte devine dupa divort o persoana separata si formeaza in dreptul europeean o familie complet separata de familia anterioara.

Forma lexicala "alocatie pt copiii" produce multe confuzii prin folosirea prepozitiei "pentru"!!!

EX.: citatul dl-ului moderator gi-jane2:
"Întrucât alocaţia de stat pentru copii este un drept constituţional ca formă de ocrotire a
statului acordată tuturor copiilor"
Acest citat defineste un drept, incadarea juridica al acestui drept si ne spune sub ce forma este acordat dreptul, dar, nu tine cont de faptul ca un copil nu poate exercita acest drept, nu explicita sensul aplicativ al lui "pentru".
Lucrurile merg inca si mai departe, legislatorul se fereste sa stabileasca un statut celui caruia i se incredinteaza soarta unui copil!!!

Conform regulamentelor CE se reglementeaza aplicarea regimurilor de securitate sociala la forta de munca intra-comunitara si la familiile acesteia (deci cei care au dreptul de libera deplasare si munca in cadrul spatiului EE si familiile lor la data deschiderii drepturilor) si coordonarea sistemelor de asigurare sociala publica ale statelor UE.
Aceleas regulamente fac insa diferenta intre obligatiile alimentare si notiunea de familie, camin familial.
Ex.: la cererea de deschidere de drepturi la securitatea sociala, in formularul De sau Fr respectiv se vor specifica atat datele personale si familiale dar si numarul copiilor, datele acestora si statutul persoanei declarante vis-a-vis de fiecare dintre copiii declarati (parinte separat, parinte cu copil rezident sau garda partajata).
Astfel in De, Fr se va declara nu numai, existenta unui copil recunoscut dpdv juridic, copil rezultat dintr-o relatie anterioara sau nu, dar si apartenenta sau non-aparteneta acestuia la notiunile de "Steuer Haushalt" sau "foyer fiscal" respective.
Un copil de care parintele rezident sau cetatean este separat nu va face parte din familia parintelui rezident/cetatean ci din familia celui caruia i-a fost incredintat copilul.

Citez: "Rotalianu-i o revistă, etc...", sursa este putin documentata si trateaza numai cazul familiilor legal constituite la data deschiderii drepturilor!!!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Demos, utilizator

Stimate domn,
Sincer sa va spun nu stiu soluția la această problemă si nici nu am inteles exact care e procedura legală pentru ca se vorbeste mai mult altceva decât subiectul in sine.Sper sa ma lumineze un avocat cum este exact procedura de la a la z.
andrey_f_c a scris:

Stimabile, sunt intersat de solutia la aceasta problema.
Sper ca nu vei merge la instanta fara avocat.

Scuze stimate utilizator, ne-am cam indepartat de solicitarea dvs de informatii in materie de procedura.
Am raspuns totusi la celelalte subiecte pe care le-ati evocat.

Intr-o prima faza, atat dvs cat si fosta dvs sotie aveti dreptul sa tentati o intelegere amiabila, fie prin contact direct, fie prin interventia unui mediator, fie prin intemediul avocatilor partilor.
Indiferent de forma, eventuala intelegere amiabila va trebui legalizata notarial.

Procedura in instanta
Pt declansarea procedurii de re-examinare/revalorizare a pensiilor alimentare va trebui sesizata instanta pe langa care este arondat domiciliul copilului.
Sesizarea se face de catre partea care se estimeaza lezata in urma unor schimbari (majoratul copilului, cresterea resurselor materiale, etc..).
Sesizarea instantei se va putea face numai prin serviciile unui avocat.
Sesizarea va trebui documentata de catre partea lezata.
Partea lezata are dreptul sa ceara instantei ca aceasta sa solicite/someze partea adversa sa produca justificative de resurse si cheltuieli, de studii, etc... in cazul in care ea nu dispune de documentele necesare dar dispune de probe incontestabile de schimbare de situatie (ex.: majorat, lipsa de justificativ de continuare de studii, alocatie pt copil provenind din De, schimbare de loc de munca, etc...).
Instanta va trasmite partii adverse solicitarea/somatia prin curier cu confirmare de primire la adresa furnizata de catre partea lezata.
La primirea cererii/somatiei partea adversa va trebui sa-si asigure serviciile unui cabinet de avocati si sa procedeze la transmiterea documentelor solicitate EXCLUSIV prin intermediul propriului avocat.
Documentele vor trebui transmise prin curier cu confirmare de primire atat instantei cat si cabinetului de avocati care reprezinta partea lezata.
Instanta va analiza documentele primite si va putea emite eventual alte cereri la care partile vor fi obligate sa raspunda prin reprezentantii respectivi.
Ambele parti vor putea cere investigatii si documente complementare.
Curtea va stabili legitimitatea si stabili responsabilitatile in investigatiile eventual solicitate.
Partile vor trebui sa dea curs solicitarilor curtii.
Partea documentara terminata, curtea va propune o audienta pt stabilirea datei de judecata,
La aceasta audienta cei 2 avocati vor trebui sa fie prezenti, in absenta, curtea va stabili data de judecata.
La data de judecata curtea va asculta pledoariile avocatilor si va stabili o data de pronuntare a deciziei de judecata.
O data decizia de judecata publicata partile vor dispune de un termen de apel.
La expirarea termenului de apel decizia curtii va trece in act judecat si partile vor trebui sa se conformeze.

Sper ca raspunsurile primite a celelalte subiecte pe care le-ati mentionat initial in speta v-au fost folositoare.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Demos, utilizator

Alte discuții în legătură

Alocatia de stat incasata in germania de catre fostul sot, nu a ajuns niciodata la copii!!! dia_dia45 dia_dia45 buna, v-as ruga sa ma consiliati in legatura cu o problema mai dificila...!!! Sunt divortata de fostul sot de 5 ani aprox, iar el lucreaza legal de mai bine ... (vezi toată discuția)
Divort in care o parte este cu resedinta in ue daniela2014 daniela2014 buna ziua, in cazul in care introduc o cerere de divort, in care partenerul meu are resedinta in Germania, mai sunt obligata sa fac medierea? daca da, cum se ... (vezi toată discuția)
Alocatie europeana Elena676 Elena676 Sunt divortata si am in intretinere un copil in varsta de 15 ani. Fostul sot este stabilit in Germania, unde a solicitat alocatia de stat pentru copil. Statul ... (vezi toată discuția)