avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare și pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare și pensionare anticipata

Bună ziua ! Am 34 ani stagiu de cotizare, vârsta de 52 ani, sunt încadrat în rândul persoanelor cu dizabilități, gradul accentuat.Inteleg ca vârsta de pensionare în situația descrisa de reduce cu 10 ani,iar pensionare anticipata pot solicita cu 5 ani mai devreme. Sunt eligibil acum în condițiile enunțate pentru a solicita pensionare anticipata. Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: universitatea , utilizator 11:49, 6 Octombrie 2022
Limita de varsta la 55 ani daca indepliniti conditia de stagiu de 23 ani si 4 luni in conditii de handicap accentuat.
Pentru cei 23 de ani și 4 luni de stagiu despre care vorbiți dvs în răspunsul dat, nu mai exista condiționalitatea de a fii fost lucrati în condiții de handicap preexistent ? Rețin ca exista o decizie CCR pe aceasta tema. Puteți confirma asta?
In postarea mea nu exista notiunea de "preexistent".
Decizia nr. 632/2018 referitoare la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii public

Admite excepția de neconstituționalitate ridicată, din oficiu, de Curtea de Apel Cluj - Secția a IV-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale în Dosarul nr. 423/33/2017 și constată că sintagma "preexistent calității de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituțională.

Definitivă și general obligatorie.

Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Curții de Apel Cluj - Secția a IV-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

...
43. Curtea reține că, în urma constatării neconstituționalității sintagmei "preexistent calității de asigurat", dispozițiile art. 58 din Legea nr. 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, precum și a stagiilor de cotizare și persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap dobândit ulterior dobândirii calității de asigurat, fără a fi însă afectat dreptul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat. Această din urmă categorie de persoane va continua, prin urmare, să beneficieze de dreptul prevăzut de dispozițiile art. 58 din Legea nr. 263/2010, în aceleași condiții în care s-a bucurat de el înainte ca prezenta decizie să își producă efectele.
....
[ link extern ]
domnule avocat mircea daca nu indeplinesti stagiu de cotizare de 23 sau 24 de ani se poate iesii la pensie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Handicap preexistent calitatii de asigurat nyflorin nyflorin Buna ziua, Ma numesc N.F., sunt din Slatina. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap preexistent ... (vezi toată discuția)
Pensia in baza art 58 din legea 263/2010 Lentian Lentian Buna ziua, Ma adresez dumneavoastra in speranta obtinerii unor lamuriri in ceea ce priveste aplicarea prevederilor art 58 din legea 263/2010 privind sistemul ... (vezi toată discuția)