Manole Dumitru a scris:
Da, aveti dreptate intr - o oarecare masura, Dar, paratul nefiind pus in intarziere, legiuitorul asa a stabilit "daca la prima zi de intarziere paratul recunoaste pretentiile reclamantului este exonerat de la plata cheltuielilor suportate de reclamant mai putin taxa judiciara de timbru",
Sunteți într-o mare eroare. Cine va păcălit`?! Lucrurile nu stau deloc așa.
În speța de față pârâtul este pus în întârziere, adică nu a plătit datoriile la timp, și la forțat astfel pe reclamant să-l dea în judecată.
Speța de față nu are nici o legătură cu articolul de lege citat de dvs.
Acest articol citat se referă doar la acele situații, când pârâtul este dat în judecată, fără să fie în acelaști timp și pus în întârziere.
Referitor la clarificarea cu natura prejudiciului, acesta este reprezentat de totalitatea cheltuielilor de judecată cu ocazia unui proces civil.
Nu are nici o importanță despre ce proces civil este vorba. La modul general, dacă întârzii o anume obligație, și din acest motiv ești dat în judecata, ești pus în întârziere, pentru că prin întârzierea ta, i-ai cauzat prejudicii (cheltuieli) reclamantului.
Articolul citat de dvs, face referire doar la procesele când pârâtul este dat în judecată fără a fi pus în întârziere, și doar când nu este pus în întârziere recunoaște la prima înfățișare pretențiile reclamantului, este exonerat de la plata cheltuielilor de judecată.
Legiuitorul a fost foarte LOGIC când a legiferat legislația. Mă refer acum stric la cazurile de PUNERE ÎN ÎNTÂRZIERE, și procesele când pârâtul NU este pus în întârziere.