avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minor filmat urcându-se pe o mașină de către o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minor filmat urcându-se pe o mașină de către o camera video montată în complex de locuințe: are dreptul asociația de proprietari să dea imaginile posesorului mașinii?

Bună seara.
Pe scurt piticul meu a fost filmat de o camera video instalata în complexul de locuințe de vizavi când s-a urcat pe o mașină după o minge.Proprietarul autoturismului m-a contactat apoi mi-a trimis filmarea cu piticul meu pe whatsapp.Am recunoscut fără echivoc ce s-a întâmplat și voi discuta ce avarii a pățit și care este prejudiciul.Din imagini nu se observa decât ca s-a urcat pe masina fără sa se vadă pe camera video urme de zgârieturi sau îndoituri de tabla pe auto.
Intrebari:
Imaginile video au fost date de către reprezentanții asociației de proprietari, locatarului din complex,care mi le-a trimis,fără sa existe sesizare la politie,este legal?
În complexul respectiv nu exista informări cu privire la prelucrarea de date cu caracter personal prin sistem video,în ce scop se prelucreaza imaginile,durata de stocare a imaginilor,este legal fără informare?
Nu înțelegeți ca încerc sa ma sustrag,fapta piticului nu o contest,a existat și voi raspunde ptr asta.
Imaginile video cu minori pot circula asa de lejer oriunde și oricand fără un pic de responsabilitate din partea asociației?
Va mulțumesc și o părere pe viitor mi-ar fi de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil ca exista informarea la nivelul acelui complex, iar scopul instalarii camerelor si prelucrarii imaginolor e simplu de dedus. Daca nu ereu acolo camere, nici copilul nu ar fi fost filmat, astfel ca omul ramanea sa se uite la zgarieturi si sa se scarpine in cap ca altceva nu avea ce sa faca.
Sesizare nu are de ce sa faca la politie cat se va intelege cu dvs.. nu se va intelege, va face plangere.
Terenul e probabil privat asa ca pot instala acolo cate camere vor si probabil ca au toate actele necesare pt acest lucru.
Puteti sesiza autoritatea si vor face verificari.
[ link extern ] /
Oricum, ca opinie personala, nu va inteleg ingrijorarea, nu s-a filmat copilul in spatiu privat/ intim si au fost postate filmele pe net.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai asta e scopul instalarii camerelor de supraveghere: sa supravegheze un spatiu (respectiv parcarea) si sa se poata vedea infractiuni si fapte antisociale ale unor indivizi certati cu legea fie ei si minori. Va deranjeaza poate ca fapta "piticului" si anume distrugere, indiferent ca e mica, s-a putut astfel dovedi?
Buna seara. Nu, nu are voie sa dea filmarea. Persoana vizata are o serie de drepturi conform GDPR, drepturi care au fost incalcate in momentul in care asociatia i-a dat filmarea persoanei vatamate. In discutia de fata nu intra daca e frumos sau nu ce au facut cei de la asociatie, minorul, partea vatamata etc, e complet irelevant. Legea despre care se aminteste mai sus pe securizarea perimeteului nu presupune ca iei filmarea si o dai cui vrei tu. Cat timp esti operator de date, ai o serie de obligatii de respectat. Acestea fiind spuse, va recomand ferm sa depuneti o plangere impotriva asociatiei la pt supravegherea prelucrarii datelor cu caracter personal, indiferent de cum decideti sa abordati situatia mai departe. Dureaza doua minute si e foarte simplu de completat.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca "copilul" ar fi fost gol pusca s-ar fi putut face ceva pt ca prost educatul/crescutul sa scape (inclusiv cei care l-au "educat")!!!
In speta, inregistrarea este facuta in spatiul public, in scopul de a proteja cetatenii cinstiti si bine crescuti impotriva actelor ilegale si/sau necivilizate ale unora.
Daca AP-ul are toate aprobarile necesare si instalarea a fost facuta conform aprobarilor prealabil obtinute ea are nu numai dreptul dar si obligatia legala si cetateneasca sa furnizeze imaginile inregistrate celor lezati.
La asta serveste o video-supraveghere, inregistrarea faptelor necivilizate, abuzurilor si infractiunilor comise de catre necivilizati si infractori.

Depuneti plangere importiva AP-ului, nu vad de ce sa nu faca si ei bani cu dl Goe!
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
Demos, utilizator
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform GDPR, un operator de date - iar asociația de proprietari are aceasta calitate - poate colecta și prelucra date personale doar cu respectarea drepturilor persoanei vizate, printre acestea fiind dreptul de a fi informat despre prelucrarea datelor, precum și dreptul de a se opune prelucrării. Așadar, in primul rând trebuia ca asociația sa hotărască prin decizia colectivă legitima (nu a unui singur individ) ca va proceda la înregistrare video, apoi sa afișeze la vedere faptul ca înregistrează și stochează imagini cu persoanele care intra in condominiu și, cel mai important, sa va ceara acceptul, in calitate de părinte, înainte de a comunica datele personale ale minorului către un terț. Chiar dacă vecinul a fost “păgubit” de minor, calea legală este aceea de a introduce plângere la poliție pt știu eu ce ii trăsnește, de a indica faptul ca asociația stochează înregistrări ale accesului in perimetrul blocului și ca se pot obține informații despre făptuitor pe aceasta cale, iar dacă solicitarea vine din partea unui organ de urmărire penală, asociația este acoperită legal dacă va comunica datele personale stocate. Dată personală înseamnă și fotografia/înregistrarea video a persoanei, cu atât mai mult cand vizeaza categorii “sensibile” de astfel de date (minori). Așa ar arăta o prelucrare legală. Altminteri, puteți face frumos plângere la ANSPDCP, iar operatorul AP se va gândi de 2 ori când va furniza către terți datele personale ale cuiva.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
ziba, utilizator

Alte discuții în legătură

Are dreptul politia rutiera sa foloseasca inregistrarea de pe ... paul_sonea paul_sonea Are dreptul Politia Rutiera sa foloseasca inregistrarea de pe o camera de pe domeniul public, fara ca eu sa fiu anuntat? E vorba de o atingere intre 2 masini ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere de supraveghere ... Victor din Apolodor Victor din Apolodor Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere de supraveghere si inregistrare, interioare si exterioare. Un colocatar (coproprietar) solicita ... (vezi toată discuția)
Pot sa montez camere video la balconul unui apartament care sa ... Simona radu Simona radu Pot sa montez camere video la balconul unui apartament care sa monitorizeze mașină proprie sau trebuie autorizație și acordul cuiva? (vezi toată discuția)