avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ce taxe plătesc în 2019 pentru veniturile realizate ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ce taxe plătesc în 2019 pentru veniturile realizate din pfa

Dacă sunt angajata și am și un PFA, ce taxe plătesc în 2019 către statul român pentru veniturile realizate din pfa?
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:30, 8 August 2019
In primul rand, nu conteaza ca in acelasi timp cu activitatea de la pfa, mai aveti si acel contract de munca valabil.
Pentru pfa, in primele 30 de zile de la infiintarea la registrul comertului, veti depune la finante declaratia unica in care treceti valorile estimate a le realiza in 2019 la venituri si la cheltuieli. Fata de aceste valori, veti plati in acest an pana pe 15 decembrie, impozitul pe venitul din activitati independente 10% aplicat la venitul anual net estimat adica total venituri incasate estimate - total cheltuieli deductibile platite estimate fara asigurarile sociale.
Daca in timpul anului se modifica simtitor valorile fata de cele declarate ca estimate, aveti posibilitatea de a depune declaratie unica rectificativa prin care sa aduceti valorile la venitui si la chetuielile deductibile, deci inclusiv la impozitul pe venit, cat mai aproape de cele realizate pentru ca pana la termenul de plata de 15 decembrie, sa aveti declarat un impozit cat mai aproape de realitate,
Apoi anul urmator, pana pe 15 martie 2020,veti depune obligatoriu declaratia unica cu ceea ce ati realizat concret in anul precedent si tot pana atunci veti plati si diferenta de impozit, daca e cazul.
Separat, daca venitul anual net al pfa calculat mai sus, este peste valoarea plafonului a 12 salarii minime brute pe economie (plafon recalculat doar pentru lunile de la data infiintarii pana la final de an) veti declara acolo in declaratia unica si veti plati obligatoriu contributii sociale 10% cass si 25% cas aplicate la valoarea plafonului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa impozite Gabi Chirila Gabi Chirila Buna ziua! Care sunt datoriile pe care le voi avea dacă îmi înființez un pfa? Mulțumesc frumos pentru un răspuns urgent! (vezi toată discuția)
Plata contributii pfa cbumbu07 cbumbu07 Sotul meu este in acest moment angajat cu carte de munca. Incepand de anul viitor vrea sa desfasoare, in paralel, si o activitate independenta sub forma de ... (vezi toată discuția)
Contributii la stat intreprindere individuala byiutzis byiutzis Buna ziua, Vreau sa infiintez o intreprindere individuala, si doresc sa aflu ce contributii trebuie platite la stat si ce acte se depun si unde dupa ... (vezi toată discuția)