avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Printre actele de depus la ANAF în vederea ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Printre actele de depus la ANAF în vederea constituirii unei PFI- expert contabil se află și contractul de comodat. Trebuie acesta semnat de notar sau avocat?

Buna ziua! Printre actele depuse la ANAF in vederea constituirii unei PFI- expert contabil se afla si contractul de comodat. Acesta trebuie semnat de notar sau avocat? Pentru a platii impozitul ca pentru o cladire rezidentiala cum ma sfatuiti sa fac: sa declar ca ma folosesc de o anumita camera si apoi la DITL sa declar ca imi desfasor activitatea la terti?

Multumsec!
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:44, 17 Iunie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de comodat este valabil sub semnatura privata.

Daca se poate identifica suprafata (adica daca stabiliti o camera) atunci se va plati ca nerezindetial pe acea camera, deci cel mai bine sa nu indentificati suprafata alocata PFA si sa bifati in declaratie ca nu există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică:

Cod Fiscal:

ART. 459 - Calculul impozitului pe clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice
(3) Dacă suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct, se aplică următoarele reguli:

a) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457;

b) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 458.

Norme:
461. (1) În aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial nu sunt evidențiate distinct, impozitul se calculează conform art. 458 din Codul fiscal dacă există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică. În cazul în care nu există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul se calculează conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal.[/i]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri Bogdan1973 Bogdan1973 Buna dimineata. Prin HG nr. 159/2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal la titlul ... (vezi toată discuția)
Impozit pe apartament cu destinatie mixta BalinPetru BalinPetru Referitor la impozitul pe cladiri cu destinatie mixta si nediferentiate Codul Fiscal prevede: (3) Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele ... (vezi toată discuția)