avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caz de inundație vecini: cum se procedează când nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caz de inundație vecini: cum se procedează când nu toți proprietarii de deasupra celui afectat permit să se verifice locul defecțiunii?

Pe cine sa chemi în judecata in cazul unei inundații cu pereți stricați, uzi , tencuiala picata, si mobila umflată . Asociația a emis proces verbal de constatare, a emis preavize pentru toate apartamentele de deasupra, pentru a da voie sa se verifice de unde vine defectiunea, toti au fost de acord, doar cel care locuiește deasupra apartamentului inundat nu e de acord sa se spargă, ca la el nu sunt probleme, ap. cu probleme este la parter, etj.I nu este de acord decat daca sparg cei de deasupra adică etj. II, III si IV. Ce putem face? Instalatorul ne-a informat că în mod obișnuit întotdeauna se sparge si se verifica in primul apartament uscat. Dacă nu se da voie sa se spargă, sa se ajunga la partea comuna, de unde da stie Asociația cine este vinovat daca nu se da voie sa se verifice părțile comune ? Si cine trebuie să dea în judecată , Asociația sau proprietarul, daunele sunt ale proprietarului de fapt. Ce se poate face in continuare, pasii au fost urmați conform legii. Ce se mai poate face, amiabil deci nu se poate.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: puimicc , utilizator 13:54, 24 Iulie 2019
Asociatia insemnand ca toti locatarii de pe acea coloana sau din acel imobil trebuie sa plateasca despagubiri persoanei care nu este de acord sa dea voie la depistarea defectiunii. Sa stiti ca am cerut sfatul si la primarie, la compartimentul care se ocupa cu sprijinirea asociatiilor de proprietari si mi-a comunicat ca nu are nicio treaba Politia Locala ( care este in subordinea autoritatilor locale) sa vina sa dea amenzi. Putem rezolva doar in instanta si proprietarul trebuie sa faca acest lucru. Stiti cum e, asa sunt facute aceste legi care se bat cap in cap si pana la urma responsabili sunt doar proprietarii, pe proprietatea lor nu poate intra nici politia daca nu vrea sa te primeasca. Rezolvarea este foarte grea si de lunga durata daca vecinii nu se inteleg intre ei. Pentru ca toata lumea spune Asociatia trebuie sa despagubeasca sau sa repare, majoritatea cand aud acest lucru se gandesc ca administratorul sau presedintele trebuie sa faca acest lucru, da este adevarat dar o fac tot cu banii din fondul de reparatii incasat tot de la proprietari, aceste plati se fac tot din buzunarul proprietarilor, indiferent ca sunt reparatii sau despagubiri. Dar foarte multi nu inteleg acest lucru.
Nu va mai luati dupa ce spune compartimentul specializat de la primarie, nu cunosc legile. In plus, cred ca nici nu au citit legea noua : 196/2018. Au ramas in cap cu cea veche, 230/2007.

Si aratati-le ce spune legea politiei locale, 155/2010:

Art.6
În domeniul ordinii și liniștii publice, precum și al pazei bunurilor, poliția locală are următoarele atribuții:
.........................
i)constată contravenții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea normelor legale privind conviețuirea socială stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităților administrației publice centrale și locale, pentru faptele constatate în raza teritorială de competență;
................................................

Legea 196/2018 este o astfel de lege.

Observati ca rezolvarea nu este atit de grea pe cit doriti sa o prezentati. Stiu ca e mai simplu sa transferati responsabilitatea proprietarului pagubit ("lasa-l sa se judece"), dar daca va place sa fiti presedinte de asociatie, incercati sa va indepliniti atributiile pina la capat.

Deocamdata legile nu se bat deloc cap in cap, ci chiar se coreleaza foarte bine. Chemati politia locala si cereti sa-si indeplineasca atributiile.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
latka, utilizator
Mai există o variantă, pe care o poate aplica păgubitul de la parter. Oprește apa pe coloana respectiva și cheamă instalatorul pe propria sa cheltuiala sa monteze un ventil de izolare pe coloana, deasupra locului unde e racordat apartamentul său. Apoi închide acel ventil și da drumul la apa pe coloana, fiind singurul consumator. Anunță asociația în scris despre lucrare și anunță că va deschide acel ventil când sunt gata de inspecție și reparație toți vecinii de deasupra sa. Asa e bine și legal?

Eu sunt acum in aceasta situatie! In acest moment se lucreaza la o teava care traverseaza apartamentul meu. Administratoarea a spus ca pe ea o intereseaza doar .... tevile, sa le repare. Nu si sa readuca totul la forma initiala. In plus, peretele este distrus de apa. I-am spus sa citeasca art. 31 din legea nr. 196/2018. Normal era, insa, ca ea sa cunoasca prevederile sale....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari pcman pcman Bună seara, Am următoarea întrebare: c[b]ine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Locuiesc la bloc.a fost inundat tavanul si partial peretii bucatariei ... fdanila fdanila Locuiesc la bloc.A fost inundat tavanul si partial peretii bucatariei din cauza tevilor comune .Asociatia a reparat defectiunile instalatiei Repararea ... (vezi toată discuția)