avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chetuieli Întreținere asociație proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chetuieli Întreținere asociație proprietari

Buna ziua,

De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, pentru cine vrea sau cine nu ajunge sa plateasca in singura zi din luna.
Problemă este că locatarul care face transfer bancar i se adaugă la cheltuieli si comisionul de 5 lei per tranzacție intrată pe care îl are asociatia. Bancă cec are acest comision.
Este legal ca locatarul sa plateasca comisionul asociației? Acela este un comision pe sumă intrată. Administratorul nu a anunțat si a băgat în tabel si acel comision.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:55, 27 Septembrie 2019
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este legal. Se incalca art. 116 si 117 din OUG 113/2009, iar amenda pentru aceasta incalcare a legii este de 50000 RON. ANPC constata astfel de contraventii, in conformitate cu articolele 178 si 180 din aceeasi ordonanta. Se face o reclamatie in acest sens,iar ANPC recomanda ca inainte de aceasta sa se informeze persoana juridica cu care sunteti in litigiu (aici fiind asociatia, respectiv reprezentantii ei,mai exact in acest caz administratorul,pentru ca el a decis ca asa e legal), de incalcarea legii, in ideea unei intelegeri "amiabile". Daca nu...
[ link extern ]

In esenta, aceasta ordonanta spune (printre altele) ca intr-un transfer electronic bancar fiecare isi plateste comisioanele la banca sa, astfel incat platitorul nu este responsabil de comisioanele bancii beneficiarului.

Toate bancile au pe site-ul lor o instiintare cum ca respecta si aplica aceasta ordoonanta, inclusiv CEC Bank :
[ link extern ]
"Comisioanele aferente unui ordin de plata
o In cazul in care o operatiune de plata care intra sub incidenta noilor prevederi nu implica nicio conversie monetara, platitorul si beneficiarul platii suporta fiecare pretul perceput de prestatorul sau de servicii de plata."

Cheltuielile legate de aceste comisioane se impart ca si alte comisioane legate de servicii bancare, in conformitate cu art. 85 din legea 196/2018. Sau se schimba banca, sunt unele care nu percep sau percep acel comision peste o anumita suma.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2019
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)
Cine suportă comisionul băncii la plata întreținerii în cont bancar? Oopsy Oopsy În cazul plății întreținerii în cont bancar cine suportă comisionul băncii? Nicăieri la avizier sau prin alte metode nu am fost anunțați de ... (vezi toată discuția)
Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)